Blogit

Iso lihapiirakka

5.9.2014 Teksti: Dick Lindertz

Tämä lihapiirakka (ns. peltilihis) ohje on ollut minulla verkossa jo 24 vuotta, alunperin se ilmestyi Dickin Ruokasivuilla 1994. Olen sitä vuosien saatossa pikkaisen muuttanut ja viimeisin muunos oli kevyempi versio. Mutta tämä on se alkuperäinen ohje joka on ilokseni niin monelle mieluinen.

iso-lihapiirakka

Piirakat ovat olennainen osa karjalaista ja venäläistä ruokakulttuuria. Tämä ohje perustuukin ex-vaimoni tekemään lihapiirakkaan ja hänellä on sukujuuria Koivistosta.

Ohje

  • Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa (löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta)
  • 400g jauhelihaa
  • 150g sipulia
  • 3 kananmunaa (2 munamaitoon ja 1 voiteluun)
  • 200g juustoraastetta
  • 2 dl maitoa
  • 6 dl pitkää riisiä (raakana 2dl)
  • 2 tl Mustapippuria
  • ½ tl Maustepippuria
  • 1 tl suolaa
  • Lihaliemikuutio

Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi. Paista pilkottu sipuli ja jauheliha pannulla n.10min, lisää mausteet, suola ja kypsä riisi ja jatka paistamista pari minuuttia.

Lämmitä uuni 225c asteeseen

Tee munamaito: vatkaa kaksi kananmunaa ja maito

Kaaviloi lehtitaikinalevy sopivan kokoiseksi ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Levitä puolet juustoraasteesta levyn päälle, lisää lihariisiseos (jätä pikaisen reunoja auki) kaada nauhana munamaito seoksen joukkoon ja reunoille, lisää loput juustoraastetta seoksen päälle. Laita toinen lehtitaikinalevy kaiken yli ja kiinnitä nipistämällä reunoista alempaan levyyn, voitele kananmunalla. Pistele haarukalla pintaan vähän reikiä niin piirakka ei turpoa uunissa.

Kypsennä uunissa kunnes pinta kullankeltainen (noin 15 -25 min, riippuu uunista).

Lue myös

Suosittelemme