Reseptit

Kalkkuna hedelmätäytteellä

Amerikkalaiset juhlistavat Kiitospäivää 4. marraskuuta. Vaikka meillä Suomessa ei samaista juhlaperinnettä vietettäkään, sopii kalkkuna vaikka sunnuntaiseen lounaspöytään.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kalkkuna hedelmätäytteellä

  • 4-5 kg (pakaste)kalkkuna
  • 1 sitruuna
  • mineraalisuolaa
  • valkopippuria

Hedelmätäyte:

  • 2-3 omenaa
  • 1-2 sipulia
  • 1 ps kuivattuja luumuja
  • muutama tuore rosmariininoksa tai pari rkl kuivattua rosmariinia

kastike:

  • 5 dl paistolientä (+ vettä)
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruokakermaa (rasvaa 7 %)
  • 2 rkl sherryä, madeiraa tai calvadosia
  • mineraalisuolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

Kalkkuna hedelmätäytteellä valmistuu näin

  1. Jos ostat pakastekalkkunan, anna sen sulaa jääkaapissa pari vuorokautta.
  2. Ota kalkkuna huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.
  3. Kuivaa lintu hyvin ja mausta se kauttaaltaan sitruunamehulla, mineraalisuolalla ja valkopippurilla.
  4. Kuori ja paloittele omenat sekä sipulit. Sekoita kaikki täyteaineet keskenään ja pane täyte kalkkunan vatsaonteloon.
  5. Sido kalkkunan koivet ja siivet kastellulla puuvillalangalla.
  6. Pane kalkkuna paistopussiin ja sulje pussi. Tee siihen höyryreikä.
  7. Nosta kalkkuna uunipannuun ja työnnä rintalihaksen paksuimpaan kohtaan lämpömittari. Kypsennä 150 asteen uuninlämmössä, kunnes mittari näyttää 80 astetta. Aikaa kuluu 35–45 minuuttia kiloa kohti sen mukaan, mikä kalkkunan alkulämpötila on.
  8. Tee paistopussin kulmaan reikä. Valuta paistoliemi pussista pois ja ota se talteen. Anna kalkkunan rauhoittua hetki.
  9. Siivilöi ja mittaa paistoliemi kattilaan. Lisää vettä, ellei lientä ole riittävästi. Vatkaa vehnäjauhot ruokakerman joukkoon tasaiseksi suurukseksi ja lisää suurus ohuena nauhana koko ajan sekoittaen paistoliemen joukkoon.
  10. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta kastike sherryllä, madeiralla tai calvadosilla sekä maun mukaan mineraalisuolalla ja mustapippurilla. Voit myös ottaa täytteen linnun vatsasta, pusertaa sen siivilän läpi, lisätä tilkan ruokakermaa ja kuumentaa kastikkeen. Tarjoa kalkkuna bataattipyreen kanssa.

Katso myös: Hedelmäinen kalkkunarulla

Katso myös Kotiliesi.fi: Pinaatilla ja korvasienillä täytetty kalkkunanrinta

X