Reseptit

Perunamuusi

Muusi on parasta perunaruokaa. Sen tekeminen on helppoa ja kohtuullisen nopeaa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Joitain ruokia, kuten paistettuja silakoita, ei vain voi kuvitella ilman pottumuusia.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Perunamuusi

  • 1 kg perunoita
  • 1 tl suolaa/vesilitra
  • 2–2½ dl kuumaa maitoa
  • 1–2 rkl voita tai margariinia
  • ½–1 tl suolaa
  • 1/6 tl (pippuria tai muskottia)

Valmistusohje

Perunamuusi valmistuu helposti näin:

1. Pese, kuori ja paloittele perunat tasakokoisiksi paloiksi. Pane perunat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola.

2. Keitä perunat kypsiksi kannen alla. Kaada vesi pois ja höyrytä perunat kuiviksi kuumalla levyllä.

3. Soseuta perunat perunasurvimella tai -pusertimella. Tai vatkaa perunat sähkövatkaimella muusiksi.

4. Kuumenna maito ja rasva keskenään. Lisää seos vähitellen puuharukalla sekoittaen. Mausta perunamuusi suolalla ja pippurilla tai muskotilla.

Vinkit:
Tee vaihteeksi vihreää perunamuusia, ja lisää valmiiseen muusiin hienonnettua pakastepinaattia, tilliä, persiljaa, silputtua basilikaa tai muita tuoreyrttejä. Juures-perunamuusi puolestaan syntyy, kun korvaat noin puolet perunoista porkkanalla, lantulla tai bataatilla.

Jos perunamuusia jää yli, valmista siitä herkulliset perunapihvit.

perunamuusi
Pottumuusi tuo perunan ystävälle veden kielelle. © Jukka Pakarinen

Lue myös Kotiliesi.fi: Perunasoselaatikko on pehmeää lohturuokaa – kätke muusin alle kalaa, lihaa tai linssejä

X