Reseptit

Sämpyläkuusi

Sämpyläkuusi sopii joululahjatalkoiden tai glögikutsujen suolaiseksi palaksi. Yrteiltä ja valkosipulilta tuoksuvien sämpylöiden sisällä on juustosydän. Sämpylät ovat parhaimmillaan lämpiminä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Sämpyläkuusi

  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 3 dl maitoa
  • 100 g voita

Täyte

  • 150 g cheddaria (pitkään kypsytettyä)

Valmiiden sämpylöiden voiteluun

  • 100 g voita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl hienonnettua persiljaa
  • 1 rkl hienonnettua rosmariinia

Valmistusohje

Sämpyläkuusi leivotaan helposti näin:

1. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää hieman kädenlämpöä kuumempi maito. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia, lisää voisula ja vaivaa edelleen noin 5 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

2. Leikkaa juusto sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Kumoa taikina leivinalustalle ja vaivaa tasaiseksi. Pyöritä taikina kahdeksi tangoksi ja jaa molemmat 12 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi. Laita jokaisen sämpylän sisään juustopala ja nipistele taikina tiiviisti kiinni. Laita sämpylät vieri viereen kuusen muotoon leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Kohota 10 minuuttia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

3. Sulata voi, murskaa sekaan valkosipuli. Hienonna persilja ja rosmariini, lisää voisulaan. Sivele sämpyläkuusi kuumana voilla ja tarjoa heti.

Katso myös: Joulusämpylät

Katso myös Kotiliesi.fi: Pähkinäiset juureen leivotut joulusämpylät

X