Mainos: Tempur Oy
Mainos | Tempur Oy

Arvaatko, mikä näyttelijä Mari Perankosken mukaan on parasta, mitä keski-ikäisten makuuhuoneessa voi tapahtua?

Näyttelijä-käsikirjoittaja Mari Perankoski huomasi, että palautuminen ei ollut riittävällä tasolla. Vanha sänky sai lähteä ja sen mukana katosivat myös huonot unet.

Teksti:
Tempur Oy
Teksti:
Tempur Oy

Näyttelijä-käsikirjoittaja Mari Perankoski huomasi, että palautuminen ei ollut riittävällä tasolla. Vanha sänky sai lähteä ja sen mukana katosivat myös huonot unet.

Näyttelijän työssä tarvitaan paitsi intuitiota myös hyvää muistia erityisesti, jos päivässä kuvataan lukuisia kohtauksia. Se ei onnistu huonosti levänneenä, joten työssä onkin hyvin tärkeää satsata niin unen määrään kuin laatuunkin.

Näyttelijä-käsikirjoittaja Mari Perankoski tutustui Tempuriin yhdessä rokkarimiehensä Jouni Hynysen kanssa.

– Podettiin molemmat vähän samoja oireita: heräilyjä, lyhyitä unia ja päiväaikaista väsymystä. Ensimmäiset yhteiset vuodet laitoin nuo asiat tämän tulisen rakkauden piikkiin, mutta ei kai silläkään voi kaikkea selittää, Mari sanoo tuttu, iloinen sävy äänessään.

Mari Perankosken ja Jouni Hynysen tilanne makuuhuoneessa on muuttunut huomattavasti uuden hankinnan myötä.

Unipäiväkirja osoittautui todelliseksi paljastusteokseksi

Mari Perankoski piti unipäiväkirjaa selvittääkseen, mitkä asiat vaikeuttivat unen ja sitä kautta myös palautumisen laatua. Päiväkirja osoitti toteen Marin omat havainnot.

Ennen Tempuria hänellä oli ollut vaikea nukahtaa, sillä nukahtamiseen oli saattanut kulua jopa tunti, kun normaalina univiiveenä pidetään noin 15 minuuttia. Mari oli nukkunut joinakin öinä vain 4–6 tuntia ja heräillyt selkä-, lantio- tai niskakivun sekä puutumisten takia. Oireet kertoivat ongelmista nukkumisergonomiassa: patja ja tyyny eivät tukeneet oikein.

Puutumiseen voi olla syynä se, että kehoon kohdistuu painepisteitä, jos patja ei mukaudu vartalon mukaan. Puutumista voi aiheuttaa myös se, että huono patja ja tyyny ohjaavat kehon epäergonomiseen asentoon, jolloin hermot tai verisuonet jäävät puristuksiin.

Aiemmin Marilla käytössä olleen joustinpatjan ja tavallisen tyynyn tunnusluvut osoittivat alustan vaihdon tarpeellisuuden parin viikon mittaisella tarkastelujaksolla:

  • aamuista väsymystä 8/13
  • 13 yön aikana 27 heräämiskertaa
  • joinain öinä heräilyjä ollut jopa neljä kertaa
  • tarkastelujaksolle sijoittui liian lyhyitä 4–6 tunnin unia

Huonosti nukuttu yö tai liian lyhyet yöunet silloin tällöin ovat aivan normaaleja ja kuuluvat elämään. Jos kuitenkin huonosti nukkuminen johtuu tunnistetuista seikoista, kuten patjasta ja tyynystä, asia luonnollisesti kannattaa laittaa kuntoon.

Yön aikana 1–2 heräämistä esimerkiksi vessakäynnille on vielä normaalia, mutta tätä useammat heräämiskerrat voivat jo nostaa verenpainetta. Heräilyjen syystä ja määrästä kannattaakin olla tietoinen. Kehnon patjan ja huonon tyynyn aiheuttama painerasitus ja huono nukkumisergonomia on yleinen heräämisten syy.

Marin tuloksista näkyy selvästi, että hän on ollut väsynyt. Patja, tyyny ja peitto eivät ole mahdollistaneet syvää ja keskeytyksetöntä unta. Perankoski kertookin, että vaikka olo olikin väsynyt, uni ei vain tullut, koska hän ei löytänyt hyvää asentoa. Hän saattoi myös herätä keskellä yötä kuumuuteen.

Muutoksia keski-ikäisten makuuhuoneeseen

Perankosken ja Hynysen makuuhuoneessa vanhoja joustimia ei vaihdettu uusiin vietereihin, vaan monien terveydenhuollon asiantuntijoiden suosittelemiin Tempureihin. Muutoksen jälkeen Mari on kokenut paljon parannusta omassa nukkumisessaan, ja hän on ollut hyvin tyytyväinen Tempureihin.

Patjat ovat niin ihanat!

Hän on kokenut nukkuvansa aiempaa paremmin ja tuntenut olonsa aamuisin virkeämmäksi kuin aikaisemmin. Enää ei ole ollut selkäkipuja, puutumisia tai vaikeuksia lähteä liikkeelle.

– Mikään ei vaikeuta nukkumista Tempurilla. Se vain harmittaa, että välillä pitää nukkua pitkiä aikoja toisessa kaupungissa pehmeällä patjalla tai hotellin sängyssä, ja silloin selkä kipeytyy uudestaan.

Patjan lisäksi myös peitto ja tyyny saavat Marilta korkean arvosanan.

Peitto on ollut mahtava, ja sen myötä hikoilu väheni huomattavasti. Ei myöskään ole ollut niin kylmä, eli lämpö on tasaisempaa kuin aikaisemmin.

Perankoski on ollut niin tyytyväinen uusiin hankintoihin, että harmittelee jo valmiiksi tulevia öitä muualla kuin kotona.

Marin heräilyihin yhtenä syynä ollut kuumuus voi viestiä hengittämättömästä peitosta ja mahdollisesti myös liian korkeasta lämpötilasta makuuhuoneessa. Tempur-patjalla nukkuville työikäisille makuuhuoneen suosituslämpötila on 17–19 astetta.

Tavallisia alustoja esteettömämpi pintaverenkierto sallii Tempurilla nukkumisen muita patjoja viileämmässä, sillä veri tunnetusti toimii lämmön kuljettajana. Viileässä nukkuminen mahdollistaa aiempaa paremman unen laadun.

Tyyny on ihan paras siinä mielessä, että se on ollut minulle ainoa keino nukkua selälläni edes osan öistä. Se taas helpottaa silmien turvotusta. Nykyään kuljetan tyynyä mukanani työ- ja lomamatkoilla, Mari Perankoski summaa.

Tempur täytyy kokea, jotta muutoksen voi uskoa

Perankoskesta on kuoriutunut vannoutunut Tempur-fani.

– Kuulin aikaisemmin niin paljon hyvää ihmisiltä, jotka Tempuriin ovat satsanneet. Tuntui mahdottomalta, että ero normaaliin patjaan olisi niin suuri. Mutta kaikki on totta, Tempur parantaa elämänlaatua huikeasti. Se on parasta, mitä keski-ikäisten makuuhuoneessa on tapahtunut!

Tunnuslukuja Marin Tempur-unista:

  • aamuista väsymystä 3/13
  • 13 yön aikana vain 12 heräämiskertaa
  • 4 tunnin yöunet jääneet kokonaan pois
  • unen määrä on lisääntynyt: tarkastelujaksolla jopa 10 tunnin yöunia

– Jos ajattelen työtäni virkeyden ja jaksamisen viitekehyksissä, niin paremman levon ja palautumisen ansiosta koen olevani skarpimpi juurikin intuition ja muistamisen suhteen. Voisi kyllä sanoa, että parantuneen vireyden ansiosta olen nyt paremmin läsnä, myös itselleni, Mari Perankoski sanoo.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Ajanvaraajalle yllätyslahja ja kahvit.

X