Matkailu 29.4.2009

Loiren laakso – Linnojen lumoa

Teksti: Anna.fi

Loiren laaksoLoiren linnalaaksossa voi tehdä elämysmatkan historiaan. Ranskan pisimmän joen Loiren laaksossa on peräti 120 linnaa. Täällä kohoavat sekä Tintti-sarjakuvasta tuttu linna että Leonardo da Vincin viimeinen koti.

Loire-joella on pituutta kaikkiaan 1 012 kilometriä. Koska se oli 1400- ja 1500-luvuilla merkittävä kauppa- ja purjehdusväylä, rakensivat silloiset valtaapitävät ja rikkaat valtavan määrän linnoja ja kartanoita joen rannoille. Missään muualla maailmassa samankokoisella alueella ei ole yhtä paljon linnoja.

Laakson kalkkikivinen maaperä oli oivallinen rakennusmateriaali. Linnat sijaitsevat pääasiassa Angersin ja Orleansin välillä ja useat niistä ovat avoinna ympäri vuoden. Niinpä Loiresta sivujokineen on tullut merkittävä matkailukohde. Jokilaakso on luonnonsuojelukohde, vuodesta 2000 myös Unescon maailmanperintökohde.

Ylväs Chambord

Ranskan toiseksi suurin linna, kuningas Frans I:n vuosina 1519–1538 rakennuttama renessanssiarkkitehtuurin helmeksi kehuttu Chambord sijaitsee keskellä vehreitä 5 440 hehtaarin metsästysmaita. Linnaa ympäröi 32 kilometriä pitkä muuri, jonka rakentamiseen meni sata vuotta. Puistossa asustaa yhä villisikoja, peuroja ja hirviä.

Tulijaa ihmetyttävät heti aluksi linnan ”miljoona” tornia, joilla ei näytä olevan mitään yhteistä nimittäjää. Lähempi tutustuminen alueeseen selvittää sen, miksi ihmeessä linna rakennettiin keskelle ylvästä metsää: Cossonin sivujoki päättyy tänne ja täällä sijaitsee linnan venesatama. Tänne kuningas saapui metsästysretkillään mukanaan omat huonekalut.

Chambordin linna

Vaikka linnassa ei koskaan asuttu pysyvästi (Frans I:n lasketaan asuneen siellä vain 42 vuorokautta), siellä oli tilaa niin isännälle kuin vieraillekin: 426 huonetta, 282 takkaa ja 365 savupiippua. Yhä vieläkin sisällä tuoksuu savu. Linnan kuuluisat kaksinkertaiset spiraaliportaat suunnitteli itse Leonardo da Vinci.

Kesäisin Chambordin linnan tiluksilla järjestetään konsertteja ja mahtava valonäytelmä. Myymälät, ravintolat ja hotelli sekä lukuisat aktiviteetit ovat vieraiden käytössä.

Avoinna joka päivä klo 9–17.15 (suljettu joulu-, uudenvuoden- ja vapunpäivänä).
Aikuiset 9,50 e (kesällä, muulloin 8,50 e), alle 18-vuotiaat vanhempien kanssa ilmaiseksi.
Pariisin Austerlitz-asemalta lähtevä juna tuo Bloisin kaupunkiin 1,5 tunnissa. Kesällä Bloisin ja Chambordin linnan välillä kulkee bussi. Omalla autolla Pariisista A10-valtatietä.

Chambordin linnan verkkosivut

Hienostunut Chenonceau

Toisenlaista ylväyttä edustaa Cherin sivujoen varrella sijaitseva varhaisrenessanssityylinen Chenonceau, jonka kuninkaan rahastonhoitaja rakensi vaimolleen vuosina 1513–1524. Heidän poikansa luovutti linnan Frans I:lle, Henrik II puolestaan antoi sen kuninkaaksi tultuaan rakastajattarelleen Diane de Poitiersille vuonna 1547. Henrikin kuoltua hänen leskensä Katariina de Médici rakennutti linnaan joen yli menevän, 60 metriä pitkän kaksikerroksisen galleriarakennuksen. Ensimmäisen maailmansodan aikana linnan galleria toimi sotilassairaalana.

Linnassa on vain kymmenen huonetta, ja vierailija pääsee niihin kaikkiin. Huoneet olivat aikanaan kovassa käytössä, sillä yksin keittiö vastaa kooltaan nykyistä kerrostalohuoneistoa avotulisijoineen, lihanleikkuuhuoneineen, kattiloineen ja pannuineen. Koska linna ei ole suuruudella pilattu, voi siellä yhä aistia tietynlaista kodikkuutta. Se tunnetaankin ”naisten linnana”. Seiniä koristavat 1500-luvulle tyypilliset, linnan elämää kuvaavat seinävaatteet ja lukuisat taideteokset. Siellä on myös kaunis kappeli.

Chenonceau

Torneja tässäkin linnassa on useita. Erillinen tornirakennus on 1400-luvulta, sijaitsihan samalla paikalla linna jo 1200-luvulla. Kun itse linna on käyty läpi, voi jalkojaan lepuuttaa hulppeassa puutarhassa. Kesällä se pääsee oikeuksiinsa.

Avoinna klo 9–19, kesällä 9–20.
Aikuiset 10 e/lapset 8 e.
Pariisin Montparnasse-asemalta TGV-junalla Toursiin tunnissa, sieltä 25 minuutin ajomatka perille. Omalla autolla A10-valtatietä.

Chenonceaun linnan verkkosivut

Kodikas Cheverny

ChevernyChambordin linnasta alaviistoon lounaaseen ja 13 kilometriä Bloisista etelään sijaitseva Cheverny on aivan erilainen linna. Sen julkisivu on ilmetty Tintti-sarjakuvan Moulinsart-linna, minkä piirtäjä Hergé myöntääkin. Linnan myymälä pursuaa Tinttiä ostettavaksi ja katseltavaksi.

Vuonna 1634 valmistuneen, klassista tyyliä edustavan linnan omistaa Hurault de Vibrayen perhe, joka yhä asuu siellä. Perhe on sukua linnan rakentaneelle Henri Huraultille, Chevernyn kreiville. Koska tämä jykevää kartanoa muistuttava linna on ollut aina asuttuna, tunnelma sisällä on hyvin kodikas, suorastaan intiimi. Piirongin päällä on kuva kauniista perheestä.

Cheverny

Tärkein nähtävyys on komea asehuone haarniskoineen. Seiniä koristavat mahtavat gobeliinit. Persialaissilkillä päällystetty, 1500-luvulta peräisin oleva kuninkaan sänky on alkuperäinen. Kuninkaallisessa makuuhuoneessa saivat yöpyä linnan korkea-arvoiset vieraat. Utelias vieras voi kurkistaa myös morsiushuoneeseen, jossa mallinuken päällä on markiisitar Vibrayen hääpuku vuodelta 1994. Koska linnan kaunis sisustus on jätetty ennalleen, pääsee kävijä nopeasti sen tunnelmaan. Vanha gramofoni, 2 000 nahkaselkäistä nidettä, joukko jykeviä matka-arkkuja…

Chevernyn koiratLinnan takapihalla on lammikko, kanaali ja kaunis puutarha. Kosketuksen elävään metsästysharrastukseen kävijä saa viimeistään sillä hetkellä kun koittaa linnan kennelissä asuvien koirien ruokinta-aika. Jalorotuiset, jäntevät uroskoirat saavat hoitajaltaan meheviä kyljyksiä ja koiranruokaa papanoina. Herkkupaloista suorastaan taistellaan, haukku täyttää aitauksen ja hetkessä kaikki on hotkittu. Lopuksi kivetys vielä nuollaan tarkasti. Koiria käytetään viikottaisilla metsästysretkillä syksyllä ja talvella.

Avoinna ympäri vuoden, kesällä klo 9.15–18.45.
Aikuiset 7 e/lapset 3,40 e.
Pariisin Montparnasse-asemalta TGV-junalla Vendomeen 42 minuutissa. Vendomesta Bloisiin 30 km. Valtatie A10:ltä D765:lle.

Chevernyn linnan verkkosivut

Ihmeellinen Clos Lucé

Leonardon sänkyKäynti Clos Lucén linnassa on matka taiteilija-matemaatikko-filosofi-arkkitehti-biologi-insinööri-luonnontieteilijä Leonardo da Vincin elämän viimeisiin vuosiin. Monilahjakkuus da Vinci syntyi 15.4.1452 Vincin kylässä Toscanassa, Italiassa. Saatuaan kutsun kuningas Frans I:ltä, hän muutti Loiren laaksoon Ambois’n kaupungin lähelle vuonna 1472 rakennettuun linnaan, jossa hän kuoli 67-vuotiaana toukokuun 2. päivänä vuonna 1519. Hänen kuolemastaan on siis kulunut tasan 490 vuotta!

Linnassa voi aistia yhä vahvasti da Vincin olemassaolon, työskentelihän hän täällä kolme viimeistä elinvuottaan. Punatiilisen linnan makuuhuone, keittiö ajalle tyypillisine isoine tulisijoineen, työhuone, iso halli, jossa on esillä 40 hänen keksintöään ja lopuksi ihastuttava kappeli… Kaikesta voi päätellä hänen olleen neljä vuosisataa edellä ajastaan – ja huomatkaa – sen aikaisilla materiaaleilla.

Kun päärakennus on läpikäyty, voi siirtyä puistoon ja sen perällä kohoavaan halliin. Sinne on koottu lisää mestarin töitä. Esillä on tietenkin Leonardo da Vincin kuuluisin maalaus, salaperäisesti hymyilevä Mona Lisa, jonka hän yhtenä kolmesta suosikkimaalauksestaan toi Roomasta satulalaukussa muuttaessaan Ambois’hin. Tämä tosin ei ole alkuperäinen, se oikeahan on esillä visusti vartioituna Louvressa, Pariisissa. Jälleen voi kävijä ihmetellä, miten pieni tuo maailmankuulu maalaus onkaan!

Leonardon keksintöjä

Koska da Vinciä kiinnosti lentäminen, Clos Lucéssa on esillä eräänlainen lentokoneen esiaste. Keksipä mestari laskuvarjonkin. Eikä sovi unohtaa useita myöhemmin sotilaskäyttöön otettuja vekottimia, kuten valtava jousipyssy, kolmipyöräinen tykkilavetti, konekiväärin edeltäjä sekä vesi- ja ilmaturbiini. Myös polkupyörän keksijäksi nimetään da Vinci.

Avoinna ympäri vuoden (paitsi joulu- ja uudenvuodenpäivänä, piha-alue 1.3.–15.11.) klo 9–19 (kesällä 9–20, talvella 9–18).
Aikuiset 15 e/lapset 7 e.
Pariisista junalla Ambois’hin, mistä kahden kilometrin matka linnaan. Autolla A10-valtatietä (210 km Pariisista).

Clos Lucén linnan verkkosivut

Teksti ja kuvat: Eero Nokela

Tutustu Seuraan ja tilaa lehti kotiisi ensi vuodeksi!

Kommentit (2)

Kiva juttu kaikin puolin, mutta ihan pikkukorjaus: Loiren laaksossa saattaa olla 120 linnaa, joihin voi tehdä visiittejä, mutta linnoja on kyllä paljon enemmän. Koko Ranskassa linnoja arviolta noin 40 000 Ranskan television dokumenttiohjelman mukaan ja niistä suurin osa yksityisiä ja asuttuja, joihin kaikkiin ei voi tehdä visiittejä. Suurin osa Ranskan linnoista sijaitsee Loiren tai sen sivujokien laaksossa eli samalla alueella kuitenkin.

Jotkut yksityiset linnatkin tarjoavat maksusta visiittejä, mutta vain pieneen osaan linnasta tai puutarhaan sekä vuokraavat tiloja hääjuhliin tai muihin suurempiin tilaisuuksiin.
00

Hieno juttu, kivat kuvat. Olisinpa ollut mukana.
Taytyy osallistua jollekin Seuran lukijamatkalle, vaikuttaa kivalta porukalta jutusta paatellen.
Matti ulkomailta (asun Suomessa)
00

Kiva juttu kaikin puolin, mutta ihan pikkukorjaus: Loiren laaksossa saattaa olla 120 linnaa, joihin voi tehdä visiittejä, mutta linnoja on kyllä paljon enemmän. Koko Ranskassa linnoja arviolta noin 40 000 Ranskan television dokumenttiohjelman mukaan ja niistä suurin osa yksityisiä ja asuttuja, joihin kaikkiin ei voi tehdä visiittejä. Suurin osa Ranskan linnoista sijaitsee Loiren tai sen sivujokien laaksossa eli samalla alueella kuitenkin.

Jotkut yksityiset linnatkin tarjoavat maksusta visiittejä, mutta vain pieneen osaan linnasta tai puutarhaan sekä vuokraavat tiloja hääjuhliin tai muihin suurempiin tilaisuuksiin.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi