Mainos

Joulu on kirjojen aikaa

Kirjat säilyttävät asemansa joulun odotetuimpien lahjojen kärjessä. Otava ja Suomalainen Kirjakauppa kysyivät, mitä kirjoja tänä vuonna toivotaan itselle tai harkitaan lahjaksi muille. Mitkä nimikkeet nousivat esiin? Mitkä ovat omat suosikkisi?
25.11.2019 Kaupallinen yhteistyö: Suomalainen Kirjakauppa

Tutkimukset sen todistavat. Kirja on täysi-ikäisille suomalaisille joulun toivotuin lahja – ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tuntuu hyvältä saada tai antaa kova paketti, joka pitää sisällään ja edustaa pehmeitä arvoja. Parhaimmillaan kirja kulkee mukana läpi koko elämän.

Mitkä kirjat herättävät eniten kiinnostusta juuri tänä jouluna? Otava ja Suomalainen Kirjakauppa toteuttivat marraskuun alussa nettikyselyn, jossa vastaajat saivat poimia omat suosikkinsa lahjaksi itselle tai muille. Joukossa oli useita Finlandia-ehdokkaita ja lukijoiden omakseen ottamia kestosuosikkeja.

Naisten ja miesten maut poikkesivat odotetusti toisistaan, mutta eivät joka suhteessa. Jari Tervon Loiri ja Sofi Oksasen Koirapuisto etenkin olivat haluttuja nimikkeitä sukupuoleen katsomatta.

Dekkareissa Camilla Läckberg on kyselyn tulosten valossa naisten ykkössuosikki, kun taas Reijo Mäki Vareksineen pitää pintansa miesten ykköstoiveena.

Tietokirjoissa hajontaa on voimakkaasti, mutta itselle toivotuissa kirjoissa Tervon Loiri nousi jaetulle ykköstilalle sekä naisten että miesten vastauksissa. Miesten haastaja Loirille oli Harri Gustafsbergin ja Heidi Holmavuon Karhuryhmä, poliisin erikoisyksikön toiminnasta kertova uutuus.

Maailman tila ja kestävään kehitykseen liittyvät kysymykset näyttävät kiinnostavan miehiä hieman naisia enemmän. Ilmastonmuutoksen seurauksia armottomasti valottava David Wallace-Wellsin Asumiskelvoton maapallo oli Loirin rinnalla miesten ykkösvalinta lähipiirille tai ystäville ojennettavaksi lahjaksi.

Lukeminen on investointi elämänlaatuun

On monta hyvää syytä antaa kirja lahjaksi. Lukeminen antaa eväitä elämään. Tieto on valtaa, edelleen. Tempautuminen mukaan tarinoiden maailmaan auttaa kehittämään ihmissuhdetaitoja ja kykyä empatiaan. Tarinoiden aivoille tarjoama monipuolinen askare voi olla lääkettä jopa muistisairauksia vastaan. Stressiäkin lukeminen laukaisee tehokkaasti – ja nopeasti.

Yhteisen lukuhetken mukanaan tuoma läheisyys saa lapsen tuntemaan itsensä rakastetuksi. Minäkuva vahvistuu, kielelliset valmiudet kehittyvät. Hyvän lukutaidon on osoitettu ehkäisevän syrjäytymistä ja olevan yhteydessä menestykseen opinnoissa sekä työelämässä.

Joulu on myös kirjojen juhla

Otavan ja Suomalaisen Kirjakaupan markkinointi- ja viestintäjohtaja Kirsi Tähjänjoki on iloinen kirjan vahvasta asemasta joulumarkkinoilla.

”Kustantamoille joulunalusviikot ovat vuoden ylivoimaisesta tärkeintä ja palkitsevinta aikaa. Se kertoo siitä arvostuksesta, jota suomalaiset fyysistä kirjaa kohtaan yhä tuntevat.”

Ilahduta ystävääsi. Opi uutta. Anna aikaa itsellesi. Kirjalla on paljon annettavaa – ympäri vuoden.

Joulun varmat valinnat

Nämä kirjat nousivat kärkeen tai sen tuntumaan marraskuisessa kyselytutkimuksessa. Mitkä ovat omat suosikkisi? Osallistumalla jutun lopussa olevaan interaktiiviseen ”kirjapeliin” olet mukana lahjakorttien arvonnassa.

 

Romaanit

Parinvaihto suistaa parisuhteen miinakentälle. Kuinka käy?

Tilaa tästä

Erikssonin perheen tarina jatkuu kansakunnan kohtalonvuosien pyörteissä.

Tilaa tästä

Oksasen uutuus on aina tapaus. Myös tänä syksynä.

Tilaa tästä

Dekkarit

Ruotsin myydyin rikoskirjailija tekee matkaa ihmismielen pimeimpiin syvyyksiin.

Tilaa tästä

Kolmaskymmenen Vares-dekkari on yksi parhaista, kiittävät arvostelijat.

Tilaa tästä

Vanha kauna perinnöstä johtaa dramaattisiin tapahtumiin Ullanlinnan maisemissa.

Tilaa tästä

Tietokirjat

Poliisin valmiusyksikköä tarvitaan kovissa paikoissa. Koe tilanteet mukana olleen silmin.

Tilaa tästä

Kaksi mestaria. Yksi elämä. Loiri päätti kertoa kaiken.

Tilaa tästä

Nollakasvun noidankehä vai rohkea askel uuteen? Walhroos näyttää suuntaa.

Tilaa tästä

Ilmastonmuutos on jo täällä, ja seuraukset ovat paljon pahempia kuin olemme kuvitelleet.

Tilaa tästä