Blogit 23.4.2017

Pieni ja nopea pataleipä

Teksti: Dick Lindertz

Tavallinen pataleipä on pienperheelle vähän liian iso, joten olen viime aikoina tehnyt pataleivästä pienempää versiota. Samoin kuin muissa pataleivissäni niin teen leivän useimmiten pikamenetelmällä jossa taikinaa ei kohoteta yön yli. Koko prosessi kestää alle 1 ½ tuntia ja pöydällä on tuoretta tuoksuvaa leipää joka on kuohkeaa sisältä ja rapeaa pinnaltaan.

pieni ja nopea pataleipä

Ainekset

  • 2 ½ dl vettä
  • 6 g kuivahiivaa (n. ½ pussia)
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl juoksevaa rasvaa
  • 1 ½ tl suolaa

Ohje

Sekoita hiiva ja sokeri reilusi kädenlämpöiseen (yli 40 asteiseen) veteen, anna hiivan herätä 5-10 min. Lisää suola ja 2 dl vehnäjauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rasva ja vähitellen 2 ½ dl vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40 min (kohoaa voimakkaasti).

Laita pieni pata tai uunin kestävä kannellinen vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina, muotoile vain sen verran että on tasaisesti astiassa. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 20 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

(Käytän itse tähän pohjaltaan 15cm ja reunoiltaan 19cm kannellista pyöreätä Pyrex vuokaa)

Dick Lindertz

Kommentit (1)

Kiva selkeä ohje. Kokeilenpa lisäämällä oliiveja.

Kiva selkeä ohje. Kokeilenpa lisäämällä oliiveja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *