Mainos: Lead Supply
Mainos

Sopivimman lainatarjouksen löytäminen vaatii aikaa ja paneutumista

Teksti: Lead Supply

Laina on edelleen merkittävä osa kuluttajien taloutta ja erilaisia lainoja otetaan erilaisiin tarpeisiin. Olipa kyseessä pieni tai suuri laina, lainavertailuun kannattaa käyttää hieman aikaa. Verkon lainavertailusivustot vertailevat lainat nopeasti, jotta lainanhakija löytäisi itselleen sopivimman lainan.

Siinä missä esimerkiksi Booking ja Tripadvisor listaavat hotellit hintoineen kuluttajan nähtäville, lainojen hinnat tulevat näkyville vasta lainahakemuksen lähettämisen jälkeen. Lainavertailusivustot toimivat eri tavalla kuin muut vertailusivustot, sillä lainatarjoukset ovat aina henkilökohtaisia ja perustuvat lainanhakijan taloudelliseen tilanteeseen. Vertailusivustot auttavat kuluttajaa välittämällä yhden lainahakemuksen kerralla kymmenille pankeille ja luottolaitoksille.

Lainatarjouksia kannattaa vertailla, sillä lainojen korot ja ehdot vaihtelevat. Lisäksi lainaan voi liittyä myös muita kustannuksia, jotka tulee selvittää aina ennen lainan ottamista. Siksi lainatarjous on hyvä pyytää usealta eri taholta. Vertaamalla hintoja ja lainaehtoja on mahdollista löytää itselleen paras lainatarjous.

Milloin laina on oikea ratkaisu?

Lainan ottaminen on aina suuri päätös, jota kannattaa harkita huolella. Lainaa tulee voida lyhentää, vaikka raha- tai työtilanne muuttuisi. Siksi lainaa ei kannata ottaa kuin tarpeeseen, eikä koskaan enempää kuin mihin todella on varaa. Omaa taloutta ei kannata horjuttaa esimerkiksi itselleen liian kalliin auton takia.

Jos laina on todella paras ratkaisu omaan tilanteeseen, voi lainasummia ja laina-aikaa tutkailla esimerkiksi lainalaskureiden avulla. Lainalaskurit auttavat hahmottamaan lainasummien ja laina-ajan vaikutusta kuukausibudjettiin ja pitkän ajan taloudelliseen tilanteeseen. On hyvä huomata, että pitkä laina-aika kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia ja sopii parhaiten pienikokoisille lainoille, kuten asuntolainoille. Korkeakorkoinen laina tulee todella kalliiksi, jos laina-aika on pitkä.

Toisaalta taloustaiturit voivat jopa suositella pitkittämään lainan lyhennystä ja sijoittamaan ylijäävät rahat. Sijoittamista ei kuitenkaan kannata tehdä osaamattomasti, sillä sijoittamiseen liittyy aina riski rahojen menettämisestä.

Kilpailuttaminen hyvä keino lainatarjouksen löytämisessä

Paras lainatarjous on yleensä markkinoiden edullisin laina, jonka lainaehdot ovat joustavat ja lainanhakijalle suotuisat.

Edullisen lainan löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa, koska lainoihin liittyy niin paljon eri maksuja. Todellisen vuosikoron ja laina-ajan perusteella edullisin laina on kuitenkin mahdollista löytää. Lainojen vertailun ja kilpailutuksen tärkeys korostuu etenkin suurempien lainasummien kohdalla.

Lainoja vertaillaan paljon esimerkiksi kulutusluottojen kohdalla, jotka ovat tyypillisesti suuruudeltaan 1000–60 000 euroa ja niiden takaisinmaksuaika vaihtelee 1–15 vuotta. Pääsääntöisesti kulutusluottojen korot kasvavat, mitä pienempi laina on ja vastaavasti suuremmassa lainassa on usein alhaisempi korkoprosentti. Korkoon vaikuttaa muutkin asian kuin lainasumma, joten otollisen lainatarjouksen löytäminen voi olla haastavaa, minkä takia lainavertailusivustot voivat auttaa esimerkiksi tällaisessa tilanteessa.

X