Blogit

Chili con Lihamureke

7.3.2014 Teksti: Dick Lindertz

Lihamureke on hyvää perusruokaa joka maistuu monelle. Lihamureke on turhaan aliarvostettu, sillä kyseessä on ruoka, jota on tosi kiva tuunata. Murekkeen sisään voin laittaa esimerkiksi 80-luvun tyyliin keitetyn kananmunan tai lenkkimakkaraa, nakkeja, kinkkua, parsaa, perunaa, sipulia… vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa tein ”Chili con carne” henkisen lihamurekkeen.

chili con lihamureke

Ohje
  • 700g hyvää jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 rkl worcestershire kastiketta
  • 2 tl mustapippuria
  • 1 rkl chilipulveria
  • 1 rkl savustettua paprikajauhetta
  • 1 rkl punaviinietikka
  • 2 tl suolaa

Täyte:

  • 200g papuja (tällä kertaa käytin mustia papuja)
  • 1 pieni sipuli pilkottuna
  • 3 tl valkosipulimurskaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl tomaatinpyreetä
  • oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita jauheliha, kananmunat ja korppujauho tasaiseksi massaksi. Lisää worcestershire kastike, mustapippuri, chilipulveri, savustettu paprikajauhe, punaviinietikka ja suola. Laita oliiviöljyä paistinpannuun, lisää sipuli ja valkosipuli, paista kunnes sipuli on läpikuultavaa, lisää pavut (jos säilyke valuta ensin neste pois), tomaattipyree ja suola. Paista seosta hetki kunnes se on kasassa.

Laita noin puolet mureketaikinasta pitkän mallisen vuoan pohjalle niin, että se nousee vähän reunoja kohti, lisää täyte. Laita loput mureketaikinasta vuokaan niin, että täyte jää keskelle. Sivele pintaa vedellä niin, että se menee kunnolla umpeen.

Paista mureketta 200 asteisessa uunissa 30min. Ota mureke uunista ja kun voit, poista se varovasti vuoasta, (jos mureke menee rikki voit korjata sitä kananmunalla). Poista murekkeen ympäriltä ylimääräinen hyytynyt lihasneste, laita mureke leivinpaperilla vuoratulle uunilevylle ja paista vielä uunissa 20-30 min niin, että pinta on kauniin ruskea. Anna murekkeen vielä levätä ja jäähtyä noin 30 min folioon käärittynä.

Dick Lindertz