Leivonta

Leivontaohjeita - tule hyvä kakku, älä tule paha kakku

Teksti:
Anna.fi

Ruokaa laittaessa monet mokat voi korjata, mutta leivonnassa saattaa joutua aloittamaan kaiken alusta.

Olen leiponut pullaa, josta unohtui hiiva. Tehnyt ruisleipää, joka oli kivikovaa. Ihmetellyt piirakkapohjan outoa rakennetta, kunnes tajusin, etten laittanut siihen leivinjauhetta! 

Kokosimme listan tyypillisimpiä leivonnassa tapahtuneita kömmähdyksiä, ja miten niitä voi välttää.

Hiivataikinat

Hiivataikinat

Missä vika, kun taikina ei kohoa?

Hiiva taisi unohtua.

Ennen kuin aloitat taikinan valmistuksen, kerää kaikki ainesosaluettelossa luetellut raaka-aineet esille työpöydälle. Näin todennäköisesti käytät kaikki tarvittavat ainekset.

Taikinaneste on ollut liian kuumaa.

Tuorehiiva on elävää solumassaa ja se kuolee 50 asteessa. Jos taikinaneste polttaa sormiasi, se on aivan liian kuumaa. Haalea (kädenlämpöinen) neste on tuorehiivalle paras, kuivahiivalle 42 asteinen. Kylmässä nesteessä hiiva toimii, mutta hitaammin.

Taikinan kohotuspaikka on ollut vetoinen.

Jotta taikina nousisi kunnolla, se tarvitsee tasaisen lämpötilan. Kylmässäkin taikina kohoaa, mutta  hitaasti. Älä pidä keittiössä ikkunaa auki, kun leivot hiivataikinaleivonnaisia.

 

Taikina vain leviää muttei nouse?

Taikinassa on liian vähän jauhoja.

Kun vaivaat taikinaa, sen täytyy yleensä irrota loppuvaiheessa sekä käsistä että kulhon pohjalta ja reunoilta.

Kohotuspaikkasi on liian lämmin.

Lämpö on hyvästä, mutta liika on liikaa.

 

Leivonnaiset repeilevät paistettaessa?

Taikinaa ei ole vaivattu riittävästi  ja taikinaan ei ole syntynyt hyvää sitkoa.

 

Taikinaa ja pullia on kohotettu liian vähän aikaa.

Kun painat taikinaa tai kohonnutta leivonnaista kevyesti sormella ja syntynyt kuoppa häviää nopeasti, on kohotus on ollut riittävä.

 

Kun valmiit leivonnaiset ovat tiiviin, kovan ja painavantuntuisia?

Taikina on vaivattu liian vähän tai  kohotus on ollut riittämätön. Joskus myös liian kovakourainen ja pitkä vaivaaminen saavat aikaan sen, että hiivataikinaleivonnaiset eivät onnistu halutulla tavalla.

 

Kun leivonnaiset paistettaessa läsähtävät tai valmiit leivonnaiset ovat kuivia ja mauttomia?

Taikinaan ei ole syntynyt riittävää sitkoa ja/tai leivonnaisia on kohotettu liikaa.

 

Kun pullapitkot ja leivät jäävät litteiksi?

Taikinassa on liian vähän jauhoja tai taikinaa on kohotettu liikaa ja liian lämpimässä.

 

Kun valmiit leivonnaiset murenevat?

Taikinassa on liikaa jauhoja. Jos teit taikinan koneella, voi syynä olla myös se, että vaivasit sitä liian kauan ja sitkosäikeet ovat hajonneet. Monitoimikoneella leivottaessa on vaarana sitkosäikeiden katkeaminen liian voimakkaan ja repivän vaivaamisen takia.

 

Muffinitaikinat

Kakku- ja muffinitaikinat

Missä vika, kun kakun pinta on keskeltä kohonnut ja repeillyt?

Olet ehkä laittanut taikinaan liian paljon jauhoja ja siitä on tullut liian kova.

 

Uuni on ollut liian kuuma ja kakun pinta on kovettunut liian nopeasti.

 

Kun kakusta tulee liian matala?

Olet käyttänyt liian suurta vuokaa.

Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää siitä 2/3.

Kananmuna-sokerivaahtoa ei ole vatkattu riittävästi.

Vatkaa muna-sokeriseos vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi (sähkövatkaimella se vie noin 5 minuuttia). Joskus myös kohotusaine on saattanut vanhentua.

Uunin lämpötila on voinut olla liian matala ja leivonnaiset eivät ole päässeet kypsymään oikein.

 

 Uunin luukkua ei saa paistamisen aikana avata jatkuvasti varsinkaan paiston alkuaikana.

 

Kun taikina tulee vuoan reunojen yli?

Vuoka on liian täynnä eli se on liian pieni taikinallesi.

 

Leivinjauheen kanssa tuli mittavirhe ja sitä on taikinassa liikaa.

 

Kun kakun pinta on tumma, mutta sisus vielä raakaa?

Paistoit kakun liian kuumassa tai liian korkealla tasolla uunissa.

Oikea paistokorkeus kakuilla on yleensä uunin alatasolla. Jos paistoaikaa on vielä jäljellä, laita kakun päälle varovasti folio tai leivinpaperipala ja jatka kypsennystä.

 

 Kun kakku ei irtoa vuoasta?

Vuoka on voideltu tai jauhotettu huonosti, se on yleisin syy.

Vuoka pitäisi voidella huolellisesti ja tasaisesti, mieluiten huoneenlämpöisellä kuin sulatetulla rasvalla. Voit yrittää irrottaa kakkua jäähdyttämällä vuoan ulkopintaa kostealla pyyhkeellä. Jonkun ajan kuluttua kakku yleensä irtoaa.

 

 Valmis kakku on liian kuiva?

Jauhoja saattoi olla liikaa. Tai jäähdytitkö kakun ilman että vuoka oli kakun suojana?

 

 Kakku jäi raa’aksi?

Otit kakun liian aikaisin uunista.

Se ei välttämättä ole täysin kypsä vaikka pinta on ruskea. Kokeile kypsyyttä esim. cocktailtikulla. Paina tikku keskelle kakkua ja nosta ylös. Jos tikkuun ei ole tarttunut taikinaa, on kakku kypsä. Kypsä kakku myös irtoaa selvästi vuoan reunoilta.

 

Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: Colourbox

X