Blogit 6.11.2013

Keltainen Piimäleipä

Teksti: Dick Lindertz

Rupesi tekemään mieli tuoretta ja tuoksuvaa lohtuleipää. Kaapissa oli jo jonkin aikaa poltellut pussi Luomu Sihti Vehnäjauhoja ja jotenkin oli iskostunut mieleen, että halusin vaaleata suolaista leipää, jossa on piimän makua eli vähän focaccia tyypisiä aromeja mutta pumpulin pehmeässä leivässä. Maustamisen päätin pitää yksinkertaisena, hunajaa ja kurkumaa. Pohjana käytin kesäkuussa tekemääni pumpulileipää.

Sain mitä halusin – tuoreen leivän tuoksun asuntoon ja pehmeän herkullista leipää 🙂

piimäleipä

Ohje
  • n. 5 ½ dl Sihti vehnäjauhoja (tai tavallisia)
  • 2 tl Kuivahiivaa
  • 2 dl Piimää
  • 2 rkl Hunajaa
  • 2 tl Suolaa
  • 1 tl Kurkumaa
  • 3 rkl Juoksevaa rasvaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon, lisää hiiva ja sokeri. Anna hiivan herätä n.5 min tai kunnes se käy näkyvästi. Lisää suola, rasva ja pikkuhiljaa n. 5 ½ dl vehnäjauhoja. Vaivaa kunnes tasaista ja anna kohota 2 tuntia. Kaada taikina voideltuun 1 ½ l vuokaan, anna kohota n. 45min lämpimässä paikassa, Paista 225-asteisessa uunissa kunnes pinnaltaan kauniin värinen (uunista riippuen 15-20 min), valelle valmis leipä jouksevalla rasvalla.

Vinkki: jos sinulla on leipäkone, voit valmistaa taikinan siinä, kevyt taikina ohjelmalla, mutta paista leipä erillisessä vuoassa tavallisessa uunissa

Dick Lindertz