Mainos: Xiaomi
Mainos

Ota huippukuvia puhelimella – ammattivalokuvaajan kuusi parasta vinkkiä

Kännykkäkamerat ovat kehittyneet niin laadukkaiksi, että harva harrastelija enää edes kaipaa järjestelmäkameraa. Ammattivalokuvaaja Niclas Mäkelä jakaa parhaat vinkkinsä parempiin kännykkäkuviin, jotka keräävät somessa tykkäyksiä.
Teksti: Xiaomi

Paras kamera on tietenkin aina se, joka on mukana, muistuttaa ammattivalokuvaaja Niclas Mäkelä, joka kuvaa itsekin paljon kännykällä.

– Olen kuvannut jo vuosikaudet melkein kaikki vapaa-ajan kuvat kännykällä. Jopa TIME-lehden kannessa on nähty kännykkäkameralla otettu kuva, Mäkelä tietää.

Modernien kännykkäkameroiden kehittyneet ominaisuudet mahdollistavat nykyisin erittäin laadukkaiden kuvien ottamisen puhelimella.

Laadukasta ja monipuolista kameraa arvostaville sopii Xiaomin uutuuspuhelin Mi 11, jossa on studiotason kameraominaisuudet.

  • Puhelimessa on vaativaan valo- ja videokuvaukseen soveltuva kolmoiskamera 108 megapikselin laajakulmalinssillä, jolla otetut kuvat ovat kirkkaita, värikkäitä ja tarkkoja. Erilaiset yksityiskohdat kuten vesipisat tallentuvat kuvaan ja ominaisuudet tukevat myös liikkuvan kohteen kuvaamista.
  • Puhelimen takaosassa on muun muassa maisemien kuvaamiseen sopiva 13 megapikselin ultralaajakulmalinssi, jonka avulla luontokuvat nousevat uudelle tasolle.
  • Yksityiskohtia korostava viiden megapikselin makrokamera soveltuu loistavasti muun muassa ruokakuvaukseen.
  • Näyttöön upotetussa selfie-kamerassa on 20 megapikseliä. Kamera tuottaa optimaalisen valon kasvoille.

Mi 11 -puhelimen 108 megapikselin laajakulmalinssi tallentaa kaikki yksityiskohdat tarkasti. Studiotason kuvauksenhallinnan avulla voi säätää still-kuvissa muun muassa suljinnopeutta, ISO-arvoa, aukkoa sekä valotusta.


Näillä vinkeillä nostat somekuviesi tasoa

1. Kiinnitä huomiota valoon

Valo on luonnollisesti valokuvauksen a ja o.  Valon suunta ja laatu luovat kuvan tunnelman. Mieti siis aina valon suuntaa ennen kuin otat kuvan.

Luonnonvalo on usein paras vaihtoehto potreteille. Sisällä kannattaa hakeutua varjoisan ikkunan viereen. Varjo tuo kasvoille tasaisen, pehmeän valon. Ulkona esimerkiksi puiden lehtien luomat varjot tarjoavat loistavan kuvauspaikan suojassa kovalta auringonvalolta.

Vaihtoehtoisesti kovalla sivu- tai takavalolla voit luoda dramaattisia kuvia suurella kontrastilla.

Kännykkäostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota kameran hämäräkuvausominaisuuksiin. Mi 11 -puhelimen kolmoiskameran parannetut yökuvausominaisuudet, kuten kohinanvaimennus, mahdollistavat laadukkaat kuvat ja videot myös pimeässä.

2. Opettele säädöt

Kun kuvaamisen perusasiat ovat hallussa, opettele käyttämään muitakin kuin kameran automaattiasetuksia. Jos kuvasi kohde näyttää liian tummalta tai vaalealta, klikkaa kohdetta näytöllä ja säädä valotusta.

Opettele säätämään myös esimerkiksi kuvan syväterävyyttä. Sen avulla pystyy erottamaan kuvan kohteen taustasta tai kiinnittämään katseen johonkin tiettyyn yksityiskohtaan.

Mi 11 -puhelimessa on yksi markkinoiden parhaista AMOLED-näytöistä, jossa on erittäin korkea resoluutio ja laadukas väritekniikka. Harmon Kardonin suunnittelemien kaksoiskaiuttimien avulla Mi 11 toistaa laadukasta elokuvaääntä.

3. Satsaa sommitteluun ja mieti kuvakulmia

Käytä kameran ruudukkoa: sen avulla on helpompi sommitella ja saat kuvan linjat suoriksi. Sijoita kohteesi ruudukon pysty- ja vaakaviivojen risteyksiin sen sijaan, että kohde on aina kuvan keskellä.

Käytä elementtejä, kuten kiemurtelevaa tietä tai diagonaaleja linjoja, jotka ohjaavat katsojan silmän sinne, mihin haluat ohjata katseen.

Jos kuva näyttää tylsältä suoraan edestä kuvattuna, kokeile kuvata alhaalta tai ylhäältä. Älä pelkää mennä lähelle tai vaihtoehtoisesti reippaasti kauemmas kuvattavasta kohteesta.

Mi 11 -puhelimen 5 megapikselin makrokamera korostaa yksityiskohtia ja tuo kirkkaat värit esille.

4. Tsekkaa tausta ja ilmeet

Kun kuvaat ihmisiä, tarkista ennen kuvan ottamista, mitä taustalla näkyy. Valitse neutraali tausta, jos haluat keskittyä kuvassa näkyvään henkilöön tai vaihtoehtoisesti käytä mielenkiintoista ympäristöä lisätäksesi elementtejä kuvan kertomaan tarinaan.

Kun otat ryhmäkuvia, ota tilanteesta monta kuvaa putkeen. Todennäköisesti jossain otoksistasi kaikilla on silmät auki ja ilme kohdallaan.

Sama pätee kaikkiin nopeasti ohimeneviin tilanteisiin. Aloita kuvien ottaminen jo vähän ennen kuin kuvattava toiminta alkaa.

5. Pidä kamera vakaana ja puhtaana

Pidä kännykkää käsissäsi kuin kameraa, kaksin käsin. Näin vältät epätarkat kuvat varsinkin hämärässä. Osta kännykälle suojakotelo, jonka avulla kännykkä pysyy tukevammin kädessä.

Pidä kameran linssi puhtaana. Taskussa tai laukussa linssi likaantuu, joten pyyhi sitä välillä esimerkiksi silmälasien puhdistusliinalla. Näin vältyt sumeilta kuvilta.

6. Muokkaa jälkikäteen

Valmistajan omalla kamerasovelluksella saa tehtyä kaikki tarvittavat peruskorjaukset. Kiinnitä huomiota ainakin väreihin ja siihen, ettei kuva ole pahasti vinossa, ellei se ole tarkoitus.

Sovelluksen automaattikorjaukset saavat yleensä aikaan jo melko hyvän lopputuloksen. Jos jälkikäsittelyyn haluaa enemmän säätövaraa, voi kokeilla erikseen tähän tarkoitukseen ladattavia sovelluksia.

Mi 11 -näyttö on reunoilta kaareva ja pinta hylkii sormenjälkiä. Takaosa on valmistettu kestävästä Corning Gorilla Glass Victus -lasista, joka suojaa puhelinta.


 

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
X