Blogit 5.12.2013

Ylikypsä patapaisti

Teksti: Dick Lindertz

Pidän pihvistäni medium miinuksena ja patalihasta ylikypsänä. Ylikypsä liha on minun onnekseni muotia, vielä joitakin vuosia sitten kun valmistin ylikypsää lihaa, niin osa ihmisistä piti sitä pilattuna. Kyseessä on oma itsenäinen valmistustapansa jonka tarkoituksena on säilyttää ja tiivistää kaikki lihan aromit koko valmistusprosessin aikana.

Ylikypsä patapaisti

Valmistamalla tämän paahtopaistipalan padassa niin että se ui herkullisessa punaviiniliemessä, se ei ainoastaan tee lihasta mehevää vaan siinä sivussa valmistuu todella herkullinen kastike.

Ohje

  • n. 700g Pala paahtopaistia
  • 3 Salottisipulia pilkottuna
  • 5 dl Punaviiniä
  • 2 rkl Hunajaa
  • 1 rkl Sitruunamehua
  • 1 rkl Balsamico etikkaa
  • 2 tl Rakuunaa
  • Suolaa
  • Rouhittua mustapippuria
  • Oliiviöljyä
  • Voita

Hiero paahtopaisti suolalla ja mustapippurilla. Paista sitä oliiviöljyssä isossa paistipannussa tai wokissa niin että saa väriä, siirrä pataan. Paista salottisipuli samassa rasvassa niin että on läpikuultavaa, lisää punaviini, hunaja, sitruunamehua, balsamico, rakuuna ja sopivasti suolaa, keitä kasaan. Kaada liemi padassa olevan paahtopaistin päälle niin että se melkein peittyy.

Laita kansi padan päälle ja laita se 175 asteiseen uuniin n. 1 tunniksi ja 20 minuutiksi. Ota kansi pois ja nosta lämpö 200 asteeseen, anna paistua 15 min niin että paistissa on kaunis tumma pinta, käännä paisti ja anna olla toiset 15min niin että paisti on kummaltakin puolelta tummaksi paistunut.

Poista pata uunista ja liha liemestä, laita liha folioon lepäämään. Siivilöi liemi kasariin ja keitä sitä kunnes on sopivan paksua, lisää nokare voita kiiltoa antamaan.Tarjoile lisäkkeiden kanssa, niin että kastiketta on reilusti lihan päällä.

Dick Lindertz

Kommentit (4)

Todella kiva kuulla Rosette, pitkä kypsennys antaa liemelle kunnolla makua 🙂

En ole ikinä ajatellut että paististakin voisi tehdä ylikypsää. Itse syön lihani medium-tai raakaa mutta hyvä ylikypsä on vaan niin hyvää. Pitää joskus kokeilla tehdä paistista.

Inspiraationa on ollut suosikkini Anna MacMiadhachain ohjen mukainen Aragonialainen ylikypsä paisti suklaisessa kastikkeessa (Carbonade de carne). Siitä vosi joskus tehdä myös blogitekstin 🙂

Kiitos tästä mahtavasta reseptistä! Olen tehnyt paistia ohjeellasi jo monesti, ja aion tehdä vastakin. Kastikkeesta ei saa tarpeekseen…

Todella kiva kuulla Rosette, pitkä kypsennys antaa liemelle kunnolla makua 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *