Mainos: TENA
Mainos | TENA

Virtsankarkailu on Hannalle tuttu vaiva: ”Miksi tästä pitäisi tehdä ongelma?”

Hyppyjä kaakelilla, treenaamista painojen kanssa, lavatansseja vapaa-aikana. Aktiivista elämää viettävä Hanna Kopra ei anna ponnistusinkontinenssin haitata arkeaan.

Teksti:
Tena

Virtsankarkailu ei estä Hanna Kopran työtä liikunnan parissa.

Hyppyjä kaakelilla, treenaamista painojen kanssa, lavatansseja vapaa-aikana. Aktiivista elämää viettävä Hanna Kopra ei anna ponnistusinkontinenssin haitata arkeaan.

Hausjärven seudulla Turkhaudassa asuva Hanna Kopra on tuttu näky paikallisille liikunnan harrastajille. 56-vuotias tehonainen ohjaa ryhmäliikuntatunteja, on tuttu näky vesijumpan vetäjänä ja suhauttaa kahdentoista kilometrin työmatkansa polkupyörällä.

– Minulla on liikuntaan riippuvuussuhde! Se kuuluu arkeen ja elämään, Hanna Kopra nauraa.

Hannan omia lajeja ovat olleet uinti ja painonnosto. Liikunnanohjaajana hän ohjaa kuntojumppia ja vetää kahvakuulatreenejä, työpaletista löytyvät myös lavatanssijumppatunnit ja keppijumppa.

Liikkuessa voi myös joskus lirahtaa. Sekään ei haittaa.

– Minun mielestäni virtsankarkailu on yksi tavallinen vaiva muiden tavallisten vaivojen ohella. Minua ei karkailu hävetä eikä haittaa, sen kanssa vain eletään. Ongelman voi jokainen tehdä ihan mistä haluaa, mutta kun tätä varten on kerran suojat kehitetty, minua ei nolota niitä ostaa eikä käyttää.

Lue myös: Virtsankarkailu on tavallisempaa kuin kuvitellaan – Pippa Laukka kannustaa aktiiviseen elämään vaivasta huolimatta

Voimaa ja elämäniloa

Suoraviivainen suhde omaan kroppaan auttaa liikunnallisessa työssä. Kuitenkin myös Hannalla on ollut oman kehonkuvansa kanssa kupruja; teini-ikäisenä sairastettu syömishäiriö muutti suhtautumista omaan kroppaan.

– Minut pelasti siitä suosta painonnosto ja uinti. Minun piti syödä, jotta jaksoin. Olen naiseksi pitkä enkä ole koskaan ajatellut itseäni hoikkana. Sen sijaan ajattelen, että olen vahva, minulla on lihaksia ja voimaa.

Työt liikunnan parissa Hanna aloitti jo teini-ikäisenä.

– Jätin 16-vuotiaana koulun kesken. Isä sanoi silloin, että saat asua kotona, mutta jos et mene kouluun, saat mennä töihin ja tienata. Pääsin koululaisten uimavalvojaksi ja silloinen liikuntasihteeri kysyi minulta, kiinnostaisiko minua vesijumpan ohjaus. Vastasin, että toki, ja mietin itsekseni, että mitähän sekin on. Ensimmäiseen vesijumppaan otin mukaani vuonna 1979 valmistuneen voimistelun opaskirjan ja aloin harjoitella vedessä liikkeitä.

Synnytys muutti kroppaa

Virtsankarkailu tuli osaksi arkea, kun Hannan tytär syntyi 24 vuotta sitten. 32-vuotiaana Hanna oli tuolloin iäkäs ensisynnyttäjä.

– Tyttäreni syntymän jälkeen huomasin, että vaikka kuinka tein erilaisia treenejä ja lantionpohjan lihasten vahvistusta, se ei tehonnut virtsankarkailuun. Minun täytyi keskittyä pidättämään silloin, kun yskin tai aivastin.

Hanna ei jäänyt murehtimaan. Treenaamalla tehtiin vaivan eteen se mikä voitiin, lopun hoitavat TENAn suojat.

Virtsaa saattaa karata ponnistuksissa ja hypyissä.

– Vanhemmiten myös määrät ovat vähän lisääntyneet, kyllähän ikä veltostuttaa, vaikka kuinka pyrkisit pysymään hyvässä kunnossa. Silloin eivät pikkuhousunsuojat auta. Joskus olen käyttänyt niitäkin, mutta kun tekee liikunnanohjaajan töitä, täytyy olla kunnolliset, virtsankarkailuun suunnitellut suojat.

Lue myös: Lantionpohjajumppa ennaltaehkäisee ikäviä vaivoja – kolme tärkeää liikettä

Liikunnanohjaaja Hanna Kopra sairasti tänä vuonna koronan. – Yleiskunto laski, lihasvoima heikkeni. Samalla myös virtsankarkailu lisääntyi, koska koronan oireena tuli itselleni kova yskä ja yskiessä virtsaa karkaili tavallista enemmän.

Vaatteet naista myöten

Myöskään vaatevalintoihin ei satunnainen virtsankarkailu vaikuta, ei suuntaan eikä toiseen.

– En ole koskaan ajatellut vaatteita sen mukaan, että ottaisin virtsankarkailua huomioon. Minä olen tummien vaatteiden ystävä, treenivaatetus on itselläni aina tummansinistä tai mustaa. Minä olen itse niin värikäs persoona, että en enää tarvitse väriä päälleni!

Mutta kun miehen kanssa lähdetään lavatansseihin, asuksi voivat valikoitua myös valkoiset housut, ilman sen ihmeempää mietintää.

– Kun suojat ovat käytössä, pystyn olemaan ihan rauhassa ja rennosti. Enkä stressaa kiloistakaan. Itsensä pystyy pitämään pitkään hyvässä kunnossa, kun vain tekee sen eteen töitä, mutta kyllähän se maan vetovoima on, mikä vetää alaspäin, ei sille mitään mahda. Mutta jos joskus valitan kiloja ääneen, pitää vain kuunnella tytärtäni. Hän sanoo suoraan, että kauppa on täynnä sopivia vaatteita, mene ostamaan sellaiset!

Lue myös: Jos seksin aikana lirahtaa tippa virtsaa, sitä ei kannata hävetä – seksologin vinkit parempaan nautintoon


Onko virtsankarkailu sinulle tuttua? Vastaa kyselyyn ja voita lahjakortti (arvo 100 €)!

Keräämme kyselyllä lukijoita kokemuksia ja ajatuksia virtsankarkailusta. Halutessasi voit osallistua arvontaan, jonka palkintona on hyvinvointilahjakortti (arvo 100 €).

Kyselyn vastauksista koostetaan TENAn mainosartikkeli, joka julkaistaan Anna.fissa keväällä 2021. Vastauksia käsitellään nimettömästi.

Vastaa kyselyyn tästä!

X