Mainos: TENA
Isossa kuvassa aktiivisemmin elävät ihmiset voivat paremmin, Pippa Laukka sanoo.
Mainos

Virtsankarkailu on tavallisempaa kuin kuvitellaan – Pippa Laukka kannustaa aktiiviseen elämään vaivasta huolimatta

Urheilulääkäri Pippa Laukka tietää, että aktiiviseen elämäntapaan ja urheiluun kuuluvat myös sellaiset asiat, joista ei tehdä some-päivityksiä. Hikoileminen, kuukautisten vaikutukset ja virtsankarkailu ovat monille osa aktiivista elämäntapaa, mutta ne halutaan sitkeästi sulkea näkymättömiin.
Teksti: TENA

Reipas punttitreeni, monen kilometrin juoksulenkki, tai pitkä, rauhallinen kävely auringonpaisteessa. Siinä kun sosiaalinen media voi täyttyä maisemakuvista ja liikunnan nostattamista hymyistä, aika harva päivittää aktiiviseen elämäntapaan kuuluvia toisenlaisia mutta täysin luonnollisia asioita.

– Virtsankarkailu on tavallisempaa kuin kuvitellaan. Esimerkiksi ammattiurheilijoiden joukossa vaivaa esiintyy, vaikka siitä ei useinkaan puhuta ääneen, urheilulääkäri Pippa Laukka kiteyttää.

Laukka on puhunut paljon esimerkiksi kuukautiskierron merkityksestä urheilijoiden harjoittelussa. Jostain syystä aihe tuntuu vieläkin olevan kiusallinen.

– Kun itse olen nainen, lääkäri ja urheilulääkäri, moni asia tuntuu luonnolliselta. Mutta aika usein törmää siihen, että jotkut asiat ovat vielä tabuja.

Näin ei tarvitsisi olla. Laukan mukaan sosiaalinen media on yksi tekijä, joka lisää painetta naisilla olla viehättäviä objekteja. Ja viehättävän objektin kuvaan eivät kuulu ylimääräiset pisarat. Niinpä myöskin virtsankarkailusta yleensä vaietaan – ja aivan turhaan.

– Virtsankarkailuun liittyy pitkään jatkunut, ylisukupolvinen häveliäisyyden kulttuuri. Nykyisen sosiaalisen median aikana myös koetaan enemmän täydellisyyden painetta, joka karsii kaiken ylimääräisen niljaisen ja nihkeyden pois keskustelunaiheiden joukosta, Pippa Laukka pohtii.

Lue myös: Lantionpohjajumppa ennaltaehkäisee virtsankarkailua

Liikunnasta vieraantuneiden joukko kasvaa

Virtsankarkailusta olisi hyvä puhua enemmän myös siksi, että vaiva on varsin tavallinen.

– Ikääntyminen, lihasvoiman katoaminen ja estrogeenivaje vaihdevuosissa voivat toki lisätä virtsankarkailua, mutta vaiva on yleinen myös nuorilla ja synnyttämättömillä naisilla, Laukka muistuttaa.

Voimakas fyysinen rasitus saattaa jopa provosoida virtsankarkailua. Niinpä virtsankarkailu ei ole merkki sen enempää huonosta kunnosta kuin ikääntymisestäkään.

Lääkärinä Pippa Laukka on törmännyt myös huolestuttavaan ilmiöön: liikunnasta vieraantumiseen. Puolet aikuisista liikkuu liian vähän ja yhä kasvava joukko ei liiku lainkaan.

– Osa ihmisistä on todella vieraantunut liikunnasta. Silloin helposti vieraannutaan myös siitä, mikä on luonnollista ja tavallista. Moni kokee hikoilemisen epämiellyttävänä ja kokee näyttävänsä rumalta hikoillessaan. Niin hikoileminen kuin virtsankarkailukin ovat kuitenkin tavallisia asioita.

 

Liian iso osa aikuisista ei liiku lainkaan.

Aktiivista elämää viettävä nauttii kehostaan

Kun ylimääräinen hikoilu tai virtsankarkailu koetaan vastenmielisenä, aktiivisesta elämäntavasta tulee välteltävä asia. Sillä on seurauksia. Aktiivisen elämän hiipumisesta ja liikkumisen vähyydestä ensimmäinen merkki on yleensä väsymys, välillä myös sellainen väsymys, joka ei poistu nukkumalla.

– Väsymystä voi olla fyysistä, henkistä tai yleistä jaksamattomuutta ja rasituksen sietokyvyn alentumista.

Jos ei jaksa hengästymättä nousta portaita tai lihasten voimat ovat kadonneet, vaikutus elämänlaatuun näkyy nopeasti. Niinpä virtsankarkailun ei saisi antaa torpedoida aktiivista elämää.

– Moni ajattelee aktiivisuutta sporttailuna. Mutta kaikki liike on iso ruokalusikallinen vahvaa lääkettä ja pienikin annos vaikuttaa elämänlaatuun. Yleisin syy sille, että haluaa korjata elämäntapojaan, on väsymys. Ihmiset haluavat olla energisempiä.

Pippa Laukan mukaan aktiivinen elämä tarkoittaa viime kädessä sitä, että ihmisellä on ote omista perusarvoistaan. Aktiivinen elämäntyyli mahdollistaa omien arvojen mukaisen elämän.

– Aktiivista elämää elävä pystyy elämään oman näköistä elämää, joka on merkityksellistä ja tarkoituksenmukaista. Isossa kuvassa aktiivisemmat ihmiset voivat paremmin, pystyvät nauttimaan kehostaan ja elävät omannäköistään elämää. Silloin on oman elämänsä kipparina.


 Kerro tarinasi virtsankarkailusta!

Virtsankarkailu on yleinen vaiva, josta puhutaan harvoin julkisesti. TENA haluaa rohkaista naisia rikkomaan tämän tabun ja normalisoida vaivan. Myös sinä voit omaltasi osaltasi rikkoa tabun ja puhua aiheesta.

Etsimme haastateltaviksi rohkeita naisia, joille virtsankarkailu on tuttu vaiva. Haastateltavaksi voit ilmoittautua alla olevalla lomakkeella.

Haastattelut tehdään kevään 2021 aikana. Artikkelit julkaistaan Anna.fissa. Toivomme, että haastateltava esiintyy artikkelissa omalla nimellään ja kuvalla. Haastattelusta maksetaan palkkio.

Ilmoittaudu ja kerromme lisää!

 

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.X