Aasian matkalle oma opas autolla

Oma opasVieras, pelottava, iso? Jos aikaa on vain parista kolmeen päivään ja matkakohteena Kiinan Kantonin tai Thaimaan Bangkokin kaltainen kaaosmainen kaupunki on aika palkata henkilökohtainen opas autoineen. Aasiassa henkilökohtaisen oppaan palkkaaminen on halpaa.  70 – 100 eurolla päivässä irtoaa ilmastoitu auto bensoineen.

Kantonissa hänen nimensä on Shao ja Bangkokissa Khun, joka voi paikalliseen tapaan tarkoittaa kenkää tai katkarapua. Nimet vaihtelevat, mutta käytäntö on sama. Henkilökohtainen opas odottaa lentokentällä ja heiluttaa pahvia. Jos siinä on oma nimi voit lopettaa hermoilemisen. Kättelyn jälkeen vastuu siirtyy oppaalle. Ei karttojen lukemista, ei jonottamista, ei osoitelappuja taksikuskeille, vaan syvä rentoutuminen.

Hyppää ilmastoituun Mersuun ja nauti. Henkilökohtainen opas tuntee oikopolut, puhuu paikallista kieltä ja tietää mistä löytyy lähin sushipaikka. Ensimmäiseksi opas auttaa sinua pääsemään eroon matkalaukuista. Sen jälkeen hän haluaa tietää, mistä olet kiinnostunut. Ei siksi, että asia häntä liikuttaisi, vaan siksi, että hän on kohtelias. Opas haluaa viedä sinut Kiinan Kansantasavallan perustajan Sun Jat Senin muistomerkille. On aika pysäyttää järjetön suunnitelma huomauttamalla, ettet missään nimessä halua viettää vähää aikaasi kuolleiden suurmiesten seurassa.

KaturuokailuaOpas hymyilee. Hän on huomannut, ettei asiakas ole kulttuurimatkailija, vaan feng shui -oppeihin hurahtanut puutarhafriikki ja zen buddhisti. Hulluudellesi hymyilevä opas vie sinut bonsai-puistoon ja teeseremoniaan, ja kertoo, että bonsain muotoon voi leikata vaikka männyn, joita kasvaa kaukana Kiinassa moninaisina lajikkeina.  

Kiinalainen opas kertoo sarkastisia vitsejä, bangkokilainen keräilee kuningas Bumipholin kuvia. Molempien parhaat tarinat löytyvät rivien välistä. Tarkkaile taukoja.

Shoppaillessa opas pitää farangin puolia. Et voi pyytää hatusta liikaa, hän räksyttää kauppiaalle. 

Hyvä henkilökohtainen opas saa puhuttua pöydän lounasruuhkasta, ja vielä parempi säästää rahaa. Kiinassa kolmen hengen lounas maksaa noin kymmenen euroa juomineen ja tykötarpeineen.

Oppaan kunnioituksen saavuttaminen on mahdollista vain ja ainoastaan ruokapöydässä. Käärmeen, koiran tai abalone–simpukan nauttiminen irrottaa kunniamaininnan: UU beibi, uu aal a liil chinese gööl! 

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Tollo14 mitä välii! Minä haluaisin tietää, paljonko tuollainen opas mahtaa maksaa.

Vai tarkoittaa se khun nykyään katkarapua. Kummassako maassa sitä sushia tavallisesti syödään, Kiinassa vai Thaimaassa?

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *