Mainos: La Roche-Posay
Mainos | La Roche-Posay

Pidä iho kauniina kesällä - 10 yleistä harhaluuloa auringosta

Aurinko hellii ihanasti pitkän talven jälkeen. Nauti siitä turvallisesti päivittämällä tietosi UV-säteilystä ja aurinkosuojavoiteista.

Teksti:
La Roche-Posay

Teksti:
La Roche-Posay

Aurinko hellii ihanasti pitkän talven jälkeen. Nauti siitä turvallisesti päivittämällä tietosi UV-säteilystä ja aurinkosuojavoiteista.

Auringon ultraviolettisäteilyyn liittyy paljon harhaluuloja, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia. Varmista siis, että tietosi auringonvalosta ovat ajan tasalla.

Nämä kymmenen väitettä eivät pidä paikkaansa:

1. Auringosta ei ole haittaa, jos ei pala

Auringonvalolla on paljon positiivisia vaikutuksia. Se antaa meille energiaa ja D-vitamiinia sekä kohottaa mielialaa. Sille altistumisella on kuitenkin muitakin riskejä kuin ihon palaminen.

Auringon negatiivisia vaikutuksia ihon palamisen lisäksi ovat ihon ennenaikainen ikääntyminen kuten rypyt ja pigmenttimuutokset, immuunivasteen heikkeneminen, allergiset reaktiot ja valoihottumat sekä pahimpana ihosyöpä. Ihosyöpien suurin syy on liiallinen altistuminen auringolle.

2. Aurinkovoiteen tyypillä ei ole merkitystä

On tärkeää suojautua sekä auringon UVA- että UVB-säteiltä, joten varmista, että aurinkovoiteestasi löytyy molemmat merkinnät. UVB-säteet aiheuttavat ihon palamista ja UVA-säteet ikääntymistä ja aurinkoallergiaa.

Kiinnitä huomiota myös SPF-merkintään. Varminta on käyttää aina korkeinta mahdollista suojaa, eli suojakerrointa 50+. Kannattaa hankkia omalle ihotyypille sopiva aurinkovoide sekä eri voiteet kasvoille ja vartalolle.

Omalle ihotyypille kannattaa hankkia sopiva aurinkovoide sekä eri voiteet kasvoille ja vartalolle.

3. Aurinkovoiteen määrällä ei ole merkitystä

Monet käyttävät aurinkovoidetta liian vähän, jotta se suojaisi kunnolla. Aurinkovoiteessa ilmoitettu suojakerroin toteutuu silloin, kun tuotetta käytetään riittävästi. Oikea määrä kasvojen iholle on noin teelusikallinen. Älä siis pihistele voiteen määrässä ja muista myös lisätä sitä iholle parin tunnin välein.

4. Suojakertoimellinen meikkivoide riittää aurinkosuojaksi kasvoille

Meikkituotteessa voi olla suojakerroin, mutta ongelma on siinä, ettei meikkiä voi kauniin lopputuloksen takaamiseksi käyttää tarpeeksi, jotta suojakerroin toteutuisi. Lisäksi meikissä on usein vain UVB-filtteri.

Käytä siis meikin alla aina ihotyypillesi sopivaa aurinkovoidetta. Ihonhoitorutiinissasi aurinkovoiteen oikea paikka on viimeisenä ennen meikkiä. Anna voiteen imeytyä kunnolla ennen meikkaamista.

Muista lisätä meikin alle myös aurinkorasvaa. © iStock

5. Rusketus suojaa auringon haitoilta

Rusketus on ihon puolustuskeino UV-säteilyä vastaan, ja se voi johtaa DNA-vaurioihin, joka kasvattaa riskiä ihosyöpään. Ruskettunut iho ei pala yhtä helposti, mutta ihon ikääntymiseltä, pigmenttimuutoksilta, ihosyövältä ja muilta haitoilta se ei suojaa.

6. Palaminen on ikävä mutta ohimenevä ongelma

UV-säteilyn vaikutukset ovat kumuloituvia eli ne kerääntyvät iholle koko elämän aikana saadun aurinkoaltistuksen myötä. Iho siis muistaa jokaisen rusketuksen ja palamisen. Aurinkoaltistuksen haitat voivat näkyä iholla vuosien viiveellä ryppyinä, pigmenttimuutoksina ja pahimmillaan ihosyöpänä.

Palanut iho
Ihon palamisella on useita haittoja punaisuuden lisäksi. © iStock

 

7. Ikkunalasi suojaa auringolta

Ikkunalasi pysäyttää polttavat UVB-säteet mutta eivät ihoa vanhentavia UVA-säteitä, jotka tunkeutuvat syvälle ihoon. Muista siis suojata iho sisätiloissakin esimerkiksi autoa ajaessa tai jos työpöytäsi on ikkunan lähellä.

8. Pilvisellä säällä ei tarvitse aurinkosuojaa

Kylmä tunne iholla voi saada luulemaan, ettei auringolta tarvitse suojautua. Lämpö ei kuitenkaan kerro UV-säteilyn voimakkuudesta. Paksut pilvet suodattavat auringonsäteilyä, mutta eivät täysin. Ohuet pilvet eivät vaikuta säteilyyn juuri ollenkaan, joten auringolta tulee suojautua myös pilvisellä säällä.

Auringonsäteet voivat vahingoittaa ihoa jopa ikkunan läpi © iStock

9. Suomessa ei tarvitse aurinkosuojaa

Monet suomalaiset muistavat aurinkosuojan tärkeyden etelänmatkoilla, mutta pitävät sitä turhana kotimaassa. Auringon UV-säteily voi kuitenkin olla voimakasta myös Suomessa, erityisesti eteläisessä Suomessa kesäpäivänä. Auringolta kannattaa suojautua kuitenkin koko Suomessa, myös talvihangilla.

10. Aurinkovoide suojaa parhaiten auringolta

Auringolta tulee suojautua ensisijaisesti järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. Auringossa ei pitäisi maata eikä muutenkaan oleilla liikaa keskipäivän polttavimmassa auringossa. Parhaiten auringolta suojaavat vaatteet kuten leveälierinen hattu sekä pitkät hihat ja lahkeet. Ulkona kannattaa viettää aikaa mieluummin varjossa.

Aina ei ole kuitenkaan realistista, että ihon voisi peittää täysin vaatteilla tai pysytellä auringonsäteiden ulottumattomissa. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia suojauksesta voiteilla.

X