Reseptit

Palapaisti

Perinteinen palapaisti on helppo tehdä. Lihasta tulee mureaa, kun annat sen lämmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen pikaista ruskistamista. Täyteläisen maun salaisuus on pitkässä hauduttamisessa. Muista seurailla ruokaa kypsennyksen aikana – jos nestettä haihtuu liikaa, lisää joukkoon vettä.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Palapaisti

  • 600 g naudan kulma- tai ulkopaistia
  • 2 porkkanaa
  • 2 keltasipulia
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 5 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl murskattua maustepippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl ruokakermaa

Valmistusohje

Palapaisti tehdään helposti näin:

1. Ota paisti huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta. Leikkaa liha kuutioiksi.

2. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori sipulit, halkaise ja viipaloi.

3. Ruskista lihapalat öljyssä padassa tai kasarissa. Lisää porkkanat, sipulit ja tomaattipyree. Paista muutama minuutti. Lisää vesi, lihaliemikuutio, siirappi, laakerinlehdet, maustepippurit ja suola. Hauduta liedellä kannen alla hiljalleen poristen tai 175-asteisessa uunissa 1 1/2 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.

4. Lisää loppuvaiheessa haudutusta kerma. Tarjoile palapaisti keitinperunoiden tai perunamuusin ja etikkakurkkujen kanssa.

Katso myös: Murea lihapata ja paahdettuja perunoita

Katso myös Kotiliesi.fi: Joenpolven rouvan säästöpata

X