Mainos: Dove Self-Esteem Project
mainos | Dove Self-Esteem Project

Näillä teoilla voit varmistaa, että tyttärestäsi kasvaa vahva nainen

Teksti: Dove Self-Esteem Project

Äiti on usein tyttären elämän tärkein roolimalli, jonka sanoilla ja teoilla on suuri merkitys. Kokosimme arvokkaita neuvoja, joiden avulla vanhempana pystyt tukemaan tyttäresi itsetunnon ja kehonkuvan tervettä kehitystä.

Arvosta itseäsi ja vähennä ulkonäköpuhetta

Oletko tottunut pysähtymään peilin eteen valittamaan ulkonäköäsi? Et ehkä edes huomaa sitä, mutta tyttäreltäsi se ei jää huomaamatta. Suhtaudu omaan ulkonäköösi myönteisesti, sillä se auttaa tytärtäsi terveen kehonkuvan rakentamisessa.  Arvosta itseäsi, äläkä vertaa itseäsi muihin.

Myös liiallista ulkonäön kehumista kannattaa vähentää nuoren läsnä ollessa. Se kiinnittää turhaan huomiota fyysisiin ominaisuuksiin. Sen sijaan osoita, että kauneus on mielentila.

VINKKI Miten keskustella lapsen kanssa itsetuntoon liittyvistä asioita? Itsetunto-oppaasta löydät muun muassa tehtäviä, miten itsekritiikki kitketään ja miten yhteinen ”koodisana” helpottaa ristiriitatilanteita. 

Puhu tyttäresi kanssa mediakuvista 

Oletko huolissasi siitä, että tyttäresi toiveet omaa ulkonäköään kohtaan ovat epärealistisia? Saamme vaikutteita kauneusihanteisiin muun muassa televisiosta, sosiaalisesta mediasta ja elokuvista. Tapa, jolla naiset ja tytöt esitetään mediassa vaikuttaa voimakkaasti siihen, kuinka näemme itsemme.

Auta tytärtäsi näkemään todellisuus yksipuolisen naiskuvan ja muokattujen kuvien takana. Kerro tyttärellesi, että mediassa näkyviä kuvia muokataan, eivätkä ne vastaa todellisuutta. Näin hän ymmärtää, ettei kannata verrata omaa ulkonäköään niihin.

VINKKI Itsetunto-oppaan muistilista vääristyneestä kauneudesta auttaa näkemään totuuden muokattujen kuvien takana. 

Korosta vahvuuksia ulkonäön sijaan

Negatiivinen puhetapa itsestä voi johtaa siihen, että kohteliaisuuden vastaanottaminen tuntuu vaikealta tai omista vahvuuksista puhuminen vaikuttaa ylpeilyltä. Omien lahjojen tunnistaminen ja arvostaminen on kuitenkin tärkeää hyvän itsetunnon kehittymisen kannalta.

Puhu tyttärellesi arvostavasti hänen mielenkiinnon kohteistaan ja taidoistaan. Hän oppii arvostamaan omia persoonallisia vahvuuksiaan ja ymmärtämään, että sisäinen kauneus on tunnetta omasta ainulaatuisuudesta.

VINKKI Tee tyttäresi kanssa todellinen minä -juliste! Tämän hauskan ja hyödyllisen tehtävän avulla tyttäresi voi pukea sanoiksi sen, mistä hän pitää omassa itsessään. 

Puutu lapsesi kiusaamiseen

Lasten ja nuorten keskuudessa pilkkanimittely ja kiusaaminen liittyvät usein ulkonäköön. Muistuta tytärtäsi, että autat häntä missä tahansa vaikeuksissa. Pysy valppaana, jotta huomaat mahdolliset merkit kiusaamisesta. Tue tytärtäsi ja vakuuta, ettei hänen tarvitse muuttaa ulkonäköään. Keksikää yhdessä keinoja asian ratkaisemiseksi. Usein paras tapa edetä on selvittää kiusaamisen syyt. Se vaatii rohkeutta, mutta onnistumisella on valtava vaikutus itsetuntoon. Kerro tyttärellesi, että kiusaamisen taustalla on kiusaajan oma epävarmuuden tunne, jonka hän heijastaa ulkopuolisiin.

TIESITKÖ Kiusaamisesta saattavat kertoa pukeutumistavan muutos tai äärimmäiset kokeilut: Esimerkiksi pyrkimys lopettaa silmälasien käyttö tai hiusten leikkaaminen.

Perheenjäsenten vitsailu voi myös satuttaa

Vitsailu ja kiusoittelu keittiönpöydän ääressä on tavallista useimmissa perheissä, mutta joskus arkaan paikkaan osuva pilailu voi heikentää itsetuntoa. Kun tyttärestäsi tulee teini-ikäinen, hän alkaa reagoida herkemmin ulkonäköä koskeviin kommentteihin, eivätkä perheenjäsenet välttämättä ymmärrä sanojensa vaikutusta. On tärkeää tunnistaa perheen sisäinen vahingollinen kiusoittelu ja lopettaa se. Näin osoitat tyttärellesi, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

VINKKI Hyvä keino pitää perheen vitsiniekat kurissa on ohjata huomaamattomasti  keskustelua toiseen suuntaan. Voit tarvittaessa lähestyä yksittäisiä henkilöitä myöhemmin.

Säilytä kärsivällisyys vaikeissa tilanteissa

Tuntuuko, että riitelet tyttäresi kanssa pienimmästäkin asiasta? Sanot yksinkertaisen huomion tyttäresi vaatetuksesta, ja hän ryntää huoneeseensa paiskaten oven kiinni perässään. Todennäköisesti yrität vain osoittaa välittäväsi hänestä, mutta hän reagoi kuin arvostelisit ja loukkaisit häntä. Kun kärsivällisesti osoitat, ettei tarkoituksesi ole loukata tai ärsyttää häntä, luot pohjaa vaikeiden tilanteiden käsittelyyn jatkossa.

Voit esimerkiksi sopia tyttäresi kanssa, että annatte toisillenne palautetta, kun jompikumpi teistä sanoo jotakin, jonka voi ymmärtää väärin. Tällainen avoin ja rehellinen viestintä rakentaa luottamusta ja vahvistaa suhdettanne pitkällä aikavälillä.

VINKKI Itsetunto-oppaasta löydät Anteeksi mitä? -fraasiopaan, joka auttaa tytärtäsi selvittämään, mitä todella yrität sanoa. Oppaan tarkoitus on parantaa keskusteluyhteyttä välillänne. 

Innosta esimerkilläsi liikkumaan ja syömään monipuolisesti

Teini-ikäisillä tytöillä on tavallista, että epävarmuus näkyy syömisen kontrollointina. Samaan aikaan he saattavat hylätä aiemmat liikuntaharrastuksensa. Monet kokeilevat erilaisia ruokavaliota ja uskovat, että syömistä pitäisi tavalla tai toisella rajoittaa. Näytä esimerkilläsi tyttärellesi, että nautit monipuolisesta ruoasta ja liikunnasta sekä niiden tuomasta hyvästä olosta. Etsikää yhdessä laji, josta tyttäresi pitäisi, ja korosta sen hyviä puolia.  Liikunta auttaa itsetunnon ja mielialan kohottamiseen sekä positiivisemman kehonkuvan rakentamisessa.

VINKKI Muista, että lapsesi voi tuntea itsensä lannistuneeksi, jos hän suhtautuu liikuntaan liian kilpailuhenkisesti. Muistuta, että urheilun pitäisi aina olla hauskaa.

X