Mainos: Lead Supply
Lainojen yhdistäminen
Mainos

Lainojen yhdistäminen helpottaa taloudenhallintaa

Lainojen yhdistäminen eli uuden lainan ottaminen vanhojen velkojen ja luottojen maksamiseksi on säilyttänyt suosiotaan. Yhdistelylainan tarkoituksena on helpottaa lainanlyhennystä ja yksinkertaistaa oman talouden ja budjetin hallintaa. Lainavertailuyritys Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos harkitsee lainojen yhdistämistä.
Teksti: Lead Supply Kuvat: iStock

Lainojen yhdistäminen on usein taloudellisesti kannattavaa, sillä yksi suuri laina tulee pääsääntöisesti edullisemmaksi kuin monta pienempää lainaa. Lisäksi laskujen maksaminen ja oman talouden hallinta helpottuu, kun lyhennetään vain yhtä lainaa.

Lainojen yhdistäminen ilman vakuuksia onnistuu kätevästi verkossa, mutta lainojen yhdistämiseen sisältyy myös riskejä. Lainavertailuyritys Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, mitä kannattaa pitää mielessä, jos pohtii lainojen yhdistämistä.

Lainojen yhdistäminen helpottaa arkea

Yhdistelylaina ei automaattisesti pienennä lainakuluja, mutta se helpottaa lainojen lyhennystä. Moni lainansa yhdistänyt kertoo lainoihin liittyvän stressin vähentyneen yhdistämisen myötä.

–  Lainojen yhdistäminen voi hyödyttää kuluttajaa tilanteesta riippuen monin eri tavoin. Yhdistämisen jälkeen ei tarvitse muistaa montaa eräpäivää ja huolehtia, onko tilillä jatkuvasti tarpeeksi rahaa, Linde sanoo.

Lisäksi lainojen yhdistäminen tuo yleensä säästöjä talouteen, sillä yhden suuren lainan kulut ja korko ovat pääasiallisesti matalammat kuin monen pienen lainan. Säästöä tulee pienemmän koron lisäksi esimerkiksi pienemmistä tilinhoitokuluista ja laskutusmaksuista.

Lainat voi yhdistää yhdessä esimerkiksi puolison kanssa

Lainojen yhdistäminen luotettavan rinnakkaishakijan kanssa on usein edullisempaa kuin yksin. Lainanmyöntäjällä on parempi takuu takaisinmaksusta, jolloin lainaamisen riski laskee ja luotolle voidaan myöntää matalampi korko.

Jos esimerkiksi pariskunnan molemmilla osapuolilla on pikavippejä tai muita kalliita lainoja, voi yhteinen yhdistelylaina olla järkevä ratkaisu.

–  Rinnakkaishakijan kanssa yhdistelylainalle saa usein matalamman koron eli kuukausibudjettiin jää molemmille osapuolille enemmän joustovaraa. Yhteisessä lainassa on kuitenkin myös riskejä ja se vaatii paljon luottamusta, Linde toteaa.

Vertaile ja budjetoi, ennen kuin yhdistät lainat

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa usein lainojen siirtämistä yhdestä pankista tai rahoituslaitokselta toiseen, sillä vanhat lainat myöntäneelle osapuolelle yhdistämisestä koituu tappiota. Vanhat lainat maksetaan pois uudella yhdistelylainalla, jonka jälkeen voimaan jää vain yksi lainasopimus. Lainojen maksaminen ennenaikaisesti voi kuitenkin maksaa erikseen, joten eri kulut tulisi laskea ja budjetoida tarkkaan.

–  Ensin kannattaa selvittää olemassa olevien velkojen yhteenlaskettu summa korkoineen ja kuluineen sekä kaikkien lainojen kuukausittaiset kustannukset. Kannattaa selvittää myös, kuinka paljon maksaa kaikkien nykyisten lainojen maksaminen ennakkoon. Näitä kuluja voi sitten vertailla eri yhdistelylainojen kokonaiskuluihin ja kuukausieriin. Yhdistelylaina ei joka tilanteessa tule halvemmaksi kuin monta pientä lainaa, joten kuluja kannattaa ehdottomasti vertailla, Linde vinkkaa.

Eri pankkien ja rahoituslaitosten yhdistelylainat kannattaa kilpailuttaa myös keskenään, sillä niiden koroissa ja kuluissa voi olla satojen eurojen eroja. Koska tarjottavat lainasummat ja korot ovat yksilöllisiä, paras tapa vertailla lainoja on lainatarjousten pyytäminen lainanvälittäjän kautta.

–  Lainojen vertailu poikkeaa esimerkiksi lentojen vertailusta siinä, että niiden hinnat ovat henkilökohtaisia. Siksi on vaikeaa löytää netistä luotettavaa listaa eri pankkien lainakoroista. Henkilökohtaisten lainatarjouksien pyytäminen onnistuu kuitenkin yhdellä hakemuksella lainavertailupalvelujen kautta eli siihen ei tarvitse käyttää tolkuttomasti aikaa, Linde sanoo.

X