Blogit

Vaivaton vehnäleipä padassa

25.1.2015 Teksti: Dick Lindertz

Välillä vaan tekee mieli itse leivottua vaaleata vehnäleipää, mutta senkin voi tehdä helposti padassa ja vaivaamatta.

vehnäleipä padassa

Ainekset

  • 4 dl rasvatonta maitoa
  • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
  • 9-10 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl juoksevaa rasvaa
  • 2 ½ tl suolaa

Ohje

Sekoita hiiva ja sokeri lämpimään (alle 40 asteiseen) maitoon, anna hiivan herätä 10 min. Lisää suola ja 4 dl vehnäjauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rasva ja vähitellen 5-6dl vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min (kohoaa voimakkaasti)

Laita pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina (taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä) taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 25 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

vehnaleipä viipale

Dick Lindertz

Kommentit (18)

taisinkin saada jo tietoa

mahtuukohan normaalikokoiseen pyöreään lihapataan?

Itse olen tehnyt samankokoisia pataleipiä myös sellaisessa 22cm lihapadassa ja mahtuu siihen oikein hyvin

Löytyhän se sellanenki leipä mitä jopa minä osasin tehä, ja vallan mahottoman hyvää! Suuret kiitokset ohjeesta 🙂

Loistavaa, iso ilo kuulla että maistui!

Tänään tein ja hyvää tuli.Teen varmaan toistekki oli niin nopea ja helppo tehdä.

Hienoa! Pataleivän erillaisiin variaatiohin tulee himo 🙂

Voisiko leivän valmistaa Römertopf-padassa, joka laitetaan kylmänä kylmään uuniin? Miten siinä tapauksessa lämpötila ja paistoaika?

Kyllä onnistuu,olen tehnyt Kermansaven pataan.

Maarit, en ole itse testanut tätä Römertopf padassa joten en osaa valitettavasti itse neuvoa tässä asiassa. Tärkeintä siinä on varmaan että pata on kunnolla liotettu muuten leipä tartuu saveen.

Hyvää, lisäsin taikinaan siemeniä..

Miksi rasvattomaan maitoon?

Voi käyttää myös muita maitoja mutta silloin pitää vähentää juoksevan rasvan määrää muuten koostumnus muutuu liian raskaaksi ja ilmavuus kärsii

Kiitos hyvästä ohjeesta, mutta kun en saa käyttää maitotuotteita niin onnistuuko myös veteen ja millä hieman rikastuttaisin leipää kun kaiken maailman pähkinät ja siemenet ovat kielettejä?

Onnistuu oikein hyvin myös veteen, itse olen käyttänyt vehnäalkoita, leseitä ja/tai kaurahiutaleita rikastuttamaan leipää

Miksi alle 40-asteiseen veteen kun kuivahiiva vaatii 42 astetta herätäkseen?

Hyvin on aina heränyt alle 40 asteisessa ilman ongelmia kun hiivan herättää ensin (etenkin kun joukossa on sokeria), on parempi vetää alakanttiin kun yli jolloin hiiva kuolee. Silloin kun kuivahiivan laitaa jauhoihin on tärkeätä että neste on reilusti lämmin sillä muuten taikina jää niin kylmäksi että hiiva ei käy, mutta tässä ohjeessa kuivahiiva laitetaan suoraan nesteeseen.

jos römertopf ei testattu niin millanen pata? lasi, rauta …

taisinkin saada jo tietoa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *