Blogit 12.12.2014

Kotitekoinen seitan

Teksti: Dick Lindertz

Seitan on lihan korvike joka useimmiten maistuu myös lihansyöjille ja sitä kutsutaankin välillä ”vehnälihaksi”. Kyse on vehnägluteenimassasta joka koostumukseltaan muistuttaa lihaa. Seitan on lähes täysin mautonta, mutta imee itseensä makuja todella tehokkaasti.

Seitan

Seitanin voi valmistaa myös vehnägluteenijauhoista joita saa useasta luomu-, luontaistuote- ja terveyskaupoista. Edullisinta se on kuitenkin valmistaa itse vehnäjauhoista. Omasta mielestäni sen koostumus on silloin parasta. Seitanin valmistukseen menee noin 45 min ja siinä tarvitaan vähän voimaa ja kärsivällisyyttä.

Seitan kannattaa valmistaa edullisista valkoisista vehnäjauhoista, kokojyvä- tai grahamjauhojen käyttö on turhaa, sillä jauhojen kuoriosat huuhtoutuu viemäriin. Lisäksi niistä voi jäädä massaan ”leipämäinen” maku. Monessa ohjeessa taikina maustetaan jo heti alussa. Tämäkin on turhaa, sillä mausteet huuhtoutuvat prosessissa pois.

Ohje

Taikina

  • 1 kg vehnäjauhoja
  • 7 dl vettä

Keitinliemi

  • 1 l vettä
  • 1 sipuli
  • 2 liemikuutiota
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • ½ dl soijakastiketta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Sekoita vesi ja vehnäjauho kulhossa niin että siitä tulee pullataikinan kaltainen pallo. Mikäli taikina tarttuu liikaa käsin voit lisätä vielä hiukan vehnäjauhoja kunnes saat muodostettua taikinasta pallon.

Seitan taikina alussa

Laske kulhoon kylmää vettä, puristele varovasti palloa niin että vesi muutu maidonvalkeaksi, kaada vesi pois. Laske kulhoon kuumaa vettä, puristele varovasti palloa niin että vesi muutuu maidonvalkeaksi, kaada vesi pois.Toista tämä prosessi vuoroin kylmällä ja vuoroin kuumalla vedellä kunnes vesi ei enää muutu valkoiseksi vaan rupeaa olemaan harmaata. Tähän menee yleensä 20-30 min, taikinapallo muuttuu prosessin aikana paljon pienemmäksi (noin 40% alkuperäisestä) ja sitä voi puristaa kovempaa ja vaivata loppua kohden. Mitä pitempään jatkat prosessia sitä sitkeämmäksi massa muuttuu, parasta Seitan on kun vesi on pastaveden kaltaista, ajan myötä oppii löytämään oikean koostumuksen.

Seitan taikina valmis

Voit leikata massata suikaleita, pihvejä, kuutioita tai jättää se limpun muotoiseksi.

Seitan suikaleet

Maustaminen

Paloittele sipuli, mittaa kattilaan 1 l vettä ja lisää siihen sipuli, liemikuutiot, ruokaöljy, soijakastike, savupaprikajauhe, sokeri ja suola. Laita Seitan kiehuvaan veteen ja anna kiehua 30-50min riippuen siitä kuinka isoissa paloissa se on. Jos teet paloja niin kierrä niitä ensin ruokaöljyssä ennen kuin laitat kiehumaan (muuten ne tarttuvat toisiinsa hanakasti). Seitan turpoaa keitettäessä niin että se saa lähes kokonaan takasin sen minkä se liottaessa menetti .

Voit varioida keitinliemen koostumusta omien makumieltymysten mukaan käyttämällä eri liemikuutioita (vihannes, kana, kala, liha..) ja mausteita.

Kun Seitan on valmis voit säilyttää sitä jääkaapissa noin viikon omassa keitinlimessään ja/tai marinoida sitä eri käyttötarkoituksia varten. Seitania käytetään ruuanlaitossa kuin nopeasti kypsyvää lihaa tai kanaa, suosittua on myös käyttää sitä Kebabin korvikkeena, silloin se keitetään kokonaisena ja marinoidaan/paistetaan ohuina lastuina. Seitanin maku on parhaimmilla kun sen pinta on suolaisen mausteinen ja hyvin paistunut.

Lisäys 10.2.2017

Seitan sisältää 22g proteiinia ja 3.9g hiilihydraatteja 100g  (vehnäjauhoista käytetään vain gluteeni)

Tässä tarjouiluehdotuksina: Paistetut kananmakuiset Seitan palat ja Seitan stroganoff.

paistettu kananmakuinen SeitanSeitan stroganoff

Dick Lindertz