Blogit

Helppo pulla leipäkoneella

26.1.2014 Teksti: Dick Lindertz

Välillä tekee kahvin kanssa mieli rehellistä ja hyvää pehmeätä valkoista pullaa. Etenkin pienessä perheessä tai yksinasujalla pullataikinan tekeminen hetken pullanhimon takia tuntuu isolta urakalta. Silloin tulee houkutus tehdä pulla mahdollisimman helposti ja sellainen määrä että niitä ei sitten ole pakastin täynnä.

Helppo pulla

Monella on kotona leipäkone, kellarissa, kaapissa tai osalla jopa käytössä. Itse käytän nykyjään leipäkonetta enemmänkin taikinakoneena, eli teen ja kohotutan sillä taikinan, josta sitten paistan leivän tai tässä tapauksessa pullan normaalisti uunissa. Kone vatkaa ja vaivaa väsymättä ja antaa taikinan kohota juuri oikeassa lämpötilassa, sen jälkeen voit keskittyä viimeistelyyn ja muotoiluun.

Ohje

  • 2 ½ dl lämmintä maitoa (n.40c)
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 8 -9 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 100g juoksevaa kasvisrasvaa (huonelämmintä)
  • 2 kananmunaa (1 taikinaan ja 1 voiteluun)
  • raesokeria

makua antamaan haluttaessa:

  • ½ rkl kardemummaa
  • ½ tl vaniljauutetta

Kaada maito koneeseen, lisää suola, sokeri, 1 kananmuna, (kardemumma ja vaniljauute). Lisää 4 dl vehnäjauhoista ja kuivahiiva. Käynnistä koneen taikinaohjelma, kun kone on hetken sekoittanut taikinaa, lisää juokseva rasva ja 4 dl vehnäjauhoja. Anna koneen ajaa taikinaohjelma loppuun.

Kaada valmis taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan ja pyöritä ne tangoksi. Paloittele tangot kummatkin 6-8 osaan, levitä käsiisi juoksevaa ravaa ja pyörittele palat pulliksi, parhaiten ne tulevat sileäksi kun pyörität niitä kuperalla kädellä leivinpöytää vasten (lisää pyörittäessä vehnäjauhoja jos taikina on liian tahmea).

Nostata pullia lämpimässä paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Laita tässä vaiheessa ne pullat jotka säästä myöhempään pakkaseen. Kun otat ne käyttöön sulata ne huonelämmössä ja jatka tästä kuten tuoreiden pullien kanssa.

Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Pullat ovat kypsiä kun pohja on kauniisti värittynyt ja pulla tuntuu kevyeltä. Jäähdytä pullat leivinliinalla peitettyinä.

Kommentit (6)

Varmasti hyvää Make!

Kiitos leipäkone tuossa odottaa. Sämpylöitä voin sillä teettää. Vohvelipannulla joskus laiskuuttani paistan seka”leipiä”..

Olen löytänyt uuden elämän leipäkoneeleni ”taikinakoneena” 🙂

Kiitos ohjeesta, tällä tulee hyvää pullaa helposti pienelle perheelle.

Ole hyvä, ja kiva kuulla 🙂
Herkullisia pullahetikiä!

Hyvää pullaa tuli reseptilläsi. Laitoin kyllä poikkeuksellisesti kaikki koneeseen ja paistoi sen loppuun asti… Nam!!

Varmasti hyvää Make!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *