Crêpes suzette eli appelsiiniletut
Crêpes suzette eli appelsiiniletut tai appelsiiniohukaiset ovat maailmankuulu ranskalainen jälkiruoka. Appelsiini antaa hienostuneen ja juhlavan maun jälkiruokaohukaisille. Ne voi halutessaan liekittää liköörillä ja tarjoilla kermavaahdon kanssa.
Ainekset
Crêpes suzette eli appelsiiniletut
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 dl vettä
- 3 munaa
- 1 rkl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 1 1/2 dl maitoa
- 50 g sulatettua voita
Kastike
- 100 g voita
- 1 dl tomusokeria
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 rkl suikaloitua appelsiinin kuorta
- 1 appelsiinin mehu
- 6 rkl Grand Marnier -likööriä
- (3 rkl konjakkia)
Valmistusohje
Crêpes suzette eli appelsiiniletut tai ranskalaiset appelsiiniohukaiset tehdään näin:
1. Sekoita vehnäjauhot ja vesi tasaiseksi. Lisää mausteet ja munat. Vatkaa sekaan maito ja lisää lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan turvota vähintään 1 tunti ennen paistamista.
2. Paista taikinasta hyvin ohuita, isoja lettuja. Pane valmiiden ohukaisten väliin palanen paperia, etteivät ne tartu toisiinsa.
3. Kuumenna voi, tomusokeri, sitruunankuoriraaste, appelsiininkuorisuikaleet ja -mehu sekä likööri isolla paistinpannulla. Keitä kastiketta pari minuuttia. Kasta jokainen kreppi kastikkeeseen ja taittele kolmioksi. Pane krepit tarjoiluvadille.
4. Lisää konjakki kastikkeeseen, kuumenna ja sytytä seos palamaan. Kääntele pannua niin, että alkoholi palaa tasaisesti ja kauho kastike kreppien päälle.
5. Tarjoa Crêpes suzette kalvottomien appelsiinilohkojen ja vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.
Vinkki: Voit halutessasi jättää konjakin kokonaan pois kastikkeesta ja tarjota krepit ilman liekitystä.
Tiesitkö? Crêpe tulee latinan sanasta crispus, joka tarkoitta rypytettyä ja rapeaa. Suzette taas oli erään tarinan mukaan nuori
nainen, jonka kanssa Walesin prinssi nautti appelsiiniohukaisia Café de Paris´n terassilla.
Katso myös: Täydellinen lettutaikina – näillä vinkeillä syntyvät rapeareunaiset letut!
Lue myös Kotiliesi.fi: Kahden suklaan letut
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous