Ruoka

Pakastekala – Näin valmistat pakastekalasta edullisesti maukasta ja helppoa arkiruokaa

Kalaa suositellaan syötäväksi pari kertaa viikossa. Poimi ostoskoriisi välillä pakasteseitiä tai -turskaa. Pakastealtaan taviksista valmistat helposti ja edullisesti hyvää arkiruokaa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Pakastekala jää usein tuoreen kalan varjoon, kun arjen ruokavalinnat päätetään pikaisesti kaupassa. Oikein valmistettuna ja muhevasti maustettuna pakastealtaan taviksista valmistuu maukasta ja nopeaa arkiruokaa.

Kalaa suositellaan syötäväksi pari kertaa viikossa. Poimi ostoskoriisi välillä pakasteseitiä tai -turskaa. Pakastealtaan taviksista valmistat helposti ja edullisesti hyvää arkiruokaa.

Pakastekala on harmillisesti mauttoman kalan maineessa, sillä todellisuudessa se on mitä parhainta arkiruokaa. Oikein tehtynä ja maustettuna siitä voi loihtia helposti ja nopeasti monenlaisia herkkuja.

Sulata pakastekala huolella

Pakastekalan valmistuksessa huolellinen sulatus ja nopea kypsennys ovat valttia. Siten kalan rakenne säilyy hyvänä, eikä siitä tule ikävän kumista ja narskuvaa. Ota kala sulamaan aamulla jääkaappiin, niin fileet ovat pannuvalmiita, kun on aika tehdä päivällinen. Keittoon pakastekalakuutiot voi tarvittaessa lisätä vaikka jäisinä.

Pakastekala sopii keittoon ja kastikkeisiin

Pakastekalaa voi käyttää keitoissa ja kastikkeissa, valmistaa uunissa vuoassa tai paneroida ja paistaa pannulla vaikkapa kalapuikoiksi. Reilut mausteet, muheva kastike tai herkullinen dippi takaavat onnistuneen lopputuloksen.

Kalakeitto on helppo ja nopea tehdä pakastekalasta. Jos haluat keitosta täyteläisen lisää liemeen kermaa tai sulatejuustoa. Juustoinen pakastekalakeitto on taatusti koko perheen mieleen, koska sen maku on pehmeän täyteläinen ja pakastekala ruodoton. Curry antaa kalakeitolle mukavasti makua ja väriä, sulatejuusto samettisen pehmeän koostumuksen.

Lohiseljanka syntyy paitsi tuoreesta lohesta, myös kätevästi valmiiksi kuutioidusta pakastelohesta. Tämä tomaattinen lohikeitto nautitaan smetananokareen kanssa.

Pakastetusta turskafileestä syntyy maukas kastike. Vähärasvainen turska pysyy mehevänä, kun nostat sen kastikkeen joukkoon kypsymään raakana. Samalla kala tuo merellistä makua tomaattisen raikkaaseen kastikkeeseen.

Kuskus-kuorrutetut kalapuikot

Kalapuikot ovat lasten lemppareita, ja parhaalta ne maistuvat itse tehtyinä. Kuskus-kuorrutetuissa kalapuikoissa seitifileet käännellään jauhoissa, kananmunassa sekä keitetyissä kuskusissa. Tämän jälkeen puikot paistetaan pannulla ja tarjoillaan kapris-jogurttikastikkeen kanssa.

kuskuskuorrutetut kalapuikot
Itse tehdyt kalapuikot voittavat kaupan valmiit mennen tullen.

Laita pakastekala vuokaan ja uuniin

Currylla ja kurkumalla maustettu itämainen kalavuoka valmistuu vuokaan ja uuniin -taktiikalla. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja tarjoa kalavuoka keitetyn riisin ja raikkaan kaalisalaatin kanssa.

Tomaateista ja yrteistä makua saava Välimeren uunikala syntyy yhtä hyvin tuoreesta turskafileestä kuin pakasteturskasta.

Mausteinen uunikala tehdään pakasteseistä. Tämän uunikalan syvä maku tulee yrteistä, tomaatista ja currysta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Onko paistamasi kala aina kuivaa ja mautonta? Kokki Kape Aihinen paljastaa parhaat niksit kalan paistamiseen: ”Vaahtovoipaistaminen on seksikkäintä koko ruokamaailmassa!”

Artikkeli on muokattu 22.8.2023 klo 15:10

X