Blogit 23.8.2014

Täyteläinen lohikeitto

Teksti: Dick Lindertz

Lohi ja kirjolohi –keitot ovat yleistä ja suosittua ruokaa. Tämä versio arkisesta lohikeitosta on täyteläisempi, sillä se valmistetaan kokonaan maitoon ja kermaan. Keiton valmistus vaatii tarkkaavaisuutta, sillä lieden ääreltä ei voi poistua (muuten maito palaa pohjaan). Mutta lisävaiva kannattaa!

täyteläinen lohikeitto

Ohje
  • 300-400g lohta tai kirjolohta fileenä
  • 1 sipuli
  • 250g kypsää perunaa (3-4 perunaa)
  • 150g kypsää porkkanaa (2 porkkanaa)
  • 100g vihreitä papuja
  • ½ dl tilliä
  • 5 dl maitoa
  • 2.5 dl ruokakermaa
  • 1 kalaliemikuutio
  • 1 ½ tl suolatonta sitruunapippuria
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1tl itämaista kalakastiketta (vahvistaa kalan makua)
  • nokare voita tai margariinia
  • ripaus mustapippuria

Paloittele kypsät perunat ja porkkanat kuutioiksi tai viipaleiksi, kuutioi sipuli. Leikkaa ruodoton lohi tai kirjolohi file ensin 2 cm leveiksi viipaleiksi ja sitten 2×2 cm kuutioksi. Laita maito, kerma ja kalaliemikuutio kiehumaan, sekoita koko ajan kunnes liemi alkaa kiehumaan (jos palaa pohjaan vaihda heti kattilaa). Lisää liemeen sipuli, perunat, pavut ja porkkanat. Mausta sitruunapippurilla, suolalla, mustapippurilla ja itämaisella kalakastikkeella. Lisää tilli pilkottuna ja anna liemen lämpötilan jälleen nousta kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää pilkottu lohi ja nokare voita tai margariinia, anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen n. 5 minuuttia. 

Jos tuoretta satoa ei ole saatavilla, voit hyvin käyttää myös pakasteita.

Dick Lindertz