Blogit 28.8.2015

Vaivaton piimäleipä padassa

Teksti: Dick Lindertz

Yksi Itse leivotun leivän kiehtovimpia asioita on variaatiot. Minulla on ollut jo pitkään mielessä tehdä vaivattomasta pataleivästä hiukan hapan versio. Samalla halusin siihen vähän foccacia tyypistä välimeren makua joten käytin durum vehnäjuhoja ja neitsyoliiviöljyä.

vaivaton piimäleipä padassa                                     

Leipä onnistui hyvin, se ei kohonnut yhtä paljon kuin perinteinen pataleipä mutta maku on juuri oikealla tavalla hiukan hapan, tuoksu herkullinen ja koostumus kiinteä.

Ohje

Kyseessä on variaatio vaivaton vehnäleipä padassa ohjeesta.

  • 4 dl rasvatonta piimää
  • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
  • 8 ½ dl durum vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl neitsytoliiviöljyä
  • 2 ½ tl suolaa

Sekoita hiiva ja sokeri lämpimään (n.40 asteiseen) piimään, anna hiivan herätä 10 minuuttia. Lisää suola ja 4 dl durum vehnäjauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää neitsytoliiviöljy ja vähitellen 4 ½ dl durum vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 90 minuuttia.

Laita pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina (taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä) taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 30 minuuttia, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-10 minuttia).

Dick Lindertz