Matkailu 31.3.2009

Italia – Historian, herkuttelun ja shoppailun luvattu maa

Teksti: Anna.fi

ItaliaItalia on jo vuosikymmeniä kuulunut maailman suosituimpien matkakohteiden joukkoon, ja syyt tähän ovat selvät. Hyvä ilmasto, hienot hiekkarannat, upeat maisemat, ensiluokkaiset ruoat, pitkä historia ja ylittämätön kulttuuriperinne vetävät puoleensa kymmeniä miljoonia ihmisiä vuodessa. Rooma, Venetsia ja Firenze ovat maailman vierailluimpien kaupunkien joukossa. Alpit, Amalfin hiekkarannat ja Toscanan maalaismaisemat tarjoavat ylittämättömät puitteet ikimuistoiselle lomalle.

Matkustaminen Italiaan

Parikymmentä kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Italiaan, ja listan matkanjärjestäjistä näkee Lomat.info –sivuilta. Omatoimisesti maahan pääsee parhaiten lentämällä. Ryanair lentää Tampereelta Bergamoon ja sellaiset yhtiöt, kuten Finnair, SAS ja Austrian Airlines lentävät tiiviisti Helsingin ja etenkin Rooman ja Milanon väliä. Mahdollisuuksia on helppo tutkailla Ebookersin ja PopTravelin sivuilta suomeksi.

Liikkuminen Italiassa

Italian suurimmissa kaupungeissa on miltei poikkeuksetta toimiva, edullinen joukkoliikenne, jonka tärkein lenkki on yleensä tiheä bussiverkosto. Miltei kaupungissa kuin kaupungissa tunnin vaihto-oikeudellinen matkalippu maksaa euron verran, ja päivälippu on yleensä 4-6 euroa. Poikkeuksen muodostaa Venetsia, jossa on vain kalliita venekyytejä. Taksi on Italiassa varteenotettava, huomattavasti kotimaata edullisempi liikkumismuoto, mutta Venetsian vesitaksia ei kannata ottaa kuin kaikkein äveriäimpien turistien.

ItaliaItalian rautatieyhtiö Trenitalia on erinomainen tapa siirtyä kaupungista toiseen. Normaalihintaiset liput ovat melko edullisia, ja matka Roomasta Napoliin (2,5 tuntia) maksaa 20 euroa ja Roomasta Venetsiaan (5-6 tuntia) 40 euroa. Tätäkin edullisemmin lippuja saa internetin kautta ja myös asemilla olevista automaateista, sillä jokaisessa junassa on määrätty määrä alennettuja lippuja, joita on sitä helpompi saada mitä aiemmin ennen matkan alkamista ne ostaa. Monilla Italian rautatieasemilla kannattaa pitää mielessä, että lippu on leimattava ennen junaan nousemista laiturin alkupäässä olevassa laitteessa.

Italia on yllättävän suuri maa, ja yöjunat eli Treni Notte ovat hyvä tapa matkustaa esim. Rooman tai Napolin ja Sisilian väliä (matka-aika 14-20 tuntia) tai Milanon ja Rooman väliä. Monet yöjunat lähtevät noin iltakymmeneltä ja ovat perillä aamun koittaessa. Italiasta voi myös helposti matkustaa junalla muualle Eurooppaan, ja erityisesti Venetsiasta, Torinosta ja Milanosta on helppo päästä nopeasti Ranskaan, Sveitsiin, Saksaan, Itävaltaan ja entisen Jugoslavian alueelle.

Etenkin Sardiniassa, Sisiliassa ja Umbriassa junat eivät kovin hyvin kulje, ja tällöin linja-auto on paras tapa siirtyä paikasta toiseen. Hyviä yhtiöitä ovat Marozzi ja Interbus. Omalla autolla matkustettaessa kannattaa ottaa huomioon, että moottoritiellä eli autostradalla on aina tullimaksu. Moottoritiet on merkitty kirjaimella A ja muut päätiet S:llä tai SS:llä. Italian autokerho Automobile Club d’Italia tarjoaa tietoa ja apua 24 tuntia vuorokaudessa, myös puhelimitse numerosta 116 lankapuhelimella soitettaessa, numerosta 800 11 68 00 kännykällä.

Laiva on Italiassa myös hyvä matkustusmuoto. Pääasiallisia reittejä ovat lautat Napoli – Sardinia, Genova – Sardinia, Napoli – Capri, Napoli – Sisilia ja Villa San Giovanni – Sardinia. Napolista pääsee erilaisilla pikkulaivoilla myös monille läheisille saarille ja rantalomakohteisiin. Tietoa laivakyydeistä saa helposti etenkin Napolin ja Genovan satamista. Genovasta on myös noin 18 tuntia kestävä laivayhteys Barcelonaan, ja itäisestä Italiasta pääsee laivalla entisen Jugoslavian alueelle sekä Kreikkaan.

Majoitus

Italiassa on mahdollista yöpyä kalliisti tai pilkkahinnalla, vaatimustasosta ja sijainnista riippuen. Yleensä ottaen Etelä-Italian hotellit ovat pohjoista edullisempia, mutta myös pohjoisessa ja Venetsiassakin voi yöpyä kohtuuhinnalla, mikäli tutkii tarkasti vaihtoehtoja. Yleisesti ottaen halvimmat kahden hengen hotellihuoneet maksavat 35-50 euroa ja vuoteet yhteismajoituksessa 10-20 euroa per yö. Monissa kaupungeissa kuten Roomassa ja Napolissa on päärautatieaseman tienoo kätevää seutua yöpyä, sillä hinnat ovat edullisia ja liikenneyhteydet parhaita mahdollisia.

Hotellihuoneiden hinnat nousevat melkoisesti heinä-elokuussa, ja hyviä aikoja matkustaa Italiaan omatoimisesti ovat maalis-toukokuu ja syys-marraskuu, jolloin ilmat ovat hyviä, mutta hinnat normaalia alhaisempia. Monet hostellit Roomassa ja muissa suosituissa lomakohteissa nostavat vuoteiden ja huoneiden hintaa viikonloppuisin.

Italiassa hotellit tunnetaan nimellä alberghi, ja hyviä ovat myös pensione, joissa on kodikas tunnelma. Italiassa on myös virallisia nuorisohostelleja (ostelli per la gioventu), ja nämä ovat rauhallisia yöpymispaikkoja, joissa vuode aamiaisella ja vuodevaatteilla maksaa yleensä 15-25 euroa. Tietoa näistä hostelleista saa Associazione Italiana Alberghi per la Gioventu –yhdistyksestä. Muut hostellit ovat tasoltaan vaihtelevia, ja etenkin kesäaikaan ne saattavat olla äänekkäitä ja rauhattomia.

Hyviä yöpymisvaihtoehtoja Italiassa ovat myös leirintäalueet, joista antaa tarkempaa tietoa Touring Club Italia. Varteenotettava yöpymisvaihtoehto on maaseudulla yöpyminen (agriturismo), ja paikat vaihtelevat vaatimattomista maatiloista Etelä-Italiassa upeisiin piilopaikkalukaaleihin vuoristossa. Lisätietoa antaa Agriturist. Bed&Breakfast –tyylinen yöpyminen on Italiassa myös suosittua, ja lisätietoa tästä antaa Bed & Breakfast Italia. Vielä yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on luostarissa tai kirkon yhteydessä yöpyminen, ja listan mahdollisista majapaikoista antaa Chiesa di Santa Susanna.

Ruoka ja ravintolat

ItaliaMonet pitävät Italian ruokia maailman parhaina, mutta toisin kuin muualla joskus luullaan, italialaiset eivät pidä maansa keittiötä yhtenä kokonaisuutena, vaan se on jakautunut erilaisiin paikallisiin keittiöihin.

Miltei jokainen seutu Italiassa voi ylpeillä omilla herkuillaan. Italian gourmet-keskuksena monet pitävät Bolognaa, joka on antanut maailmalle pasta bolognesen, tortellinit, lasagnen ja mortadellan. Pizza on keksitty Napolissa ja myös mozzarella-juusto on alueen antia. Venetsia on tunnettu risotoistaan. Roomasta saa hyvin muualtakin tulevia ruokia.

Pastoja, pizzoja ja risottoa saa helposti mistäpäin maata tahansa, joskin taso saattaa vaihdella melkoisesti. Venetsia on tunnettu siitä, että monet sen ravintoloista ovat huonotasoisia ja ylihintaisia. Turisteille suunnattuja ateriakokonaisuuksia (esim. ”Tourist menu” tai ”Menu turistico”) kannattaa vältellä. Miltei missäpäin Italiaa tahansa on helppo löytää edullinen ja tasokas trattoria tai osteria, jossa paikalliset syövät lounaansa tai illallisensa.

ItaliaTrattoria on perinteisesti perheen pitämä ravintola, joka avaa ovensa pariksi tunniksi sekä lounaalle että illalliselle, ja joka usein tarjoaa 6-15 euroa maksavia ateriakokonaisuuksia, joihin kuuluu 2-3 ruokalajia ja juoma. Osteria on pieni ravintola, josta saa yleensä edullista viiniä ja pikkupurtavia 1-2 euron hinnalla, mutta joskus myös isompia lounaita ja illallisia. Ristorante on yleensä läpi päivän auki oleva paikka, joka myy annoksia ruokalistasta, ja näissä ruokaileminen on perinteistä perheravintolaa tyyriimpää. Kannattaa myös muistaa, että moniin aterioihin kuuluu ns. pane e coperto -maksu, joka sisältää leivän ja lisukkeet ja on normaalisti 1-4 euroa. Lisäksi servizio eli palvelumaksu lisätään usein hintaan, ja se on 10-15%. Monien trattorioiden ateriakokonaisuuksiin ei sisälly mitään ylimääräisiä maksuja, ja mikäli haluaa syödä edullisesti kannattaa tutkailla ravintoloiden ulkopuolella olevia tauluja, joihin yleensä on tarkasti merkitty ateriat, hinnat ja mahdolliset lisämaksut.

Aamiainen eli colazione ei Italiassa ole mikään merkittävä tapaus, ja monet haukkaavatkin vain kahvin ja croissantin kaltaisen cornetton. Lounas eli pranzo on perinteisesti päivän pääateria, mutta nykyään cena eli illallinen syödään usein myös ulkona, yleensä klo 19:30-21 välisenä aikana tai jopa myöhemmin.

Perinteiseen ateriaan kuuluu primo piatto eli ensimäinen lautasellinen, secondo piatto eli toinen lautasellinen, insalata eli salaatti, contorno eli vihanneslisuke ja dolci eli jälkiruoka. Aterian kuin aterian kanssa on perinteisesti juotu viiniä, joka Italian ravintoloissa on edullista, 5-10 euroa per litra, mutta nykyään on täysin hyväksyttävää tilata vaikkapa vain kivennäisvettä. Harvat kuitenkaan ahtavat sisäänsä kaikkia ruokalajeja, ja on aivan tavallista syödä ensimmäinen tai toinen lautasellinen pelkästään, tai sitten toisen pääruoan kanssa salaatti. Ensimmäinen ja toinen lautasellinen eivät välttämättä eroa toisistaan mitenkään merkittävästi, ja monissa ravintoloissa ruokalajit voi syödä missä järjestyksessä tahansa.

Italia on tietenkin hyvä paikka myös välipaloille, sillä erilaiset voileivät ja sämpylät kuten tramezzini ja panini ovat helposti saatavina kaikkialta. Pizzoja myydään niitäkin edullisesti paloina, ja etenkin Venetsiassa pizzarullat ovat erinomainen välipala. Markkinat ovat loistavia paikkoja hankkia puhtaita, edullisia vihanneksia läpi vuoden, ja myös kasvissyöjät voivat hyvin edullisesti valmistaa omat ateriansa hotellissa tai hostellissa, sillä elintarvikkeiden ja viinin hinnat markkinoilla ja kaupoissa ovat huomattavasti kotimaata alhaisempia. Kasvissyöjille ei tule ongelmia Italiassa, sillä muut kuin vehnäallergikot voivat nauttia suuren määrän lihattomia pastoja, pizzoja ja salaatteja, ja tietenkin antipasti eli alkupalat ovat nekin lihattomia. Italiassa on myös yhä enemmän pelkästään kasvissyöjille tarkoitettuja ravintoloita.

Happy Cow – Kasvisravintoloita
Tietoa Italian ruokakulttuurista

Nähtävyydet

Rooma

ItaliaItalian pääkaupunki on yksi maailman suurista kaupungeista, jossa jo pari tuhatta vuotta sitten asui 1,5 miljoonaa asukasta. Antiikin aika on jättänyt Roomaan jälkensä, ja Roomaan suuntautuvan loman kohokohtiin kuuluu Colosseumin ja muiden antiikin ajan nähtävyyksien tutkiminen. Toinen kohokohta Roomassa on Vatikaani, joka on oma valtionsa, mutta joka saumattomasti sopii yhdeksi Rooman kaupunginosista. Mikäli haluaa vierailla sisällä Vatikaanin kirkossa, kannattaa paikalle tulla varhain, sillä jo ennen puoltapäivää jonot ovat satojen metrien pituisia.

Paljon nähtävää tarjoaa myös centro storico eli historiallinen keskusta, josta löytyy mm. Pantheonin uskomaton kirkko, Piazza Navonan aukio, Trevinsuihkulähde, Espanjalaiset portaat ja paljon muuta. Kaupungin yllä sijaitseva Villa Borghesenpuisto on sekin upea keidas tässä usein hektisessä kaupungissa, ja mikäli haluaa tutustua Rooman arkipäivään ja vähän tavallisempaan puoleen, Trasteveren kaupunginosa on siihen mainio paikka. Museoista Vatikaanin museot ovat ehkä kaupungin parhaita, Castel Sant’Angelonentinen mausoleumi esittelee pari tuhatta vuotta Rooman historiaa ja Palazzo Altemps on näyteikkuna Rooman taidekokoelmiin. Roomassa on niin paljon nähtävää, että viikon vierailunkaan aikana ei paljon pintaa syvemmälle näe, mutta kaiken kaikkiaan Rooma on vieraanvarainen, edullinen ja värikäs kaupunki, johon monet palaavat yhä uudelleen ja uudelleen.

Rooman matkailusivut

Verona

Neljännesmiljoonan asukkaan kokoinen Verona on Pohjois-Italian upeimpia kaupunkeja, ja on tunnettu siitä, että Shakespearen Romeo ja Julia sijoittuu tänne. Kaupunki tunnetaan nimellä Piccolo Roma eli pikku-Rooma, ja se on kautta historian ollut merkittävä kaupunki. Sen kohokohtiin kuuluu amfiteatteri eli Arena. Tämä 100-luvulta peräisin oleva teatteri vetää sisäänsä 20 000 ihmistä ja toimii nykyään kaupungin oopperatalona heinäkuusta syyskuuhun. Toinen ooppera eli Teatro Filarmonico puolestaan vastaa talvikaudesta, ja esittää klassista ja modernia musiikkia, balettia ja oopperaa. Via Mazzini on keskustan pääostoskatu ja sen lähettyvillä on Casa di Giulietta, joka on fiktiivinen Shakespearen näytelmän Julian kotitalo. Kaupungista löytyy myös Rooman ajan portteja, muureja ja raunioita, sekä upeaa myöhemmän ajan arkkitehtuuria.

Veronaa esittelevä verkkosivusto

Firenze

Firenze on hyvin suosittu matkakohde, ja siellä nähtävyyksien kiertelyyn kuuluu auttamatta myös jonottaminen. Museot ovat erityisen suosittuja, ja Firenze Musei -toimisto auttaa hankkimaan lippuja näihin. Firenzen kaupunginmuseoihin on EU:n kansalaisilla, jotka ovat alle 18- tai yli 65-vuotiaita, vapaa sisäänpääsy, ja 18-25-vuotiaille EU:n kansalaisille lippu maksaa vain puolet normaalista.

Museoista Galleria degli Uffizi pitää sisällään maailman suurimman kokoelman Italian renessanssin aikaista taidetta. Galleria dell’Accademia on koti MichelangelonDavid-patsaalle ja museon antiin kuuluvat erityisesti Firenzen oma taide 1200-1500-luvuilta. Kirkot ovat tietenkin hyvin merkittäviä kaupungissa, ja Duomo on varmasti yksi maailman vaikuttavimpia kirkkoja. Duomon vieressä sijaitsevat myös Giotton aloittama 82 metrinen campanile-torni, ja battistero, yksi Firenzen vanhimmista rakennuksista, jota rakennettiin 400-1000-luvuilla. Mikäli haluaa tutustua kunnolla Firenzen nähtävyyksiin, on jonkinlainen opastettu kierros suositeltava. Englanniksi kierroksia järjestää mm. Walking Tours, joille osallistuminen maksaa noin 25 euroa per henki.

Firenzen matkailusivut

Venetsia

ItaliaVenetsia on yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista, ja sen taianomainen maine elää vuosikymmenestä toiseen. Venetsia on varsinainen ulkomuseo, jossa mitä upeampia kirkkoja, aukioita ja muistomerkkejä tulee vastaan miltei joka askelella. Autottomana kaupunkina se on täysin erilainen kuin yksikään toinen Italian kaupungeista, ja mikäli ajoittaa matkansa oikein, ei suuria turistilaumoja välttämättä edes tapaa. Venetsian kohokohtiin kuuluvat Pyhän Markuksen aukio, Canal Grande -kanaali, jonka varrella on upeita palatseja, Lidon saari, jolla on hiekkarantoja ja joilla Venetsian elokuvafestivaalit pidetään sekä Muranon,Buranon,Torcellon ja San Michelen saaret.

Venetsia on hyvä ympärivuotinen matkakohde, joskin heinä-elokuussa saattaa olla melkoisia helteitä ja suuria turistilaumoja. Tammi-helmikuussa voi olla hyytävän kylmää, mutta valo talvisaikaan on maaginen ja turisteja kaupungissa on mahdollisimman vähän.

Milano

Muoti-, finanssi- ja shoppailukaupunkina tunnettu Milano ei ole Italian suurimpia turistimagneetteja, mutta se on melko tunnettu energisestä elämänmenostaan ja hyvästä yöelämästään. Nähtävyyksiä Milanossa ei kovin paljon ole, mutta Duomo-katedraali on näkemisen arvoinen. Tämä maailman suurin goottilaistyylinen kirkko sai alkunsa vuonna 1386, mutta sen rakentaminen saatiin päätökseen vasta 600 vuotta myöhemmin. Sen tiloissa on 3400 patsasta ja 135 tornia, ja sen katolta on melkoiset näkymät. Piazza del Duomo –aukion laidalla on paljon muitakin upeita rakennuksia, mukaan lukien Teatro alla Scala, yksi maailman kuuluisimmista oopperataloista.

Torino

Olympiakaupunki Torino on yllättävä paikka siinä mielessä, että se ei vastaa mielikuvaa likaisesta teollisuuskaupungista, vaan se on upeiden palatsien ja perinteisten kahviloiden täyttämä viehättävä paikka. Kaupungin pääaukio on Piazza Castello, ja sen laidalla sijaitsevassa Madaman palatsissa on merkittävä Museo Civico d’Arte Antica. Kirkot ovat myös Torinossa upeita, ja pääkatedraalin Cattedrale di San Giovanni Battistan suojissa on vaate, jota jotkut väittävät samaksi, johon ristiinnaulittu Jeesus käärittiin. Tästä ja muustakin asiaan liittyvästä kertoo Museo della Sindone –museo.

Kaupungin kuuluisin museo on kuitenkin Museo Egizio, joka pitää sisällään muinaista egyptiläistä taidetta, ja sille vetävät tällä saralla vertoja vain Kairon ja Lontoon museot. Kaupungin kuuluisin rakennus on Mole Antonelliana, joka on 167 metriä korkea ja jonka sisältä löytyy nykyään Museo Nazionale del Cinema –elokuvamuseo. Kokeilemisen arvoinen on rakennuksen panoramahissi, joka heittää matkustajat 85 metrin korkeuteen alle minuutissa.

Torinon matkailusivut

Bologna

Pohjois-Italian gourmet-keskus ei ole nähtävyyksiensä puolesta maan kärkijoukkoa, mutta tämä noin 400 000 asukkaan kaupunki on silti näkemisen arvoinen. Yliopistokaupunkina se on toiminut pidempään kuin yksikään muu eurooppalainen kaupunki, vuodesta 1088, ja sen kaduilla on yksi maan parhaista valikoimista baareja, kahviloita ja trattorioita.

Kaupungin centro storico –alue on hieno vaeltelupaikka, ja sen kävelyalueisiin kuuluvat Piazza Maggiore ja Piazza del Nettuno, jolta löytyy kuuluisa Neptunuksen suihkulähde, Fontana del Nettuno. Aukioiden laidalla sijaitsee Palazzo Communale -kaupungintalo, jonka suojissa oleviin taidekokoelmiin on ilmainen sisäänpääsy. Rakennus on sinänsä merkittävä, ja sen portaikko rakennettin sen verran tilavaksi, että hevosvaunut voivat nousta toiseen kerrokseen. Goottilaisista kirkoista Basilica di San Petronio on maailman viidenneksi suurin, ja sen vetonauloihin kuuluu jättiläiskokoinen aurinkokello 1600-luvulta. Museoista Museo Civico Archeologico (Via dell’Archiginnasio 2) esittelee etruskien taidetta kattavammin kuin yksikään toinen maan museoista.

Wikitravelin artikkeli Bolognasta

Napoli

ItaliaEtelä-Italian suurin kaupunki on värikäs, elinvoimainen kaupunki, josta voi tehdä päiväretkiä sellaisiin kohteisiin kuin Caprille, Vesuvius-tulivuorelle, Pompeijiin ja Amalfin hiekkarannoille. Itse tämän miljoonan asukkaan kaupungin kohokohtiin kuuluu centro storico, kaupungin vanhat korttelit, joiden varrella voi shoppailla, istua kahvilla, syödä ja nauttia muutamista upeista nähtävyyksistä, kuten Duomosta. Kaupungissa on myös pari linnaa, joista Castel Elmo sijaitsee hyvällä näköalapaikalla. Lungomare-merenranta on hieno paikka aurinkoisella kelillä kävellä ja tarkailla sen vilkasta elämänmenoa.

Palermo

Sisilian saari on oma maailmansa, ja sen suurin kaupunki, Palermo, jossa on 700 000 asukasta, on yksi maan värikkäimmistä, kaoottisimmista ja elinvoimaisimmista. Palermo on tunnettu hyvistä, huokeista ravintoloistaan, upeista mutta usein huonoon kuntoon joutuneista palatseistaan ja 2800 vuotta kestäneestä historiastaan, joka on tuonut saarelle valloittajia ja asukkaita niin Arabian maista, Bysantista, Itävallasta, Pohjois-Euroopasta, Espanjasta kuin Kreikastakin.

Erilaisia arkkitehtuurisia tyylejä ja kulttuurien kohtaamisia on mukava tarkastella Quattro Canti –vanhassakaupungissa. Kaupungin kuuluisin kirkko ja suosituin paikka hääseremonialle on La Martorana, jossa on niin länsimaisia kuin itämaisiakin vaikutteita. Hyytävää nähtävää tarjoavat Capuchininkatakombit, jotka ovat pääkallojen, luurankojen ja muumioituneiden ruumiiden täyttämiä. Korkeakulttuurin ystävät viihtyvät Teatro Massimo -oopperatalossa, joka sijaitsee Piazza Verdin laidalla. Tämä aikoinaan 20 vuotta työn alla ollut rakennus avattiin vuonna 1897 Italian yhtenäisyyttä juhlistamaan.

Palermoa esittelevä verkkosivusto

Shoppailu

ItaliaItalia on Rooman, Milanon ja Venetsian johdolla yksi Euroopan johtavia shoppailukeskuksia, ja yleisesti ottaen valikoimat ovat laajat ja hinnat kotimaata edullisempia. Italia on hyvä shoppailumaa siinäkin mielessä, että jos haluaa korkeaa laatua ja on valmis maksamaan siitä, valikoimaa on melkoisesti, ja jos haluaa löytää edullisia mutta hyviä ostoksia, käy sekin täällä päinsä.

Luksustuotteiden osalta Italian pääshoppailukatuina voidaan pitää Milanon Via della Spigaa ja Via Montenapoleonoa ympäristöineen sekä Rooman Via della Condottia. Rooma ja Napoli ovat hyviä paikkoja tehdä löytöjä, ja erityisen edullinen ja värikäs shoppailupaikka Roomassa on Porto Portesen markkinapaikka Trasteveren kaupunginosassa (su noin klo 8-16), Napolissa La Pignaseccan markkinat (ma-la noin 8-17), mutta myös muualla Italiassa erilaiset markkinat ja torit ovat oivia paikkoja hankkia kaikkea elintarvikkeista muotiin.

Liikkeiden aukiolojat ovat eteläeurooppalaisen tyypillisiä: ma-la 9-13 ja 15:30-19:30. Supermarketit, tavaratalot ja ostoskeskukset ovat yleensä auki koko päivän, mutta monet sulkevat ovensa melko aikaisin (viimeistään klo 20). Maksukortit käyvät nykyään Italiassa yleisesti, lukuun ottamatta markkinoita ja monia hostelleita ja halvimpia hotelleja.

Yöelämä

Vaikka Italiassa on kesäiseen aikaan paljon hurjia bileitä, ei maa ole mikään varsinainen juhlimispaikka. Suuressa osassa maata ei varsinaista baarikulttuuria ole ollenkaan, mikä tekee siitä eräänlaisen kummajaisen Euroopassa. Parhaita paikkoja saada olut normaalissa baariympäristössä ovat irlantilaiset ja englantilaiset pubit, jotka yleensä ovat ylihintaisia. Parhaita paikkoja nautiskella illasta ovat kesäiseen aikaan (huhtikuu-marraskuu) terassit, joita on miltei joka kaupungin keskustassa ja joissa erityisesti olutta voi nauttia kohtuuhinnalla (2-4 euroa per 0.66 litran pullo), mutta mitään menoa ja meininkiä ei terasseilta kannata odottaa.

Yökerhoja ja diskoja löytyy maasta melkoisesti, mutta pääsymaksut ovat usein kovia (noin 20 euroa), drinkkien hinnat melkoisia ja kaiken lisäksi miespuoliset asiakkaat joutuvat maksamaan siitä, että saavat tanssia paikallisten naisten kanssa. Kenties paras tapa viettää iltaa Italiassa, jonka kadut hiljenevät miltei totaalisesti iltakahdeksan jälkeen, on nauttia pitkä illallinen tai käydä nauttimassa huippuluokan musiikista tai esityksistä konserttisaleissa ja oopperataloissa.

Tapahtumia

Tapahtumat Aika
Carnevale Helmi-maaliskuu noin 10 päivän ajan huipentuen 40 päivää ennen pääsiäistä monet Italian kaupungit juhlivat näyttävästi, parhaat juhlat Venetsiassa
Scoppio del Carro Pääsiäinen Firenze, ilotulitusta ja ilonpitoa Firenzen Piazza del Duomolla
Festa Della Repubblica 2.7. kaikkialla Italiassa juhlitaan tasavallan perustamispäivää
Il Palio 2.7. ja 16.8. Siena, ainutlaatuinen hevoskilpailu ilman satuloita
Festa di Santa Rosalia 15.7. Palermo, kaupungin suojeluspyhimistä juhlitaan näyttävästi
Mostra del Cinema di Venezia Elo-syyskuu Venetsia, Lidossa pidettävät elokuvafestivaalit
Natale Joulukuu kaikkialla Italiassa mutta erityiesti Napolissa kirkot juhlivat joulunalusaikana koristein, kulkuein ja muin juhlallisuuksin
Festa di Sant’Ambrogio 7.12. Milano juhlii suojeluspyhimystään

 

Lisätietoa

Italian viralliset matkailusivut
 

Italia
Pinta-ala 301 336 neliökilometriä
Maantiede Italia on suuri maa, jossa pohjoisessa on lumihuippuisia Alppeja, joilla on havumetsiä, ja muualla Välimeren ilmastolle tyypillistä maastoa. Italian saaret ovat Välimeren suurimpia, ja siellä on myös kaksi tulivuorta, Etna ja Vesuvius.
Ilmasto Italian ilmasto vaihtelee Pohjois-Italian sateisista keleistä etelän kuivaan ilmastoon, joka pysyttelee lämpimänä ympäri vuoden. Pohjois-Italian Alpeilla sataa talvisin lunta, ja monet pohjoisen kaupungit ovat pari kolme kuukautta melko viileitä ja osan jopa lumen peitosssa, mutta kesällä koko maa on helteinen paikka.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Rooma (noin 4 miljoonaa asukasta)
Väestö 59 miljoonaa
Kieli Italia
Aikaero Suomeen -1 h
Raha Euro (EUR)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Italiasssa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa kuuluu Schengen-alueeseen.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Italiassa.
Italian lippu Italian kartta: Google Maps
Italia-kuvia: Flickr
Italia Wikipediassa

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Kommentit (3)

Amalfi rannikko ei ole kuuluisa hiekkarannoistaan. Siellä on kyllä muutamia lahdenpohjukoita joita voi kutsua hiekkarannoiksi, mutta varsinaisesti parasta antia ovat suoraan merestä nousevat ”vuoret” joita rannikkotie kiipeilee seuraten meren rantaa ja avaten todella hienot näkymät Välimerelle. Ehkä Euroopan kaunein rantatie. Italiassa on hienoja hiekkarantoja, mutta Amalfi rannikko on kuuluisa aivan muista syistä!
00

Meidän perhe (2 lasta) on käynyt Amalfissa 3x, kyllä siellä hienoja rantoja on, suojaisia poukamia, lapset voivat pulikoida vedessä, aurinkoa voi ottaa, upeat maisemat, lämmin vesi, aurinko paistaa, hinnat mielestäni edullisemmat kuin monessa muussa Italian kolkassa ja sitten vielä siinä lähellä on unohtumattomia nähtävyyksiä, Pompeiji, Capri ja muuta. Ei se mikään Rimini tietenkään ole eikä siellä Italian parhaat rannat varmaan ole, mutta hyvät silti ja muutenkin se tienoo on aivan uskomaton. Ehkä kesällä 2010 uudestaan…
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi