Blogit

Perinteiset Pullat

15.9.2019 Teksti: Dick Lindertz
Pulla

Tämä on minun ihan perinteinen pullan ohje. Välillä teen tämän leipäkoneella mutta käsin tehtynä tulee vielä parempaa. Pidän pullan leipomisesta, se on rentouttavaa ja pullasta lähtevä tuoksu tuo kotiin kotoisan tunnellman.

Samasta taikinasta voi tehdä myös esimerkiksi piirakkaa, pitkoa tai laskiaisapullaa. Tämä on pienperheelle tarkoitettu ”puolikas ohje” jos tarvitset enemmän pullaa niin tuplaa ainekset.

Ainekset

  • 2 ½ dl lämmintä maitoa (n.42c)
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 7 -8 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja (noin ½ kg)
  • 25g tuorehivaa tai 1 pussi (11g) kuivahiivaa
  • 100g juoksevaa kasvisrasvaa (huonelämmintä)
  • 2 kananmunaa (1 taikinaan ja 1 voiteluun)
  • raesokeria

Ohje

Kaada noin. 42 aseteinen maito kulhoon, lisää hiiva, anna seistä kunnes seos kuplii (5-10 min). Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna, sekoita kunnolla. Lisää jauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen.

Vaivaa taikina hyvin pöytää vasten, lisää loppuvaiheessa joukkoon rasva ja jatka vaivaamista kunnes taikina on kimmoisaa ja ei tartu liikaa käsiin, (lisää vehnäjauhoja jos on tarpeen).

Laita taikina liinalla tai kelmulla peitettynä kohoamaan noin tunniksi tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Kaada valmis taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan ja pyöritä ne tangoksi. Paloittele tangot kummatkin 6-8 osaan, levitä käsiisi juoksevaa ravaa ja pyörittele palat pulliksi, parhaiten ne tulevat sileäksi kun pyörität niitä kuperalla kädellä leivinpöytää vasten (lisää pyörittäessä vehnäjauhoja jos taikina on liian tahmea).

Nostata pullia lämpimässä paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia.

Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Pullat ovat kypsiä kun pohja on kauniisti värittynyt ja pulla tuntuu kevyeltä.

Jäähdytä pullat leivinliinalla peitettyinä.

 


Seuraa Mukana Maku ruokablogia:

FacebookInstagramTwitterPinterest

Lue myös

Suosittelemme