Blogit 22.11.2014

Lasagne

Teksti: Dick Lindertz

Lasagnepäivää odotetaan kärsimättömästi sekä kotona että työpaikoilla, ja silloin kun tätä herkkua saa, niin sitä tulee aina syötyä liikaa. Onneksi lasagnen tekeminen vaati aikaa ja kärsivällisyyttä, joten tätä herkkua ei tule valmistettua ihan joka viikko.

Lasagne

Ohje

Jauhelihakastike

  • 400g jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 400g hyvää tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • 3 tl valkosipulimurskaa
  • 2 rkl basilikaa
  • 2 rkl oreganoa
  • 1 tl mustapippuria
  • 5 rkl tomaatinpyreetä
  • 2 rkl balsamico etikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 laakerinlehteä
  • oliiviöljyä

Pilko sipuli, laita pannuun oliiviöljyä ja lisää sipulit ja valkosipuli. Paista kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää jauheliha, jatka paistamista kunnes jauheliha ei ole enää punaista, älä ruskista! (jos ruskistat lihasta ei tule mureata vaan kovaa). Lisää oregano, basilika ja tomaattipyree, paista noin 1 min, näin yrtit irrottavat rasvansa ja maku voimistuu ja pyree ei jää kitkeräksi. Lisää tomaattimurska, vesi, sitruunamehu, balsamico, suola, sokeri, mustapippuri ja laakerinlehdet. Vähennä lämpöä ja anna hautua alhaisella lämmöllä 15 min. Poista laakerinlehdet ennen kuin kastike mene Lasagneen.

Valkokastike (Béchamel)

  • 60g voita tai margariinia
  • 1 dl Vehnäjauhoja
  • 8 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • (juustoraastetta)

Sulata voi tai margariini, lisää vehnäjauho ja sen jälkeen maito hiljalleen sekoittaen koko ajan, kastike on yleensä sopivan paksua kun sitä keittää jatkuvasti sekoittaen pari minuuttia (paksuuntuu lisää uunissa). Halutessasi voit lisätä valkokastikkeeseen myös juustoraastetta.

Lasagne 3:lla tasolla

  • 9-12 lasagnelevyä
  • Jauhelihakastiketta
  • Valkokastiketta
  • Jouksevaa rasvaa

Levitä juoksevalla rasvalla voideltuun suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle ohueesti jauhelihakastiketta (niin että lasagnelevyt eivät kosketa vuokaa). Aseta sen päälle 3-4 lasagnelevyä, peitä valkokastikkeella ja sitten jauhelihakastikkeella, laita päälle uusi kerros lasagnelevyjä, lisää vielä toinen kerros kastikkeita ja niiten päälle vielä lasagnelevyjä (jätä lasagnelevyt päällimmäiseksi), kaada päälle vielä valkokastiketta. Kypsennä 175 asteisessa uunissa 50 min.

Dick Lindertz