Blogit 9.8.2014

Savupaprikagulassi

Teksti: Dick Lindertz

Tämä gulassi on intensiivinen ja voimakasarominen. Olen tarkoituksella käyttänyt ainesosina tiivistettyjä makuja; savuista paprikajauhetta, tomaattipyreetä, lihafondia ja balsamicoa. Etenkin tomaattipyree ja fondit olivat yhdessä vaiheessa tosi epämuodikkaita, mutta ne ovat tulleet takaisin muotiin ja ne ovatkin olennainen osa monessa ruokakulttuurissa. Ne voi myös valmistaa suurella vaivalla itse, mutta ei ole häpeä käyttää laadukkaita valmistuotteita.

savupaprika gulassi

Ohje
  • 400g naudan paistikuutioita
  • 2 sipulia
  • 4 tl valkosipulimurskaa
  • 4 rkl tomaatinpyreetä
  • 4 rkl makeaa savustettua paprikajauhetta
  • 1 lihafondi kuutio
  • 2 rkl balsamicoa
  • 3 tl suolaa
  • 1 ½ tl mustapippuria
  • 2 dl punaviiniä
  • 2 dl vettä
  • oliiviöljyä paistamiseen

Pilko sipuli ja paista se valkosipulimurskan kanssa pannulla kunnes sipuli on läpikuultavaa, kaada seos pataan. Paista naudan paistikuutiot 3-4 erässä kuumassa rasvassa niin, että kuutiot saavat pinnalle väriä, mutta ei niin pitkään, että niistä lähtee nestettä. Kaada sipuli/valkosipuliseos ja liha takaisin pannulle, lisää tomaattipyree ja paista hetki. Lisää paprikajauhe, suola ja mustapippuria, kääntele hetken ja lisää punaviini, vesi, lihafondi ja balsamico. Sekoita kunnes fondi on sulanut. Kaada seos pataan ja laita 150 asteiseen uuniin vähintään 3 tunniksi, tarkista välillä nesteen määrä ja lisää tarvittaessa vettä.

Tarjoile riisin, pastan tai perunoitten kanssa

Dick Lindertz