Reseptit

Kalakukkoset

Kalakukkoset sopivat lounaaksi salaatin kylkeen tai vaikka välipalaksi. Varaa aikaa paistoon noin 15 minuuttia.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 5 dl maitoa (tai vettä, laktoositon)
  • ½ palaa hiivaa
  • ½ tl mineraalisuolaa
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

täyte:

  • 2-3 keitettyä munaa
  • 300 g graavilohta tai 2 tlk (á 180 g) säilykelohta
  • 2 dl keitettyjä ohrasuurimoita tai riisi-ohraseosta
  • 1 nippu hienonnettua tilliä
  • 1 nippu ruohosipulia
  • mineraalisuolaa
  • rouhittua mustapippuria

voiteluun:

  • munaa

Valmistusohje

Kalakukkoset tehdään helposti näin:

  1. Liuota hiiva haaleaan maitoon. Lisää mineraalisuola ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa rasva. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Kuori ja hienonna munat. Paloittele graavilohi tai valuta ja paloittele säilykelohi. Sekoita keskenään kaikki täyteaineet ja mausta ne maun mukaan mineraalisuolalla sekä mustapippurilla.
  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa tanko kymmeneen osaan. Kauli palat pyöreiksi levyiksi, joiden halkaisija on noin 15 senttiä.
  4. Nosta kunkin levyn päälle reilusti täytettä. Sulje kukkoset nipistelemällä reunat tiiviisti yhteen. Voitele kukkoset munalla ja paista niitä 200 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä.
  5. Pehmeät kalakukkoset maistuvat teen ja salaatin kanssa.

Laktoositon vaihtoehto:

Käytä taikinaan maidon sijaan vettä.

Katso myös. Lanttukukko

Katso myös Kotiliesi.fi: Perinteiset karjalanpiirakat ja muut ihanat perinnepiirakat

X