Blogit 8.3.2015

Hampurilaissämpylät

Teksti: Dick Lindertz

Tein pari viikkoa sitten pullaa leipäkoneella, siinä syödessäni kuohkeita ja hyvin kohonneita pullia tuli mieleen ”olisipa hampurilaissämpylät näin kuohkeita” hmmm.. Jos tekisikin samalla ohjeella Briossi tyypissä hampurilaissämpylöitä.

Hampurialaissämpylä iso

Tuumasta toimeen ja hyvinhän ne onnistu. Tässä ohjeessa voit tehdä taikinan käsin tai leipäkoneella.

Ohje

  • 2 ½ dl lämmintä maitoa (n.40c)
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 pussi kuivahiivaa (11g)
  • 1 dl juoksevaa kasvisrasvaa (huonelämmintä)
  • 2 kananmunaa (1 taikinaan ja 1 voiteluun)
  • seesaminsiemeniä

Leipäkoneella: Kaada lämmin maito koneeseen, lisää suola, sokeri, 1 kananmuna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja kuivahiiva. Käynnistä koneen taikinaohjelma, kun kone on hetken sekoittanut taikinaa, lisää juokseva rasva ja loppu vehnäjauhoista. Anna koneen ajaa taikinaohjelma loppuun.

Käsin:Kaada lämmin maito kulhoon, lisää kuivahiiva ja sokeri, anna seistä 10min. Lisää suola, 1 kananmuna ja juokseva rasva, lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen kunnes taikina on tasainen, vaivaa kunnolla käsin tai monitoimikoneella kunnes taikina on kimmoisa ja irtoaa hyvin alustasta tai kulhon reunoista. Anna kohota lämpimässä paikassa 1 tunti.

Kaada valmis taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan ja pyöritä ne tangoksi. Paloittele tangot kummatkin 4-6 osaan, levitä käsiisi juoksevaa ravaa ja pyörittele palat sämpylöiksi, parhaiten ne tulevat sileäksi kun pyörität niitä kuperalla kädellä leivinpöytää vasten.

Nostata sämpylöitä lämpimässä paikassa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä vähintään tunti, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan kaksinkertaisia.

hampurilaissämpylät menossa uuniin

Voitele nostatetut ja sileäpintaiset sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnaalle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 10 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä kun pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä leivinliinalla peitettyinä.

Hampurilaissämpylät aukiHampurilaissämpylät pihvillä

Samalla ohjeella syntyy myös Hot-Dog sämpylät:

Hot-Dog sämpylä

Dick Lindertz

Kommentit (2)

Upeaa kuulla Johanna! sillä minä luulin samoin, ja olen kokeilut vaikka minkälaista ohjetta. Jäi kuitenkin takaraivoon, että pakko sen on onnistua… Ongelma on aina ollut se sama, tulee liian tiivitä ja ovat vanhan makuisia lähes heti. Nyt en kyllä helpolla enään osta valmiita. Seuraavaksi kokeilen käyttää durum vehnää 🙂

Olen aina luullut että itse ei voi tehdä hyviä hampurilaissämpylöitä, mutta tämä ohje osoitti minun olleen aivan väärässä! Tuli todella hyviä ja ilmavia leipiä, ja olen todella onnellinen että tuli tehtyä heti kaksinkertainen määrä.
Kiitokset ohjeesta! 🙂

Upeaa kuulla Johanna! sillä minä luulin samoin, ja olen kokeilut vaikka minkälaista ohjetta. Jäi kuitenkin takaraivoon, että pakko sen on onnistua… Ongelma on aina ollut se sama, tulee liian tiivitä ja ovat vanhan makuisia lähes heti. Nyt en kyllä helpolla enään osta valmiita. Seuraavaksi kokeilen käyttää durum vehnää 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *