Blogit 7.1.2017

Pizzan makuinen pataleipä

Teksti: Dick Lindertz

Meillä syödään vaivaamatonta pataleipää usein ja teemme siitä paljon erilaisia variaatioita. Yksi suosittu variaatio tai oikeastaan maustamistapa on tehdä siitä pizzan makuista. Vastaleivotun pizzan makuisen pataleivän päälle kun laitaa sitten siivun juustoa ja esimerkkisi kinkkua niin aamu on pelastettu.

Pizzan makuinen pataleipä

Ainekset

  • 4 dl rasvatonta maitoa
  • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tomaattipyreettä
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl pizzamaustetta (suolatonta)
  • 2 ½ tl suolaa

Ohje

Sekoita erillisessä astiassa oliiviöljy, tomaattipyree, valkosipulijauhe, suola ja pizzamauste keskenään niin että ovat tasainen massa. Sekoita hiiva ja sokeri lämpimään reilusti kädenlämpöisen maitoon, anna hiivan herätä 10 min. Lisää 4 dl vehnäjauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rasva/mausteseos ja vähitellen 5 dl vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min (kohoaa voimakkaasti)

Laita pata tai syvä vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina (taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä) taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan tai syvään vuokaan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 25 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

Dick Lindertz

Kommentit (10)

Olen kokeilut tehdä pataleipää glutenittomista jauhoista kuten finn mix ja Urtekram yleisleivontamix. Leipä onnistuu aika hyvin, toki se ei nouse niin vahvasti kuin vehäjauhoista mutta maku on hyvä. Eli tässä ohjeessa korvaa vehäjauho gluteenittomalla jauhoseoksella ja anna kohota 90 minuuttia

pizzan makuista pataleipää on kokeiltava heti tulevalle viikonlopulle

Onkohan jauhomäärä ihan oikein? Hyvää tuli, jauhoja käytin ehkä 5-6 desiä.

Hyvää tuli. Jauhoja tosin en laittanut likikään tuota määrää.

Kyllä itse laitan pataleipiin aina tuon verran jauhoja, en ole kokeilut vähemmällä, mutta jos kerran tuli hyvvä, niin kiitos kommentista kokeilen 🙂

Olipa hyvää?

🙂

Tuli mieleen kun ei ole rautapataa.. voiko tehdä keraamisessa?

Kyllä voi Aila, itse käytän myös sekä keramista että lasista pataa, pääasia on että löytyy kansi

Onnistuisiko gluteenittomana….millaisin muutoksin.

Olen kokeilut tehdä pataleipää glutenittomista jauhoista kuten finn mix ja Urtekram yleisleivontamix. Leipä onnistuu aika hyvin, toki se ei nouse niin vahvasti kuin vehäjauhoista mutta maku on hyvä. Eli tässä ohjeessa korvaa vehäjauho gluteenittomalla jauhoseoksella ja anna kohota 90 minuuttia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *