Blogit 17.4.2015

Kuitupitoinen pataleipä

Teksti: Dick Lindertz

Vaivaamattoman ja helpon pataleivän voi tehdä myös vähän terveellisempänä lisäämällä siihen kauraleseitä ja graham kokojyväjauhoja, jotka antavat myös leivälle mukavasti lisää makua.

kuitupitoinen vaivaamaton pataleipä

Ohje

Kyseessä on variaatio vaivaton vehnäleipä padassa ohjeesta.

  • 4 dl maitoa
  • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
  • 2 dl graham jauhoja
  • 3 dl kauraleseitä
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl juoksevaa rasvaa
  • 3 tl suolaa

Sekoita hiiva ja sokeri lämpimään (noin 40 asteiseen) maitoon, anna hiivan herätä 10 min. Lisää suola, graham jauhot ja kauraleseet, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rasva ja vähitellen n. 4 dl vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 50-60 min (kohoaa voimakkaasti)

Laita pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina (taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä) taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 25 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

Dick Lindertz

Kommentit (2)

Kiva kuulla, aina ei voi odottaa 10 tuntia 🙂

Kiitos ohjeesta. Olen yhdenkerran aikaisemmin leiponut ohjeesi mukaan pataleivän , se oli maukas. Hukkasin ohjeen , olen etsinyt ohjettasi ,nyt löysin vihdoinkin, tämä on vähän erillainen kuin oli se ensimmäinen. Näissä ohjeissa saa lämpimän leivän pian eikä tarvitse odottaa 10 tuntia.
Kiitos ohjeesta.

Kiva kuulla, aina ei voi odottaa 10 tuntia 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *