Matkustaminen 20.8.2017

Perinteet kunniaan

Juuri ennen, kun koulujen kesälomat loppuivat ja koulut avasivat ovensa, meillä käytiin tuttu, joka kesäinen keskustelu: mitä kivaa tehdään tänä viimeisenä lomaviikonloppuna? Vastaus tuli heti koululaisen suusta: mennään ruotsinlaivalle. Niin kauan kuin perheemme nuorin mies on osannut puhua, hän on halunnut kesälomalla ruotsinlaivalle. Enkä muista kesää, jolloin laivakeikka olisi jäänyt tekemättä. Kun alan asiaa tarkemmin miettiä, on tämä meillä kesäperinne siinä missä mansikkakakku, mökkeily, torikahvit, uiminen ja grillaaminen. Ruotsinlaiva, tarkemmin sanottuna päivä Tukholmassa –risteily, kuuluu edellä mainittuun listaan.

 

Emmekö pääsekkään risteilylle?

Alkuun en kovin innoissani ollut, mutta kun Siljan varausjärjestelmä näyttikin varattua, alkoi epätoivo iskeä ja kylmä hiki hiipiä otsalle: ei yhtään tyhjää hyttiä. Mitä, emmekö pääsekään risteilylle?! Apua! Eihän tämä voi olla mahdollista! Hetken epäröinnin päätteeksi päätin ratkaisevani tämän. Onhan kyseessä poikani toive ja näköjään myös perinne. Hetken epätoivon jälkeen keksin, että matkanjärjestäjät ovat ratkaisu ongelmaan. Matkapoikien verkkosivuilla oli vapaana hytti merinäköalla (joka kuulemma on ainoa oikea valinta meidän miehistön mielestä). Varausjärjestelmä pyöritti rantapalloa ikuisuudelta tuntuvan ajan. ”Tämänkin täytyy olla loppuunmyyty”, ajattelin. Kuinka pettynyt poikani onkaan, jos reissu jää tekemättä.

Kun tuskallisen pitkän odottelun jälkeen varausvahvistus tuli näytölle, taisin vähän tuulettaa. Olen onnistunut. Tämä ”apua emme pääse risteilylle” –paniikki teki sen, että nautin matkalla jokaisesta hetkestä aivan eri tavalla. Teki hyvää katsoa tuttua asiaa uusin silmin ja tehdä ryhtiliike ajattelukulman kanssa. Se, miltä asiat näyttävät ja tuntuvat, tuppaa olemaan kiinni katsontakulmasta ja asenteesta – muissakin asioissa kuin tässä. Katsoin jokaista hetkeä aivan uusin silmin ja seurasin hetkiä lapsen kautta. Meillä oli ihana päivä Tukholmassa. Tässä kattaus ihanasta perinnelomastamme, josta myös aikuiset nauttivat. Löysimme jokainen todellakin uutta tutusta risteilystä, kuten kuvat kertovat.

 

Jokaiselle jotakin

Viininharrastaja tutki tyytyväisenä laivan valikoimia, Tukholmassa löysimme herkullisen frozentujuqurttipaikan, ja laivalta hankin muutamia suosikkituotteitani sopuhintaan. Ammattitoisen henkilökunnan ansiosta löysin myös uuden suosikkihuulipunan.

 

<3 Maarit