Persilja on monipuolinen ja terveellinen yrtti
Persilja on monipuolinen yrtti jolla on paljon terveysvaikutuksia. Katso vinkit persiljan kasvatukseen, säilöntään ja käyttöön ruoanlaitossa.
Persilja on monipuolinen yrtti jolla on paljon terveysvaikutuksia. Katso vinkit persiljan kasvatukseen, säilöntään ja käyttöön ruoanlaitossa.
Persilja on paljon muutakin kuin koristetupsu keiton päällä. Maukas, kaunis ja terveellinenkin yrtti on usean maustesekoituksen olennainen osa. Persiljasta käytetään kolmea lajiketta: gourmet-kokkien suosimaa silopersiljaa, tuttua kähäräpersiljaa sekä juuripersiljaa.
Persilja on terveellinen yrtti
Persiljaa on käytetty perinteisesti erilaisten liharuokien ja keittojen maustamiseen. Monipuolisuutensa ja terveellisten ominaisuuksiensa vuoksi yritti toimii loistavasti myös smoothieissa. Kokeile persiljaa myös piirakoiden maustamiseen.
Maustamisen lisäksi persiljaa on käytetty lääkeyrttinä. Se sisältääkin monia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Persiljan tuoreiden lehtien pureskelun kerrotaan vähentävän valkosipulin hajua ja raikastavan hengitystä.
Persiljasta on kehitetty oma mausteseoksensa. Persillade on hienoksi hakatun valkosipulin ja persiljan sekoitus, jota voi ripotella kaikenlaisiin ruokiin, etenkin pihvien ja perunoiden päälle juuri ennen tarjoilua. Mausteseosta voi valmistaa itse tai ostaa valmiina.
Gremolatassa on persiljan ja valkosipulin lisäksi sitruunaa, ja sitä voi käyttää kuten persilladea. Persiljan oksa kuuluu ranskalaiseen bouquet garni -maustekimppuun ja silputtuna fines herbes -seokseen.
-
Bataatti-juuripersiljakeitto
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Valkosipuli-persiljavoilla gratinoidut simpukat
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Valkosipuli-persiljabruschettat
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Kuhaa & vesikrassikastiketta
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Yrttivoilla maustettu karitsanpaisti
- vähintään vuorokausi
- 15
- Keskitaso
-
Bulgursalaatti
- 30-60 min
- Helppo
Persilja jakautuu kolmeen eri lajikkeeseen
Persiljasta on olemassa kolme eri lajiketta: kähäräpersilja, silopersilja ja juuripersilja.
- Kähäräpersilja (Petroselinum crispum var. crispum) on persiljalajikkeista meillä Suomessa tunnetuin ja myydyin. Kähäräpersilja on suosittu ruokien koristelussa kestävyytensä ja kauniin kirkkaanvihreän värinsä ansiosta. Kähäräpersiljan maku on raikas ja makeahko, lehtipersiljaa miedompi.
- Silopersilja (Petroselinum crispum var. neapolitanum) on sen sijaan varsin suosittu lajike Välimeren maissa ja Keski-Euroopassa. Silopersilja on maultaan käräpersiljaa miedompaa ja toimiikin monipuolisena mausteena melkein ruokaan kuin ruokaan.
- Juuripersilja (Petroselinum crispum var. radicosum) on lajikkeista harvinaisin. Juuripersiljan erikoisuus on porkkananmuotoinen valkoinen juuri, jossa on voimakas persiljan maku. Sitä voi käyttää kuten muitakin juureksia.
Testaa juuripersiljaa herkullisessa persiljanjuurikeitossa.
Persiljan kasvatus ja säilöntä
Kaksivuotisen persiljan kotikasvattajalta kysytään kärsivällisyyttä, sillä siemenet itävät hyvin hitaasti. Sen kasvattaminen kotipuutarhassa silti kannattaa, koska sen tuoksu häätää tuhohyönteisiä, eivätkä sitä vaivaa taudit.
Persiljan maku ja aromit säilyvät hyvin pakastettuna, mutta sitä voi myös säilöä kuivaamalla. Paras tapa säilöä persilja on kuitenkin pakastaminen. Kokeile myös valmistaa persiljasta herkullista öljyä, joka toimii maukkaana ja terveellisenä salaatinkastikkeena.
Kotiliesi.fi: Mitä eroa on kähärä- ja lehtipersiljalla? Näin valitset sopivimman yrtin eri ruokiin
Artikkelia muokattu 9.2.2023 klo 13. Lisätty tietoa persiljasta.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous