Ruokajutut

Uunikala ihastuttaa maukkaudellaan ja helppoudellaan – näin valmistat eri kalalajit uunissa

Uunikala on loistava arki- ja viikonloppuruoka. Sen maku on herkullinen ja valmistus helppoa. Tutun lohen sijaan uunissa voi kypsentää myös ahventa, siikaa, kuhaa tai vaikka silakoita.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Uunikalan valmistus on helppoa ja maku hurmaa.

Uunikala on loistava arki- ja viikonloppuruoka. Sen maku on herkullinen ja valmistus helppoa. Tutun lohen sijaan uunissa voi kypsentää myös ahventa, siikaa, kuhaa tai vaikka silakoita.

Uunikala on helppo tehdä fileestä tai kokonaisesta kalasta. Kokonaisena uunissa kypsennetty kala on myös näyttävä tarjottava, jolla tekee taatusti vaikutuksen pöydän ääreen asettuviin. Lisäksi kala kypsyy uunissa vaivattomasti ilman käryä. Samalla uunin lämmityksellä voi kypsentää myös lisukkeet, kuten perunat tai juurekset. 

Onnistuminen on taattu, kunhan käytät tuoretta kalaa ja varot kypsentämästä kalaa ylikypsäksi. Käytännössä uuniin sopii mikä tahansa kalalaji: lohi, siika, kuha, ahven, silakka, muikut tai vaikka turska. 

Uunikala: Maustaminen

Uunikalan mausteet kannattaa valita paitsi oman maun, myös kalalajin mukaan. Välttämättä kala ei edes kaipaa runsaita mausteita, jotta sen hieno maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. 

Esimerkiksi vaaleiden ja hentoaromisten kalojen mausteeksi riittää yksinkertaisimmillaan suola sekä esimerkiksi sitruuna tai limetti. Myös yrttejä, kuten rosmariinia tai timjamia, kannattaa kokeilla mausteeksi. Rasvaisemmat kalalajit, kuten erilaiset lohikalat, kestävät ronskimpaakin maustamista. 

Jos kypsennät kokonaisen kalan uunissa, lisää mausteita erityisesti vatsaonteloon. Halutessasi voit tehdä myös kalan pintaa muutamia viiltoja terävällä veitsellä ja hieraista pintaan hieman suolaa sekä sujauttaa viiltoihin sitrunaviipaleita tai yrtinoksia. 

Uunilohi on monen suosikki

Uunilohi on suomalaisten suosikkiruokia, joka maistuu koko perheelle. Rasvaisena kalana se säilyy mehevämpänä kuin vähärasvaisemmat vaaleat kalat, vaikka ylikypsänä lohikin on kuivaa ja tympeän makuista. 

Uunilohi on valmista, kun se ei ole enää läpikuultavaa ja kirkasta, mutta kuitenkin hieman punertavaa sisältä. Jos käytät lämpömittaria, kypsennä kalaa, kunnes mittari näyttää 45–48 astetta.

Mausteita vaihtamalla uunilohesta saa aina uuden makuisen. Lisää mausteeksi vaihteeksi aasialaista makeansuolaista hoisin– tai teriyakikastiketta, uhkean umamista misoa tai chilin terävöittämää harissaa.

Myös uunissa paahtunut fenkoli sopii loistavasti yhteen uunilohen kanssa, sillä fenkolissa on samoja aromeja kuin tillissä, joka on monelle tutumpi kalan mauste.

Uunikala on herkkua myös silloin, kun pintaan sipaisee ensin täpäkkää dijoninsinappia ja ripottelee sitten pintaan sitruunasta, yrteistä, pankojauhoista ja pinjansiemenistä valmistetun kuorrutteen. Rapea ja runsas pinta tekee ihmeitä uunilohelle.

Uunikala muista kalalajieista

Lohen sijaan kannattaa rohkeasti tarttua muihinkin kalalajeihin. Valmista uunikala vaihteeksi vaikka muikuista, kuhasta tai turskasta. Muikku-perunapelti kypsyy uunissa käryttömästi ihanan rapeaksi. Herkullista jujua kalat saavat pinnalle ripotelluista hapankorppumuruista. Reippaasti piparjuurella maustettu kastike on kuin piste iin päällä.

Milloin viimeksi söit silakoita? Tässä ohjeessa rullalle kietaistut silakkafileet peitetään kermaisella mascarponekastikkeella, jonka makua terävöittävät dijoninsinappi ja sitruuna. Sitruunaiset uunisilakat maistuvat uunilämpimänä, mutta myös kylmänä ruisleivän päältä.

Chorizo-kala-kasvispelti on yhdellä pellillä kypsyvä ateria ja ihanan simppeli tapa valmistaa arkiruokaa. Sopivasti tulinen chorizo antaa makua ja rasvaisuutta vaalealle kalalle, kuten turskalle, hauelle tai kampelalle. Kalan kaveriksi pellille sopivat nopeasti kypsyvät kasvikset, kuten broccoliinit, paprikat ja punasipulit.

Turskan kaveriksi voi kokeilla myös makumaailmaltaan Lähi-idän suuntaan nojaavia mausteita: za’ataria, oliiveja, tomaatteja sekä kapriksia ja sitruunaa. Värikäs uunikala tarjotaan tabbouleh’n ja hummuksen kanssa.

Uunisiika thaimaalaisittain tuo arkiruokapöytään ihan uudenlaisia makuelämyksiä. Älä nuukaile mausteiden kanssa, vaan käytä kalan viimeistelyyn reilusti yrttejä, sipulia ja chiliä.

Kokonaisena kypsennetty uunikala

Fileen sijaan uunissa voi kypsentää myös kokonaisen kalan. Uunissa kokonaisena kypsennetty kala on näyttävän näköinen, mutta yllättävän helppo tehdä. Parasta on, että kokonaisena kypsennetty kala on usein fileetä mehevämpää, sillä sitä on vaikeampi paistaa täysin ylikypsäksi. 

Kalan kypsennysaika riippuu kalalajista sekä tietysti sen koosta. Uunissa kokonaisena kypsennetty siika kypsyy 200 asteessa koosta riippuen puolessa tunnissa. Kypsän kalan tunnistat siitä, että evä irtoaa helposti nyppäämällä.

Kokonaisena kypsennettäväksi sopii esimerkiksi siika, ahven, kuha tai hauki. Varaa kokonaisena kypsennettävää kalaa 300–400 grammaa syöjää kohden. Valitse laadukas ja tuore kala. Huuhtele se juoksevan veden alla, viillä pintaan terävällä veitsellä muutama viilto ja hiero mausteet kalan sisään ja pinnalle. Muutama voinokare vatsaonteloon sujautettuna pitää kalan taatusti mehevänä.

Kokeile mausteita rohkeasti ja parita siian kanssa esimerkiksi aasialaisia mausteita tai tarjoa se simppelisti tillivoin ja parmesaaniperunoiden kanssa. 

Marokkolainen makumaailma istuu sekin kokonaisena kypsennetyn kalan, kuten ahvenen, siian, hauen tai kuhan seuraan. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Uunilohi on suomalaisten suosikkiruoka – onko lempparisi perinteinen kermainen vai raikas appelsiininen?

X