Blogit 16.8.2013

Paistettu riisi / Chicken Biryani

Teksti: Dick Lindertz

Nasi goreng, Biryani, Jambalaya, Riisipilahvi, Risotto, Paella, Arròs negre… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kyseessä on joidenkin lähteiden mukaan maailman yleisin ruokalaji, sillä monessa kulttuurissa keitetään riisiä kerran viikossa ja muina päivinä se paistetaan eri muodoissa erillaisten lisäkkeiden kanssa.

chicken biryani

Teen usein myös itse niin että keitän riisiä kerralla pariin ateriaan. Usein se toinen ateria on nimenomaan ”pyttipannu” tyyppinen paistettu riisi johon laitan mitä jääkaapista löytyy ja ainekset kaikessa yksinkertaisuudessaan vain paistetaan kuumassa pannussa tai wokissa.

Moni paistetun riisin variaatio kuten Risotto, Paella, Biryani ja Jambalya valmistetaan kuitenkin pitemmän kaavan mukaan. Tässä esimerkkinä yksi suosikeistani:

Chicken Biryani

Ohje

Chicken Biryani on aika monen mielestä maailman paras riisiruoka ja eteläaasialaisen keittiön peruspilareita. Ohjeita löytyy monenlaisia (ja tämä on yksi yhdistelmä niistä), mutta niissä on pari yhteistä asiaa, basmatiriisi ja voimakkaasti tuoksuvat mausteet. Biryanit tuovat kotiisi todella herkullisen aasialaisen ruuan tuoksun.

  • 450g kanaa tai broileria (fileetä, rintapaloja tms.)
  • 2 isoa sipulia karkeasti pilkottuna
  • 200g tomaattimurskaa
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 2 tl sitruunan mehua
  • ruokaöljyä

Marinadi

  • 1 ½ dl maustamatonta jogurttia
  • 1 tl inkivääritahnaa
  • ½ tl cayennepippuria
  • ½ tl korianteria
  • ½ tl kuminaa
  • ¼ tl kanelia
  • ¼ tl neilikkaa
  • ¼ tl fenkolia
  • ¼ tl kardemummaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 tl kurkumaa
  • 2 tl suolaa

Riisi

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl garam masala mausteseosta
  • 3 dl basmatiriisiä
  • 6 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • ripaus sahramia

Sekoita mausteet jogurttiin ja marinoi kanaa seoksessa noin 30 minuuttia. Liota riisiä vedessä 30 min., kaada vesi pois. Paista sipulit öljyssä ja lisää kanaseos, tomaatti, sitruuna ja valkosipuli.

Laita öljyä, sahram ja garam masala kattilaan ja paista riisi seoksessa. Lisää vesi ja keitä riisiä noin 5 min. (pitää olla puolivalmista). Laita uunivuokaan vuorotellen riisiä ja kanaseosta ja anna kypsyä 200 -asteisessa uunissa kannen alla peitettynä 20 min., anna levätä 10 min. ennen tarjoilua.

Riisiideoita

paistettu riisi
Arkinen Paistettu Riisi
risotto milanese
Risotto Milanese
kiinalainen paistettu riisi
Kiinalainen paistettu riisi

Dick Lindertz

Kommentit (3)

Hei Satu, riisilaadut ovat hyvin erillaisia, markettien basamati riisi usein ylikypsenee pehmeäksi ja se on aika lyhyttyä, tämä johtuu siitä että niitä on esikypsenetty jotta kypsennysaika olisi lyhyt ja lyhytjyväinen basmati on halpaa. Itämaisista kaupoista ostettu Basmati on usein paljon pitempää ja sitä ei ole esikypsenetty joten se ei ylikypsene. Itse en heitä marinaadia pois vaan käytän sen paistessa, mutta monessa ohjeesssa se heitetään (jolloin makukin on miedompi). Yleisvinkkinä niin jos aikoo paistaa tai laittaa riisin uuniin niin kannattaa ostaa sellaista riisiä jossa on mahdollisimman pitkä kysennysaika. Täss ohjeessa kannattaa jätä riisin lioitus pois jos käyttää markettiriisiä.

On niin herkullisen näköisiä reseptejä! Jatka samaan malliin 🙂

Mistä voi johtua, että riisi oli kuin cous-cousia, eli aivan liian ”pientä” ja pehmeää? Heitetäänkö jugurtti-marinadi pois ennen paistamista?

Hei Satu, riisilaadut ovat hyvin erillaisia, markettien basamati riisi usein ylikypsenee pehmeäksi ja se on aika lyhyttyä, tämä johtuu siitä että niitä on esikypsenetty jotta kypsennysaika olisi lyhyt ja lyhytjyväinen basmati on halpaa. Itämaisista kaupoista ostettu Basmati on usein paljon pitempää ja sitä ei ole esikypsenetty joten se ei ylikypsene. Itse en heitä marinaadia pois vaan käytän sen paistessa, mutta monessa ohjeesssa se heitetään (jolloin makukin on miedompi). Yleisvinkkinä niin jos aikoo paistaa tai laittaa riisin uuniin niin kannattaa ostaa sellaista riisiä jossa on mahdollisimman pitkä kysennysaika. Täss ohjeessa kannattaa jätä riisin lioitus pois jos käyttää markettiriisiä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *