Reseptit

Sämpylät

Omatekoisia sämpylöitä on vaikea päihittää. Jos siis taikina jää yli, voit myös pakastaa sitä seuraavaa kertaa varten.

Teksti:
Katri Schröder

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

14

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa
  • 2 dl grahamjauhoja

Lisäksi

  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 4 rkl rusinoita
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl vehnäjauhoja

Pinnalle

  • kaurahiutaleita

Valmistusohje

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, siirappi tai hunaja ja grahamjauhot. Anna taikinajuuren seistä peitettynä 15 minuuttia, kunnes juuri kuplii.

2. Hienonna saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi ja lisää ne seokseen kaurahiutaleiden, rusinoiden, öljyn ja vehnäjauhojen kanssa. Alusta taikinaksi. Peitä kulho ja anna kohota lämpimässä tunnin ajan.

3. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä noin 30 cm:n pituinen tanko. Jaa se 14–16 palaan ja pyörittele paloista sämpylöitä. Nosta sämpylät pellille tai annosvuokiin, ja leikkaa keskelle ristiviilto. Anna kohota lämpimässä peitettynä. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

4. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vinkki: Leivo kerralla enemmän ja pakasta ylimääräiset sämpylät myöhempää käyttöä varten. Voit myös pakastaa leivotut, kohottamattomat sämpylät tarjottimella ja pakata ne jäätyneinä pakastepusseihin. Kun haluat nauttia tuoreesta leivästä, nosta sämpylät pellille, kohota ja paista.

X