Mainos

Avioero mullisti Marin elämän: ”Miehen erotoive oli kuin pommi”

Miehen eroilmoitus tuli täytenä yllätyksenä. Kaikesta tutusta ja turvallisesta lähti pohja pois yhdessä illassa, ennalta arvaamatta. Arjen normalisoitumiseen meni pari vuotta.
1.12.2019 Kaupallinen yhteistyö: Väestörekisterikeskus

Oli vappuaatto. Lapset olivat ulkona. Mari katsoi televisiota yhdessä aviomiehensä Mikon kanssa, kun Mikko lausui sanat ääneen, rauhallisesti ja tunteilematta: haluan avioeron.

Mari oli miettinyt, ettei heidän parisuhteensa tuntunut samalta kuin ennen mutta laittoi sen molempien kiireisen työn ja väsymyksen piikkiin. Perhearjessa oli ollut kuitenkin myös paljon hyvää.

Mikon toive erosta oli Marille shokki. Mikko teki selväksi, että erosta ei keskustella eikä parisuhdetta yritetä elvyttää. Hän oli löytänyt toisen naisen.

Mitä avo- tai avioerossa tapahtuu?

Miten avioeroa haetaan? Mistä saa apua avo- tai avioeron sovitteluun? Löydät tietoa asioiden hoitamisesta Väestörekisterikeskuksen tarjoamasta Suomi.fi-palvelusta, joka tarjoaa ohjeita muutostilanteessa toimimiseen.

Huoli omasta ja lasten jaksamisesta

Marin kesä oli ahdistuksen täyttämä. Hän mietti, miten asumisjärjestelyt hoidetaan, ja miten Mikon kanssa kerätty omaisuus, käytännössä omakotitalo, jaetaan.

Miten hän tulisi toimeen? Kuinka hän selväisi vasta aloittamassaan uudessa, paljon matkustamista vaativassa työssä?

Eniten Mari murehti kuitenkin lasten puolesta. Ero oli shokki Marille, mutta se oli sitä myös heidän lapsilleen. Mari piti johtoajatuksenaan, että lasten hyvinvointi ja jaksaminen menevät kaiken edelle.

Eroilmoituksesta seuranneisiin kuukausiin sisältyi lukematon määrä yhdessä lasten kanssa käytyjä keskusteluja ja itkettyjä tunteja. Mikko ei keskusteluihin kuitenkaan koskaan osallistunut.

Miten lasten huoltajuudesta ja elatuksesta sovitaan?

Eroavat vanhemmat sopivat lasten huoltajuudesta ja elatuksesta keskenään. Neuvotteluun saa apua kunnan lastenvalvojalta. Ellei sopimukseen päästä, asian ratkaisee käräjäoikeus. Lisätietoa lasten asioiden hoitamisesta erotilanteessa löydät Suomi.fi:stä.

Mari oli huolissaan, miten heidän kouluikäiset lapsensa eron jälkeen pärjäävät, ja millaiseksi heidän uusi arkensa kahden kodin välillä muuttuu. Joutuvatko he vaihtamaan koulua, ja miten perheen arkirumba hoidetaan hänen ollessa ulkomailla? Huolenaiheiden lista tuntui loputtomalta.

Tuttu ihminen muuttuu vieraaksi

Suurin yllätys Marille oli Mikon luonteen muuttuminen ja heidän keskusteluyhteytensä katkeaminen.

– Tutusta ja turvallisesta ihmisestä muotoutui vieras. Kuvittelin, että kaksi aikuista ja pitkässä, 15 vuotta kestäneessä parisuhteessa elänyttä ihmistä pystyvät sopimaan asioistaan sovussa omat lapset huomioon ottaen.

Suurimmat ristiriidat syntyivät kuitenkin juuri näkemyseroista liittyen lasten asioiden järjestämiseen. Koska Mari ja Mikko eivät löytäneet sopua, Mari vei asian oikeuden käsiteltäväksi ja palkkasi itselleen juristin.

Prosessista tuli pitkä. Sitä puitiin oikeudessa reilun vuoden. Mari asui koko prosessin ajan Mikon kanssa saman katon alla. Muuten hänestä olisi tullut ennen oikeuden päätöstä automaattisesti etävanhempi.

– Se oli haastava vuosi. Onneksi en tiennyt asiaa etukäteen. Juristin palkkaaminen oli paras päätökseni. Hän oli tukeni ja turvani.

Lasten lähivanhemmuuden tuomio oikeuden kautta teetätti Marille kuitenkin viisinumeroisen laskun.

– En voinut mitenkään varautua siihen ennalta. Harvalla töissä käyvällä äidillä on ylimääräisiä kymppitonneja henkilökohtaisella tilillä odottamassa käyttöä.

Kaikki on hyvin arjessa

Nyt Marin ja Mikon avioerosta on reilut pari vuotta. Marille oli selvää, että avioeron sinetöimisen jälkeen hänen on muutettava uudelle paikkakunnalle kauemmaksi entisestä elämästään, lähemmäksi työtään sekä omia sukulaisiaan ja ystäviään.

Lapset määrättiin Mikolle, tuttuun ystävä- ja kouluympäristöön, ja Mari saa lapset luokseen joka toinen viikonloppu. Vanha parisuhde on hänen arjessaan yhä läsnä.

– Lasten asiat vaativat yhteydenpitoa lähes joka viikko, Mari kertoo.

Mari kokee, että asiat ovat hänen elämässään olosuhteisiin nähden nyt hyvin. Hänellä on oma vuokra-asunto, työ, jossa hän viihtyy, ystävät ja perhe lähellä tukena sekä lapset, jotka hän saa luokseen säännöllisesti ja joiden kanssa hän viettää lomiaan.

– Arki rullaa omalla painollaan. Jäin kaiken tapahtuneen jälkeen henkiin.

Vaikeudet ja kriisitilanteet perheessä

Perheet voivat kohdata arjessaan monia huolia ja vaikeuksia. Ne voivat liittyä lasten kasvattamiseen, eroon, läheisen kuolemaan sekä taloudellisiin ja terveydellisiin ongelmiin. Jos perheessänne on murheita tai vaikeuksia, ei avun hakemista kannata viivytellä.

Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät tietoa eri elämäntilanteisiin. Palvelu ohjaa sinut vaivattomasti oikean palveluntarjoajan luo sekä tarjoaa ohjeita muutostilanteessa toimimiseen.

Marin ja Mikon nimet on muutettu heidän henkilöllisyytensä suojaamiseksi.