Matkailu 30.5.2007

Katalonia – Taidetta ja herkuttelua Pyreneiden juurella

Teksti: Anna.fi

Onyarin rannallaEspanjan koilliskulmassa sijaitseva Katalonia on monessa mielenkiintoinen. Sen historia on muotoutunut monen kansan vaikutuksessa. Ensimmäisinä 2200 vuotta sitten antiikin kreikkalaiset, jotka perustivat alueen pohjoisrannikolle Empuriakseen kauppasataman. Roomalaiset tulivat perässä, sen jälkeen gootit, maurilaiset ja Kaarle Suuri.

Itsenäisenä kuningaskuntana Katalonia oli myös merkittävä, siihen kuuluivat paitsi Katalonia, myös Baleaarien saaret, Sardinia sekä osa Etelä-Ranskaa. Kaikkialla näillä alueilla puhutaan vielä tänäkin päivänä katalaania. Se ei ole Espanjan kielen, castellanon, murre. Itse asiassa se on kielenä huomattavasti vanhempi. Keski-ajalta eteenpäin Katalonia on ollut olennainen osa Espanjaa, tosin viimeisen vuosikymmenen aikana itsenäisyysliike on taas alkanut nostaa päätään, toistaiseksi aika huonolla menestyksellä.

KatulyhtyAlueella vaikuttaneet ovat jättäneet katalaaneihin oman leimansa. Poiketen esimerkiksi muusta Espanjasta, katalaanit eivät pidä, eivätkä toisaalta ymmärrä härkätaistelua sen paremmin kuin flamencoakaan. Molempia kyllä esitetään kaikkialla Kataloniassa, mutta ainoastaan kahdesta syystä. Maakunnassa on paljon työväkeä, joka on kotoisin Andalusiasta eikä toisaalta sovi unohtaa rahaa tuovia turistejakaan. Katalaanit ovat tunnettuja siitä, että he osaavat tehdä kauppaa, ja Katalania onkin Espanjan ylivoimaisesti rikkain maakunta. Historiassa vaikuttaneet eri kulttuurit ovat jättäneet voimakkaan vaikutuksen esimerkiksi Katalonian taiteeseen. Siellä on syntynyt lukuisia uusia taidesuuntia. Joan Miró, Salvador Dalí, pitkään Barcelonassa vaikuttanut Pablo Picasso, maan ehkä kuuluisin arkkitehti Antonio Gaudi…

Barcelona

Barcelona on maakunnan pääkaupunki. Ensimmäiset asukkaat tänne tulivat noin 3000 vuotta sitten. Siitä kaupunki on hieman kasvanut, nykyään täällä on noin 2 miljoonaa asukasta. Kaupunki on tiheästi rakennettu meren ja vuoriston väliin, ja nähtävää riittää joka lähtöön.

KujanenKaupungin keskustassa kannattaa liikkua kävellen. Vanha keskusta, Barrio Gótico on näkemisen arvoinen, ja siellä kaikki on kävelyetäisyyden päässä. Hyviä ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Barcelona on erinomainen ostoskaupunki, mutta ei hintavertailussa sijoitu Euroopan halvimpien joukkoon. Laatua löytyy kyllä. Keskellä kaupunkia sijaitseva El Corte Inglés tavaratalo on hyvä esimerkki: laadukas, iso, hinnat suurinpiirtein samanlaiset kuin Suomessa Stockmanin tavarataloissa. Keskustan ruokapaikat ovat myös hinnoiltaan Suomen tasoa ruoan suhteen, juomat ovat halvempia.

Vanhan keskustan ehdottomia nähtävyyksiä ovat La Rambla -katu, joka laskeutuu meren rantaan Plaza de Cataluña aukiolta. Myytävänä on kirjoja, kukkia, apinoita ja papukaijoja. Täältä voit vuokrata itsellesi tuolin, jossa istuen on mukava seurata ohikulkevaa ihmismassaa. La Ramblalla on syytä pitää huolta lompakostaan, sillä haltuun ottajia, ammattilaisia on liikkeellä. Santa Eulalian tuomiokirkko Barrio Góticossa on ehdoton nähtävyys. Ciutadella puistossa keskustan vieressä sijaitseva Picasso-museo on myös käymisen arvoinen. Antonio Gaudin suunnittelema edelleen rakenteilla oleva Sagrada Familia -kirkko on  varmasti kaupungin suosituin nähtävyys.

Nämä kaikki ovat helposti saavutettavissa kävellen. Barcelonassa on myös hyvin toimiva metro, karttoja metroa ja erilaisia kävelyreittejä varten saa Plaza de Cataluñalla olevasta matkailutoimistosta. Taksin käyttö on helppoa ja autoja riittää. Barcelonan taksit muodostavat yhden suuren osuuskunnan, autot ovat mustakeltaisia väriltään kaasua polttoaineenaan käyttäviä, katolla on valokyltti, joka kertoo vapaapäivästä, sillä kuskit käyttävät autoja myös yksityisajoihinsa.

Pohjois-Katalonia

Pohjois-Katalonia on helposti saavutettavissa alueen pääkaupungista käsin. Mielenkiintoisia kohteita on monta: rannikolla Blanes, Lloret de Mar ja Tossa de Mar. Barcelonasta kulkeva rantarata päättyy Blanesiin. Siellä on käymisen arvoinen kaunis kasvitieteellinen puutarha. Kaupungin satamasta pääsee kesällä laivoilla Lloret de Mariin ja Tossa de Mariin. Viimeksi mainittu on kaunis, pieni lomakeidas. Samat laivat tuovat matkustajat takaisin Blanesiin, josta pääsee takaisin junalla Barcelonaan. Pääkaupungin ja rantakohteiden välillä on myös pikabussiyhteys

Gerona

GeronaGerona on Pohjois-Katalonian suurkaupunki. Barcelonasta sinne pääsee helposti junalla, matkaa on vain 100 km. Hintaa junamatkalle tulee matkustusluokasta riippuen 6.45-17.60 €/suunta. Kaupunki on erinomainen päiväkohde upeine katedraaleineen, mauriaikaisine kylpylöineen, roomalaisine raunioineen sekä kokonaisuudessaan näyttävine keskiaikaisine keskustoineen.

Kaupungissa on myös erinomainen tilaisuus tutustua katalonialaiseen keittiöön. Täällä pidetään vuosittain suuret ruokamessut, ja osittain niiden ansiosta juuri Geronassa on lukuisia tasokkaita ravintoloita. Kaupunkia halkovan Onyar-joen varrella on muutamia ruoaltaan ja maisemaltaan erinomaisia terasseja. Maakunnan keittiö on noussut maailmanlaajuisesti hyvin arvostetuksi. Katalonialaiset keittiömestarit ovat lajissaan yhtä kokeilevia ja omia linjojaan luovia, kuin vastaavasti taiteessa Joan Miró, Pablo Picasso tai Salvador Dalí. Kannattaa kokeilla esimerkiksi sellaista ruokalajia, kuin Mar y Terra. Valmistaminen kestää 5 tuntia, joten ruokalaji on tilattava etukäteen. Raaka-aineet ovat hummeri ja kana hitaasti kypsennettynä samassa padassa. Herkullista.

HerkkuannosMikäli haluaa käydä ruokailemassa Katalonian kuuluisimmassa ravintolassa, El Bullissa, se löytyy Gironan ja Barcelonan puolesta välistä, menun hinta tällä hetkellä on 170 euroa. Valitettavasti vapaa pöytä löytyy seuraavan kerran syksyllä 2008. Halvempiakin ravintoloita löytyy massoittain, keskimäärin menun hinta on 20-30 euroa, ilman ruokajuomia. Mielenkiintoinen nähtävyys lähellä on kaunis Banyolas-järvi. Sen ympäristössä on kauniita kävelyreittejä ja hyviä kalaravintoloita. Kaupungista sinne pääsee helposti bussilla (matka n. 20 km).

Figueras

Figueras on tunnettu ennen kaikkea Salvador Dalísta ja hänen museostaan. Barcelonasta tänne pääsee kätevästi junalla, yhteen suuntaan matka maksaa 8.20 – 20.20 € luokasta riippuen. Kaupunki on Geronasta pohjoiseen, joten mikään huono ajatus ei ole yhdistää näitä kahta kaupunkia samaan retkeen. Sopuhintaisia hotelleita löytyy kummastakin kohteesta.

Peraladan linnaDalí opiskeli aikoinaan Madridissa samanaikaisesti Pablo Picasson ja Luis Buñuelin kanssa. Hän lähti luomaan omaa taidettaan 1930-luvulla, ja suurin osa hänen töistään on nähtävissä Figuerasin museossa. Rakennus oli alun perin teatteri, joka tuhoutui tulipalossa sisällissodan aikana. Syyskuussa 1974 museo avattiin, ja on Dalin  tuotannosta mitä mieltä hyvänsä, tätä museota ei kannata jättää väliin. Rakennus kaikkine osineen on niin laaja, että yksi päiväkin saattaa tuntua lyhyeltä. Esillä ei ole pelkästään Dalin töitä, edustettuina ovat monet muutkin kuuluisat espanjalaiset taiteilijat.

ussimatkan päässä Figuerasista löytyy toinen mielenkiintoinen Dalín liittyvä museo. Meren rannalla Portlligatissa oleva Dalín koti. Vuonna 1930 taiteilija muutti venäläissyntyisen vaimonsa Galan kanssa pieneen kalastajamökkiin meren rannalle. Dalí alkoi suurentaa rakennusta, kunnes se sai nykyisen muotonsa, tänään se on museo, johon pääsee tutustumaan pienissä ryhmissä. Etukäteisvaraus on suositeltava varsinkin kesäaikana. Myös Figueras ja sen lähiympäristö on tunnettu hyvistä ravintoloistaan.

Teksti ja kuvat: Jorma Kujanpää

Kommentit (3)

Nyt on minunkin pakko liittyä keskusteluun.
Barcelonan kreivi, mutta Aragonian kuningas aviolliton kautta.
Ei todellakaan ole makuasia historian tunteminen, joten kannattaa omata tietoa enemin kuin luuloa. Varsinkin nykyisin kun Katalonian alueella on joitakin, jotka yrittävät väärentää historian kulkua väittämällä juuri tuota unelmoivaansa ”itsenäisyyttä”. On ollut olemassa vain ja ainoastaan CONDADO DE BARCELONA (ei itsenäinen Katalonia,) joka oli osa Reino de Aragonista.
Oletan sinun osaavan espanjaa, joten tiedon haun luulen olevan helppoa.
Historiasta:
Aragonian Petronila naitettiin Ramón Berenguer IV kanssa, jolloin viimeinen sai oman tittelinsä, Conde de Barcelona (Barcelonan kreivi, siis ei puhettakaan Kataloniasta!!!), kera myös Aragonian prinssin arvon.
ELI hänestä tuli Aragonian kuningas avioliiton kautta, MUTTA ei Katalonian, jota ei silloin edes ollut olemassa nykyisillään.
Tästä alkoi Aragonian loisto, jolloin siihen lisättiin esim. osia al-Andalusista, Valencia, Mallorca, Sicilia, Sardinia jopa ajoittain Konstantinopoliin saakka.
Muistutukseksi myös sen aikainen sotahuuto, joka oli ”Aragón, Aragón”, jota käyttivät sen aikaiset sotilaat.
Katalonia on huomattavasti nuorempi käsitys alueena tai ”valtiona”.
Muuten, Aragonian viimeinen kuningas oli Fernando, joka nai Isabel la Católican.Tästä muodostui nykyinen Espanja.
00

Pieni historian korjaus: Katalonia Ei OLE koskaan ollut itsenäinen vaan osa Aragonian kuningaskuntaa -> Reino de Aragon.
Mitä kieleen tulee niin katalaani syntyi vasta joskus keskiajalla. Se on indoeurooppalainen kieli ja sukua niin espanjalle kuin ranskallekin.
Espanjan kielihän (castellano) alkoi kehittymään latinasta ja ensimmäiset tekstit ovat jo 1000-luvulta -> Glosas Emilianenses y Silenses.
Korjaisin myös tuon mainintasi ensimmäisistä asukkaista, jotka eivät todellakaan olleet antiikin kreikkalaisia vaan nimeltään IBEROS.
00

Kirjoittajan kommentit:
Osa korjauksista on oikeassa. On makuasia kumpi oli itsenäinen, Aragonia vai Katalonia. Ensimmäinen kuningas oli Ramon Berenguer ja hän oli Barcelonan kreivi.
Jos taas ajatellaan kielitieteellisesti, niin katalonia toi oman kielensä Baleaareille ja Pohjois-Sardiniaan, siis sen saman kielen jota puhutaan tänään edellisten paikkojen lisäksi ainoastaan Kataloniassa, Roussilionin maakunnassa ja Andorrassa, ei entisen Aragonian alueella.
Virhe oli luonnollisesti se, että mainitsin kreikkalaiset ensimmäisinä asukkaina, tietenkin ne olivat iberit. Mitä muistuttaja ja virheen korjaaja unohti, että esimerkiksi Barcelonan alueella ensimmäiset asukkaat olivat layetanojen heimo, joka tietääkseni ei kuulunut ibereihin. Lähdin kreikkalaisista sen vuoksi, että se oli kansa, joka toi ”sivistyksen”
Iberian niemimaalle.
00

Nyt on minunkin pakko liittyä keskusteluun.
Barcelonan kreivi, mutta Aragonian kuningas aviolliton kautta.
Ei todellakaan ole makuasia historian tunteminen, joten kannattaa omata tietoa enemin kuin luuloa. Varsinkin nykyisin kun Katalonian alueella on joitakin, jotka yrittävät väärentää historian kulkua väittämällä juuri tuota unelmoivaansa ”itsenäisyyttä”. On ollut olemassa vain ja ainoastaan CONDADO DE BARCELONA (ei itsenäinen Katalonia,) joka oli osa Reino de Aragonista.
Oletan sinun osaavan espanjaa, joten tiedon haun luulen olevan helppoa.
Historiasta:
Aragonian Petronila naitettiin Ramón Berenguer IV kanssa, jolloin viimeinen sai oman tittelinsä, Conde de Barcelona (Barcelonan kreivi, siis ei puhettakaan Kataloniasta!!!), kera myös Aragonian prinssin arvon.
ELI hänestä tuli Aragonian kuningas avioliiton kautta, MUTTA ei Katalonian, jota ei silloin edes ollut olemassa nykyisillään.
Tästä alkoi Aragonian loisto, jolloin siihen lisättiin esim. osia al-Andalusista, Valencia, Mallorca, Sicilia, Sardinia jopa ajoittain Konstantinopoliin saakka.
Muistutukseksi myös sen aikainen sotahuuto, joka oli ”Aragón, Aragón”, jota käyttivät sen aikaiset sotilaat.
Katalonia on huomattavasti nuorempi käsitys alueena tai ”valtiona”.
Muuten, Aragonian viimeinen kuningas oli Fernando, joka nai Isabel la Católican.Tästä muodostui nykyinen Espanja.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi