Ruokajutut

Ei aina uunilohta! Näillä resepteillä kalaruoka onnistuu ja saat herkullista vaihtelua ruokapöytään

Kalaruoka on loistovalinta niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Kokkaa kalaruokia monipuolisesti kalalajeja vaihdellen. Nappaa ohjeet jokaiseen makuun ja tilanteeseen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kalaruoka maistuu arkena ja viikonloppuna. Vaihtelemalla kalalajeja, mausteita ja kypsennystapaa saat aterialle helposti uutta jujua.

Kalaruoka on loistovalinta niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Kokkaa kalaruokia monipuolisesti kalalajeja vaihdellen. Nappaa ohjeet jokaiseen makuun ja tilanteeseen.

Kalaruoka voi olla paljon muutakin kuin perinteinen uunilohi, kalapuikot ja tonnikalapasta. Pyöräytä särkisäilykkeestä pikainen puttanesca-pasta, hauduttele mausteita tulvillaan oleva kalacurry tai nosta pöytään kokonaisena paahdettu siika parmesaaniperunoiden kera. 

Lue myös: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle

Kalaruokaa kalalajeja vaihdellen

Kalaa suositellaan syötäväksi pari kolme kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Kala sisältää runsaasti D-vitamiinia, ja sen terveelliset rasvat hellivät sydäntä ja verisuonia. 

Suosi kotimaista, kestävästi kalastettua järvikalaa ja vastuullisesti kasvatettua kalaa. Nappaa kalatiskiltä mukaasi haukea, kuhaa, siikaa, silakoita, muikkuja tai ahvenia. Apua vastuullisiin kalavalintoihin kannattaa etsiä WWF:n kalaoppaasta.

Jos kalan käsittely epäilyttää, pyydä kalakauppiasta fileoimaan kala puolestasi, ja kalaruoka onkin jo puoliksi tehty. 

Kalaruoka saa jujua mausteista

Kalaruoka sopii loistavasti arkeen, sillä kala kypsyy nopeasti ja taipuu moniin makumaailmoihin. Tarvittaessa kalaruoka taipuu myös astetta fiinimmäksi viikonloppuruoaksi. 

Kalan lempeää makua ei kannata peittää liialla maustamisella. Hentoaromiselle ahvenelle, siialle ja kuhalle riittää usein ripaus suolaa ja pippuria. Myös sitruuna ja erilaiset yrtit sopivat loistavasti kalan mausteeksi. 

Rasvaiset lohikalat sekä hauki ja silakka kestävät ronskimpia mausteita. Mausta kalaruoka esimerkiksi aasialaisittain hoisin-kastikkeella, misolla tai chilillä ja inkiväärillä. Vai hakisitko inspiraatiota sittenkin Lähi-idästä tai Pohjois-Afrikasta? Kokeile turskan mausteeksi zaa’ataria tai lohen kaveriksi tulista harissaa.

Kypsennä nopeasti uunissa tai pannulla

Kalaruoka valmistuu nopeasti, sillä kala kypsyy vauhdikkaasti. Ole tarkka, sillä ylikypsä kala on herkästi kuivaa. Hiljalleen keittäminen, höyryttäminen tai miedossa uuninlämmössä hauduttaminen ja nopeasti paistaminen tai grillaaminen ovat kalalle sopivia kypsennysmenetelmiä.

Kalan voi kypsentää fileinä tai sujauttaa uuniin kokonaisena. Kokonaisena kypsennetty kala on näyttävä tarjottava, ja se säilyy varmemmin mehevänä. Fileet paistuvat voissa makoisiksi, ja halutessaan ne voi myös leivittää. Keittoihin kala lisätään vasta lopuksi, sillä se kypsyy kuumassa liemessä muutamassa minuutissa.  

Nappaa ohjeet arjen ja viikonlopun parhaisiin kalaruokiin. Näillä ohjeilla keräät kehut ja suosionosoitukset.

Kalaruoka kypsyy vaivatta uunissa

Uunilohi on monen suosikkiruokaa, mutta siihenkin saa mausteilla valtavasti vaihtelua. Silaa kalafilee vaihteeksi makeansuolaisella hoisinkastikkeella, sivele pintaan tulista harissatahnaa tai kuorruta se makoisaksi suolaisella fetajuustolla. Myös uhkean umaminen misotahna antaa uunilohelle upean maun. 

Vai kypsentäisitkö uunissa lohen sijaan sittenkin jotain muuta? Kokonaisena kypsennetty siika on näyttävä ja taatusti mehevä kalaruoka vaikka viikonlopun aterialle. Lähi-idän upea maustesekoitus zaa’atar puolestaan antaa uuniturskalle veikeän maun.

Myös taimen on loistovalinta perinteisen uunilohen sijaan. Tässä ohjeessa kala saa makua hunajasta ja ylellisen silauksen mädillä kruunatusta ranskankermakastikkeesta.

Kala sopii pastaan ja salaattiin

Kalapasta on helppo ja nopea arkiruoka. Särkiputtanesca on ottanut mallia italialaiselta klassikkopastalta. Siinä maistuu sardellien sijaan maukas valkosipulisärki. Chili antaa sopivasti potkua ja viinietikka hyvää hapokkuutta.  

Tonnikala-mozzarella-sitruunapasta on herkullinen kalaruoka, joka tehdään Tina Nordströmin ohjeella. Pastan maku viimeistellään pannulla paahdetun sitruunan mehulla. 

Avokado-savulohipasta saa inspiraationsa legendaarisesta avokadopastasta. Ruoka on helppo tehdä, sillä raaka-aineet vain sekoitetaan kulhossa ja lisätään kypsän pastan joukkoon. Wasabi antaa pastalle pientä terävyyttä olematta kuitenkaan liian tulista.

Astetta parempi lohipasta pyöräytetään savulohesta ja paahdetusta kukkakaalista. Ranskankerma tuo makuun täyteläisyyttä, kaprikset sopivaa terää. 

Kun haluat helposti ja nopeasti hyvää arkiruokaa, tartu tähän reseptiin. Herkullinen tonnikala-pastapaistos koukuttaa hetkessä koko perheen.

Vai maistuisiko pastan sijaan salaatti? Kokoa yrtti-couscouspedille harissalla maustettua lohta tai tuo salaattipohjaan pirteyttä lakritsiin vivahtavalla fenkolilla. 

Sitruunainen lohi-perunasalaatti on astetta ruokaisampi tarjottava ja erityisen ihanaa kesän ensimmäisistä varhaisperunoista valmistettuna. Kun lohi-perunasalaatissa maustaa erikseen savukalan ja perunat, yhdistelmä on vastustamattoman maukas.

Kalakeitto on lemppari

Kalakeitto on kalaruokaa parhaimmillaan. Kermainen lohikeitto saa varteenotettavan haastajan, kun soppaan sujauttaa vaihteeksi ahventa. Ahvenkeitto saa hienon makuvivahteen sitruunankuoresta ja viinistä. Voit ripotella tillin keiton pinnalle sellaisenaan tai tarjota keiton tilliöljyn kanssa.

Upea-arominen kalakeitto syntyy myös, kun liemen maustaa hienostuneesti sahramilla tai sujauttaa kalan kaveriksi fenkolia. Venäläistyyliseen siikakeittoon puolestaan raikkautta antavat sitruuna, oliivit, kaprikset ja valkoviini.

Pakastekalasta valmistettu kalakeitto syntyy vaivatta arjen kiireiden keskellä. Ja koska pakastekala on taatusti ruodotonta, joten keittoa voi huoletta tarjota perheen pienimmillekin. Curry antaa pakastekalakeitolle mukavasti makua ja väriä.

Tai jos lohikeitto lukeutuu suosikkeihisi, kokeile vaihtaa filee vaihteeksi kylmäsavustettuun kalaan. Kermainen liemi ja nippu tuoretta tilliä takaavat makuilotulituksen.

Keiton sijaan maittava kalaruoka valmistuu myös kastikkeen muodossa. Paprikakala tehdään Anni Hautalan ohjeella. Kermainen, parmesaanilla höystetty tomaatti-paprikakastike kätkee alleen paistettua kuhaa. Myös muut valkolihaiset kalat sopivat tähän koko perheen sunnuntairuokaan. 

Pakastekala on harmillisesti mauttoman kalan maineessa. Oikein valmistettuna ja muhevasti maustettuna pakastealtaan taviksista valmistuu maukasta ja nopeaa arkiruokaa. Tässä ohjeessa pakasteturska upotetaan tomaattiseen, kuminalla maustettuun kastikkeeseen. 

Tämä kalaruoka valmistuu vain viidestä raaka-aineesta, mutta maku valloittaa. Ruoan juju piilee uunissa makeiksi paistuneissa tomaateissa, jotka tuovat kookoskerman täytelöittämään mausteiseen kalacurryyn herkullista syvyyttä.

Kalaruoka yhden pellin taktiikalla: vuoka-, pelti- ja pataruoat

Helppo kalaruoka voi valmistua myös uunissa yhden vuoan tai padan taktiikalla. Lohi-one-pot on vaivaton arkiruoka, joka vaatii valmistuakseen viisi minuuttia aktiivista kokkausaikaa. Mittaa ainekset vuokaan, uuni hoitaa loput. 

Vähintään yhtä helposti valmistuvat myös erilaiset kiusaukset. Helppo savukalakiusaus syntyy paketillisesta lämminsavukirjolohta, pussillisesta peruna-sipulisekoitusta ja tölkillisestä kermaa. Lohi-juureskiusaus on sekin nopea valmistaa, vaikka vaatiikin kolmen vartin kypsennysajan. Ruoka muhii uunissa lähes itsekseen. 

Chorizo-kala-kasvispelti on yhdellä pellillä kypsyvä ateria ja ihanan simppeli tapa valmistaa arkiruokaa. Sopivasti tulinen chorizo antaa makua ja rasvaisuutta vaalealle kalalle. Kalan kaveriksi pellille sopivat nopeasti kypsyvät kasvikset, kuten broccoliinit, paprikat ja punasipulit. 

Myös tässä reseptissä koko ateria valmistuu vaivatta samalla pellillä. Lohimedaljongit, parsakaali ja perunalohkot saavat itämaista makua maukkaasta marinadista ja suolatuista maapähkinöistä. Tai yhdistä lohen kaveriksi vaihteeksi punajuurta, punasipulia ja pinaattia. Yhden astian lohi-punajuuripelti on herkullista, mutta vaivatonta arkiruokaa. 

Paahdettu kuha kasvisten kera on helppoa ja kevyttä ruokaa. Fenkoli, tomaatit ja paprika ovat vaalealle kalalle loistavia makupareja. 

Pataruoat ovat loistavia viikonloppuruokia, jotka tarvittaessa valmistuvat nopeastikin tarjolle. Kookos-lohipadassa maistuvat kookos, fenkoli, limetti ja korianteri. Tämä on hyvä valinta, jos ruoan valmistamiseen on aikaa korkeintaan puoli tuntia. 

Kala-kasvispata pitää sisällään niin perunaa, porkkanaa kuin selleriäkin. Kalaksi voi valita maun mukaan lohta, siikaa tai kuhaa. Tämä vaivaton kalaruoka onnistuu joko uunissa tai liedellä. Valuta valmiin padan pinnalle raikasta tilliöljyä ja tarjoa lisänä rapeakuorista leipää.

Kalaruoka: pihvit, pyörykät, kalapuikot ja paistetut fileet

Kalasta pyöräytät myös mehevät pihvit sekä herkulliset pyörykät. Esimerkiksi ruotoinen hauki sopii erinomaisesti pihvien valmistukseen, sillä monitoimikoneessa ruodot hajoavat huomaamattomiksi. 

Vai kokeilisitko pyöryköiden raaka-aineeksi sittenkin kotimaista särkeä? Uppopaistetut särkipyörykät ovat päältä rapsakoita ja sisältä pehmeitä. Tarjoa pyöryköiden kanssa valmista kermaviilidippiä ja tuoreita kasviksia. Nam!

Kalapuikot on lasten lemppari ja itse tehtyinä todellista herkkua. Tuplapanerointi takaa superrapean lopputuloksen. Kasta kalafileet ensin vehnäjauhoihin, pyöräytä sitten kananmunassa ja viimeistele pinta japanilaisilla panko-korppujauhoilla. Raikkautta an­nokseen tuo rap­sakka pikkelöity raparperi!

Astetta fiinimpi kalaruoka valmistuu paistamalla pannulla siikaa, kuhaa tai ahventa. Tarjoa paistettu ahven- tai kuhafilee talvella sesongin aurinkohedelmän, veriappelsiinin, kanssa. Limetillä raikkaaksi maustettu siika puolestaan saa suussa sulavan viime silauksen aromikkaasta timjamivoista.

Mantelirouheella paneroitu kuha on yhtä aikaa raikas ja täyteläinen, kun kalan pintaan raastaa hieman sitruunankuorta. Helppo ja maukas seesamikastike valmistuu pikapikaa jogurtista, tahinista ja mausteista. 

Välttämättä paistettu kala ei kaipaa mausteeksi kuin ripauksen suolaa ja pippuria, kunhan lisukkeissa on jujua. Tässä ohjeessa paistetun siian kanssa tarjottavassa salaatissa on sekä valmista papusekoitusta että maukkaita edamame-soijapapuja. Mausta salaatti reippaasti sitruunalla, tillillä ja valkosipulilla. 

Paistetut muikut on edullista ja nopeaa kalaruokaa. Tässä ohjeessa lisänä tarjotaan maukasta pinaattipaistosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kalaruokaa juhlapöytään – näillä rakastetuilla kalaherkuilla teet vaikutuksen ympäri vuoden

X