Juomat

Olut on hyvän ruoan ystävä

Teksti:
Anna.fi

Olutvalikoimat ovat laajentuneet tasaisesti vuosi vuodelta. Erilaisia oluita on mukava maistella ihan sellaisenaankin, mutta oluet ovat myös loistava ruokajuoma. Oletko jo kokeillut ruokajuomana bitteriä, stoutia tai vaikkapa IPA:a?

oluet

Suomalaiset ovat aina vaan kiinnostuneempia nauttimaan olutta ruokansa kanssa – muutakin kuin sitä tavallisinta kotimaista lageria, jota saa lähikaupasta tai pubien hanoista. Vaikka tarjoilijat suhtautuvat oluen tarjoiluun pääosin myönteisesti, harva saa olutsuosituksia tilaamalleen ruoalle.

Millaisia oluita sitten on tarjolla? Oluet voi jakaa karkeasti pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Kummastakin ryhmästä löytyy useita eri alatyylejä, jotka voidaan edelleen ryhmitellä omiksi alalajeikseen.

Ale-olut on yleisnimitys pintahiivaoluille. Ne ovat monesti oivia kumppaneita vaikkapa grilliruoille tai paisteille. Ale-oluiden alalajeihin kuuluvat myös stout- sekä porter-oluet. Tumma stout ja porter ovat tyypillisiä suosituksia tuhdimpien liharuokien kanssa. Samaiset oluet istuvat hyvin myös täyteläisten jälkiruokien seuraan. Varsinkin suklaata ja portteria pidetään pistämättömänä parina. Myös ale-oluisiin lukeutuva bitter puolestaan maistuu esimerkiksi hummerin kanssa.

tuoppi ja pihvi

Mausteisemman ruoan ystävän kannattaa kokeilla Indian Pale Ale -oluita (IPA). IPA:t ovat vahvasti humaloituja ja sopivat hyvin esimerkiksi aasilaisen ruoan seuraksi. IPA:n maku leikkaa chilin poltetta tehden kokonaisuudesta tasapainoisen.

Lager on puolestaan yleisnimitys pohjahiivaoluille. Monien pääruokien seuraksi sopiva tuttu ja turvallinen lager ei ole mikään yksitoikkoinen olut. Lagereistakin on erilaisia variaatioita, joita kannattaa rohkeasti kokeilla. Esimerkiksi hedelmäiset pils-oluet sopivat erittäin hyvin yhteen kalaruokien kanssa. Pils-oluet ovat vahvemmin humaloituja kuin monet muut lagerit. Suomalaisten kannattaa olla tarkkana, ettei sekoita pilsner/pils-termiä puhekielessä yleiseen pilsneriin, jolla viitataan niin sanottuihin ykkösoluisiin.

olutpullo

Olutta valitessa kannattaa huomioida myös sen alkoholipitoisuus. Vahvempi olut ei aina ole se paras vaihtoehto, varsinkaan ruokajuomaksi. Noin viisiprosenttinen olut on useimmiten paras kumppani ruoalle. Sitä vahvemmat oluet sopivat esimerkiksi juustojen kanssa.

Mikäli hyvän ruoan ja oluen yhdistäminen houkuttelee, muttet ole vielä vakuuttunut omista yhdistelykyvyistäsi, voi yhdistelmien testaamisen aloittaa ravintolasta. Oluen ystävien onneksi Suomessa on useampia panimoravintoloita, joissa saa taatusti hyvää olutta ja maittavaa ruokaa, jotka sopivat yhteen. Helsingissä voi kokeilla vaikkapa panimoravintola Bryggeriä. Tampereella voi puolestaan suunnata Plevnaan ja Turussa panimoravintola Kouluun.

Panimoravintoloissa olutta käytetään usein myös ruoanvalmistuksessa. Olut taipuu moneen ja sopii klassisten lihapatojen ja frittitaikinoiden lisäksi vaikkapa jälkiruokiin sekä leivonnaisiin.

Kokeile jotain näistä herkullisista olut-resepteistä:

Blinit tervaoluesta

Olutsämpylät

Vaniljajäätelöä ja olutkinuskia

Olutgraavatut lohileivät

Tulinen tomaattikeitto

Olutsinappi

Teksti: Emmi Toivonen Kuvat: Colourbox

X