Blogit 18.4.2014

Mausteinen paahtopaisti

Teksti: Dick Lindertz

Paahtopaisti on herkullista ja terveellistä ja kuuluu meillä juhlapäivien ja etenkin pääsiäisen herkkuihin. Resepti on kehittynyt vuosien saatossa mutta jo useamman vuoden ajan tämä hiukan savuinen ja mausteinen ruiskuoressa haudutettu versio tästä herkusta on ollut suosituin.

pääsiäisen paahtopaisti

Ohje
  • n. 1 kg naudan tai lampaan paahtopaistia
  • karkeita ruisjauhoja
  • oliiviöljyä

Marinaadi/kastike

  • 3-4 dl punaviiniä
  • 1 rkl savuaromi nestettä
  • 3 tl suolaa
  • 3 tl mustapippuria
  • 3 tl sokeria (mieluiten ruskeaa)
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl Worscester kastiketta
  • 1 rkl Rosmariinia
  • (vettä)

Sekoita marinadi ainekset keskenään ja laita ne paistoastiaan, kierrä paistinpalaa huolellisesti marinadissa ja anna sen seistä siinä 2 tuntia, käy välillä lusikoimassa lientä paistin päälle.

Laita reilusti karkeita ruisjauhoja isolle lautasella ja kierrä marinadiliemestä märkää paistia jauhoissa kunnes pinta on jauhojen peitossa. Kuumenna pannussa reilusti oliiviöljyä, paista paistia kunnes pinta on hiukan kovettunut ja siinä on tumma väri (n.2 min per puoli). Laita paisti paistoastiaan jossa pohjalla yhä marinadi, ja lisää siihen oliiviöljy jossa paistoit paistin, laita 125 asteiseen uuniin ja anna olla uunissa kunnes paistomittari näyttää n.60 astetta (lisää vettä pannuun jos kuivuu)

Tee kasarissa keittämällä paisto/ marinadilimestä kastike siivilöimälle se ja lisäämällä siihen punaviiniä kunnes se on sopivan paksua.

Dick Lindertz