Blogit 11.9.2016

Härkis-makaronilaatikko

Teksti: Dick Lindertz

Ensin testasin Nyhtökauran sitten Mifun ja nyt on vuorossa Härkis. Härkis on valmistettu härkäpavuista ja on samoin kuin Nyhtökaura valmistuote jota ei kypsytetä. Härkis on selkeästi jauhelihakorvike ja on valmiiksi maustettu niin että maistuu heti askista otettuna paistetulle jauhelihalle. Koostumus on aika pehmeä joten muistuttaa pitkään haudutettua hieman ylikypsää jauhelihaa. Härkistä myydään 250g askeissa mutta koska se on kypsää niin määrä vastaa noin 350g paistettua jauhelihaa josta on haihtunut nesteet.

Valmistin Härkistä monella tavalla mutta suosikiksi nousi meidän vakio makaronilaatikko ohje mukautettuna niin että jauhelihan tilalla on Härkistä.

Härkis makaronilaatikko

Ohje

  • 300g makaroneja (kuivana)
  • 1 sipuli
  • 250g Härkis härkäpapuvalmistetta (1 aski)
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl maitoa
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl maustepippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl worcesterkastiketta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio
  • Rypsiöljyä

Keitä makaronit kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kuutioi sipulit ja paista niitä pannulla rypsiöljyssä kunnes ne ovat läpikuultavia, lisää Härkis, mustapippuri, maustepippuri, paprikajauhe, worcesterkastike ja soijakastike. Paista kunnes Härkis on hajonnut jauhelihamaiseksi.

Valmista munamaito vatkaamalla kanamunat maitoon, lisää suola. Yhdistä sipuli-Härkis seos ja makaronit ja kaada ne isoon kannelliseen uunivuokaan, kaada päälle munamaito (maidon pitää peittää Härkis-makaroni seos kokonaan). Laita kannella peitettynä 175 asteiseen uuniin 30 minuutiksi, ota kansi pois ja nosta lämpötila 200 asteeseen ja anna kypsyä vielä n. 15 min tai kunnes pinnassa on väriä.

Käyttämällä kannelista vuokaa vältyt siitä että makaronilaatikon pinta tulee kivikovaksi, mutta jos pidät kovasta pinnasta kypsennä alusta asti ilman kanttaa (n.40 min, 175 astetta).

Dick Lindertz