Mainos: TREK
mainos | TREK

Mitä jos pyöräilisit vähän enemmän?

Teksti: TREK

Sanotaan, että kun kerran oppii pyöräilemään, ei taitoa koskaan unohda.

 

Lähes kaikki omistavatkin polkupyörän. Silti aika harva pyöräilee säännöllisesti. Pyörästä saa todennäköisesti paljon enemmän irti kuin olet ajatellut. Vai kuinka usein sinä pyöräilet töihin? Entä oletko koskaan tutustunut kotisi lähimaastoihin ja luontoon pyörän selästä käsin? Myös monen kesämökin lähistöllä on koluamattomia pyöräilymaastoja vaikka millä mitalla. Tai miten olisi pyöräilyloma kotimaan kamaralla? Ehkä pyöräteistäänkin tunnetulla Ahvenanmaalla tai pohjoisen tunturimaisemissa?

Omistamasi pyörä on todennäköisesti oikea sinulle. Jos se ei kaipaa välitöntä päivittämistä, saa pyörästä enemmän irti huoltamalla sen parhaaseen iskuunsa ja ehkä varustelemalla sen vähän nykyistä paremmin. Jo lokarit ja tavarateline lisäävät pyörän käyttömahdollisuuksia tavaralaukuista puhumattakaan. Tavaralaukut eivät muuten paljon maksa ja valinnanvaraa on pienistä satulaukuista isoihin sivulaukkuihin, joihin saat mahtumaan helposti vaikka vaihtovaatteet työpäivänä tai piknikeväät viikonloppuna.

Löydät pyöräreitit puhelimestasi

Kun aluksi mainittiin lähes jokaisen omistavan polkupyörän, pätee sama kännyköihin. Siinä onkin kaksikko, jonka avulla pyöräreissun suunnittelun hoituu helposti. Lähes kaikista kännyköistä löytyy Google Maps -sovellus. Se lienee maailman yleisin navigaattori, joka kertoo autoilijalle reittiohjeet kädenkäänteessä. Saman se tekee pyöräilijälle.


Sovelluksesta voi valita haluamansa liikkumistavan ja siitä löytyy oletusasetuksena myös pyöräily; napsautat vain ylälaidassa olevaa pyöräilijän kuvaa. Sovellus antaa jopa aika-arvion haluamallesi reitille. Algoritmi laskee aika-arvion 16 kilometrin keskituntinopeudella. Aika-arvio on korkeintaan suuntaa antava, sillä aika moni pyöräilee nopeammin ja etenkin sähköpyörällä maisema vaihtuu huomattavasti sutjakammin.

Google Maps ei suinkaan ole ainoa pyöräilijälle sopiva sovellus, mutta yleisin ja usein riittävä. Kannattaa ehkä kuitenkin tutustua myös Strava ja bikemap -sovelluksiin.

Kaupungeissa pyöräily on usein nopein ja vähintäänkin näppärin tapa liikkumiseen. Pysäköintipaikkojen metsästämisen ja bussin odottamisen voi unohtaa, ja koronan aikakaudella pyöräily on turvallinen tapa matkustaa.

Ehkä et tarvitsekaan uutta pyörää

Tällä hetkellä pyörän päivittäminen ja ”tuunaaminen” saattaa olla järkevämpää kuin uuden hankkiminen, sillä uutta omaa kulkupeliä voi joutua odottelemaan pitkäänkin.

Omistamasi pyörä on todennäköisesti oikea sinulle.

Trek on lähes kaksinkertaistanut polkupyörien tuotannon viimeisten yhdeksän kuukauden aikana, mutta kysyntä on noussut sitäkin nopeammin. Kun kuntosalit ovat kiinni, ihmiset välttävät julkisia kulkuneuvoja ja moni haluaa päästä kotikonttorilta edes hetkeksi raittiiseen ilmaan, on polkupyörien myynti kolminkertaistunut.

Trek Verve

Jos mielessä kuitenkin siintää uusi pyörä, kannattaa kääntyä Trekin jälleenmyyjien puoleen. Trek toimittaa saatavilla olevat pyörät ensisijaisesti jälleenmyyjille nettikaupan sijaan. Asiantuntevan myyjän kautta löydät itsellesi parhaan mahdollisen pyörän erilaisten vaihtoehtojen joukosta. Jos kuitenkin haluat pyörän nyt, kannattaa valmistautua joustamaan vähintään värin, ehkä mallinkin suhteen. Tai sitten voit kunnostaa vanhan menopelisi.

Pyörän huoltaminen

Jos pyöräily on jäänyt vähiin, on pyöräkin todennäköisesti huoltamatta. Määräaikaishuolto kannattaa teettää osaavalla pyöräkorjaamolla, mutta paljon voi tehdä itsekin.

Olennaista on pitää pyörä puhtaana. Pyörän osat keräävät itseensä hiekkaa, pölyä ja irtokiviä. Ne kuluttavat osia ja saattavat haitata esimerkiksi vaihteiden ja jarrujen toimintaa. Pesun jälkeen osat, etenkin ketjut, pitää muistaa rasvata.

Moni myös ajaa aivan liian löysillä renkailla. Sopivan napakka rengas rullaa paremmin ja toimii muutenkin niin kuin sen on suunniteltu toimivan; ajomukavuus, pito ja ohjaus parantuvat.

 

X