Blogit

Pehmeät valkosipulisämpylät

21.7.2019 Teksti: Dick Lindertz
valkosipulisämpylät

Valkosipulisämpylät tuoksuvat ja maistuva ihanilta. Niitä kannatta kuitenkin leipoa vain sen verran kuin syö parissa päivässä, sillä niiden tuoksu tarttuu kaikkeen mitä sattuu olemaan ympärillä ja samasta syystä niitä ei ole hyvä pakastaa (ellei sulje niitä tosi tarkasti pussiin tai rasiaan).

Lisään taikinaan kuivattua persiljaa, sekä maun takia että sen takia että se vähän lieventää valkosipulisämpylöistä aiheutuvaa pahanhajuista hengitystä (jos haluat käyttää tuoretta persiljaa, laita vähemmän sillä maku on vahvempi).

Ainekset

  • 2 dl lämmintä vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 3 tl sokeria
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl kuivattua persiljaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • n.5 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä

Ohje

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (noin 42 astetta) ja kaada se kulhoon, lisää hiiva ja sokeri. Anna hiivan herätä n.5 min tai kunnes se käy näkyvästi. Murskaa valkosipulin kynsi puristimella.

Lisää murskattu valkosipuli, kuivattu persilja, suola, öljy ja pikkuhiljaa sekoittaen 5dl vehnäjauhoja. Kaada taikina kulhosta leivinpöydälle, ja vaivaa kunnolla kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä (lisää vehnäjauhoja kun on tarpeen)

Anna taikinan kohota 45 min lämpimässä paikassa.

Muotoile taikinasta 8 sämpylää, pyöritä niitä leivinpöytää vasten kunnes ovat tasaisia. Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja peitä liinalla (älä laita sämpylöitä liian lähelle toisiaan sillä ne kohoavat). Anna kohota 30 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat vähintään kaksinkertaisia.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes ovat pinnaltaan kauniin värisiä.

 


Seuraa Mukana Maku ruokablogia:

FacebookInstagramTwitterPinterest

Lue myös

Suosittelemme