Yleinen

Koko kansan kuplat

13.8.2017 Teksti: Maarit Häkkinen

Tervetuloa mukaani Champagneen

”Champagne ei ole maailman suurin viinialue, mutta ehdottomasti tunnetuin se on, eikä syyttä. Sen tuottamat viinit ovat kiistämättä maailman halutuimpia luksustuotteita, eritoten määrällisesti.” Näin kirjoittaa Suomen tunnetuin samppanja-asiantuntija Essi Avelan ”Champagne – parhaat samppanjat” -kirjassaan.

Vahvasta luksusleimastaan huolimatta matka samppanjan tuotannon juurille paljastaa tästä hiukan mystisestäkin herkusta uuden puolen: samppanjaa ei ole tarkoitettu vain eliitille, vaan se voi olla osa jokapäiväistä elämää. Loistavia kuplajuomia tuottavat tilalliset ovat maanläheisiä ja ystävällisiä maanviljelijöitä, joilla nyt vain sattuu olemaan palava intohimo tehdä maailman parasta kuplaviiniä. Toki samppanjan normivinettoa keskimääräisesti korkeampi hinta rajoittaa meidänkin taloudessa sen nauttimista, mutta lähes 6000 samppanjatuottajaa takaa sen, että kohtuuhintaisiakin pulloja on saatavilla.

Olen aloittanut oman samppanjamatkani reilut kolme vuotta sitten, ja on muutamia asioita, joita olen matkallani oivaltanut. Yhtä ja oikeaa määritelmää ja mieltymistä ei tässä samppanja-asiassa(kaan) ole. Jokainen maistaa eri tavalla, ja meidän makuaistimme jopa muuttuu ja kehittyy.

Toinen saamani oppi koskee ruuan ja viinin yhdistämistä: samppanja ei ole vain tyylikäs aperitiivi, vaan se sopii mainiosti myös läpi aterian alkuruoasta jälkiruokiin asti. Kuplat saavat raskaan ruuan tuntumaan kevyeltä ja auttavat kevyttä ruokaa pysymään kevyenä. Loistava apu viinin ja ruoan yhteen sovittamisessa on meidän perheessä ollut Ruoasta viiniin –kirja, jota suosittelen, jos aihe yhtään kiinnostaa. Yksi saamistani vinkeistä on kuitenkin yli muiden: luota omiin mieltymyksiisi, sillä olet itse paras viini- ja samppanja-asiantuntia!

Kuplivaa sunnuntaita!

Ps. Liput tässä vlogissa olleelle kiertoajellulle maksoivat 10 e/hlö (sisältäen maistelulipukkeet ja bussikuljetuksen).

<3 Maarit